Kaksi tarinaa: Nelikymppisenä elämänsä kunnossa

Unohda ikäkriisi! Mikään ei estä olemasta parhaassa iskussa nelikymppisenä. Tiina ja Pia kertovat, miten he sen tekevät.

 

”Kroppani on kuin parikymppisen”

Kuka?

Tiina Vainio, 43

  • Asuu Helsingissä miesystävänsä kanssa.
  • Saunayogan kehittäjä, treenikirjailija, ryhmäliikuntaohjaaja.
  • Ohjaa 6 ryhmäliikuntatuntia viikossa, joogaa pari kertaa ja kävelee, juoksee, hiihtää, ui tai pyöräilee viikoittain.
  • Syö gluteenitonta ja maidotonta sekaruokaa monipuolisesti.

”Suhtaudun vanhenemiseeni huumorilla. Suomalaisen naisen odotettu keski-ikä on 82 vuotta, eli minulla on noin 14 000 päivää jäljellä. Olisi hullua pilata yhtään niistä murehtimiseen.

Rimpuilin oman ikäkriisini läpi jo kauan sitten, kun kaikki tuntuivat perustavan perhettä. Täyttäessäni 35 pyöristin huonolla matikalla olevani nelikymppinen ja pakenin Nykiin. Suurkaupungissa katselin ihaillen kuusikymppisiä oman elämänsä airasamulineja joogaamassa kireissä trikoissa. Oivalsin, että tätiys on valinta. Ei hiuksia tarvitse pätkäistä saati piiloutua kaapuihin. 40-vuotissynttärini biletin ylpeästi kattohuoneistossa Katajanokalla Top Gunin Kelly McGillikseksi pukeutuneena.

En enää suorita urheilua, vaan osaan kuunnella kroppaani.

Kroppani on samassa iskussa kuin parikymppisenä. Edes painoni ei ole heitellyt, vaikka lopetin rankan salitreenin seitsemän vuotta sitten ja keskityin lempeämpään liikuntaan, kuten body balanceen, joogaan ja pilatekseen. Ryhmäliikuntapiireissä saan spontaaneja ”Vau, eipä uskoisi!” -kommentteja iästäni ja ihailua ulkonäöstäni, mikä tietysti lämmittää mieltä. Minulta kysyttiin viime kesänä henkkareita ostaessani hyväntuulisena pari olutta. Onnellinen ihminen näyttää nuorelta ja kauniilta.

Tietyillä mittareilla olen jopa paremmassa kunnossa kuin ikinä. Kehoni on vahva ja venyvä, sivuspagaatti taipuu kepeästi. En enää suorita urheilua, vaan osaan kuunnella kroppaani. Jos juoksu tökkii, uskallan kyseenalaistaa, onko se sittenkään paras tapa liikkua juuri sinä päivänä, ja vaihdan kävelyyn tai venyttelen.

Ikä näkyy vain naamassa. Blini-illallinen ja valvominen turvottavat silmiä ja juonteet syvenevät niin, ettei ennen puolta päivää kehtaa lähteä kotoa. Salainen aseeni ihon kuivumista vastaan on hyvien rasvojen tankkaaminen. Lorauttelen rennosti seesam- ja hasselpähkinäöljyä ruokiini ja heittelen smoothieihin kookosrasvaa, pähkinöitä ja avokadoja. Pyrin pitämään säännöllisestä unirytmistä kiinni, sillä nukkuminen on paras ryppyvoide.

Viihdyn paremmin nahoissani, kun liikun. Koska tahdon vielä kokeilla uusia juttuja, kuten aikuisbalettia ja flamencoa, huolehdin kropastani kuin siinä olisi tarra: handle with care.”

 

Plussat ja miinukset

Urheilulääkäri Pippa Laukka kommentoi Tiinaa:

+ Rento asenne. Iän myötä terveyssyyt ja hyvä fiilis motivoivat liikkumaan usein ulkonäköä enemmän. Tiinalla on selvästi itsetunto kohdillaan ja hän tekee asioita, jotka aidosti kiinnostavat. Treenipaletti on monipuolinen.

+ Hyvät rasvat. Monityydyttymättömät rasvahapot ovat erinomaisia antioksidanttisten rasvojen lähteitä ikääntyvälle keholle. Hienoa, että Tiina uskaltaa käyttää niitä reilusti.

+ Unen vaaliminen. Nukkuminen on paras palautumiskeino vanhempanakin. Tiinan treenaa niin paljon, että iltarauhoittumisen ja laadukkaan unen tarve korostuu.

– Ruokavalion rajoitteiden huomioiminen. Monipuolisen ravinnon tarve korostuu iän myötä. Saahan Tiina tarpeeksi kuituja ja proteiinia? Gluteenittomia kuidunlähteitä ovat esimerkiksi kvinoa, tattari, amarantti ja teffi. Maidoton saa proteiinia soija- ja kaurajuomista ja kalsiumia syömällä manteleita, seesaminsiemeniä, tofua, tummanvihreitä lehtikasviksia ja pikkukaloja ruotoineen.

”Opin spagaatin tässä iässä”

Kuka?

Pia Dahlman, 39

  • Asuu Helsingissä miehensä ja 6-vuotiaan tyttärensä kanssa.
  • Työskentelee mainostoimiston asiakkuusjohtajana.
  • Kirjoittaa Muotikuiskaaja-blogia.
  • Treenaa tankotanssia noin kolmesti viikossa, käy salilla viikoittain ja venyttelee joka päivä.
  • Syö monipuolisesti kaikkea. Lounaalla erityisesti smoothiet, salaatit ja keitot maistuvat, illallisella proteiineja ja iltapalaksi tuorepuuro

”Pääsen spagaattiin ensimmäistä kertaa elämässäni. Se vaati puolen vuoden sitkeää venyttelyä, mutta onnistui, vaikka venyvyys teettää enemmän töitä kuin nuorempana. Hurahdin kolmisen vuotta sitten tankotanssiin. Tangolta on tarttunut voimaa, kestävyyttä ja rautaista keskikropan hallintaa. Huomaan, että ryhtini ja fiilikseni pysyvät hyvänä.

Monet treenikavereistani ovat minua puolta nuorempia, ja joskus kadehdin heidän hullua rohkeuttaan temppuilla tangolla. Omaa heittäytymistäni rajoittaa vastuu lapsesta ja duunikuvioista. En voi teloa itseni.

Ikä tuo mukanaan plussaakin, sillä tunnen oman kroppani. Tiedän, milloin pitää levätä ja miten jumit avataan. Ilman lepopäiviä treeni ei luista ja energia loppuu heti kättelyssä. Pienistä kolhuista en välitä mutta tunnistan, milloin kremppa vaatii fysioterapeutin tai lääkärin hoitoa.

Vääränlainen syöminen on alkanut näkyä erityisesti kasvoissa.

Olen painanut viimeiset 10 vuotta oikeastaan saman verran. Käyn pari kertaa viikossa vaa’alla, ja heti jos paino on nousussa, syön muutaman päivän terveellisemmin. On paljon helpompi pitää paino samassa kuin jojoilla. Syön kaikkea mutta hillitsen määriä. Kun syön 80-prosenttisesti hyvin, voin 20 prosenttia ajasta syödä ihan mitä vain.

Vääränlainen syöminen on alkanut näkyä erityisesti kasvoissa. Maan vetovoiman tuntee iän myötä. Ennen saatoin herkutella joka päivä, mutta nykyään ihoni on sokeriövereiden jälkeisenä aamuna samea ja joudun kikkailemaan valokynän kanssa.

Minulla on juomapullo koko ajan esillä sekä töissä että kotona. Näin päivän aikana tulee varmasti juotua ainakin pari litraa vettä, eivätkä keho ja iho kuivu. Hyvästä viinistä kieltäydyn harvoin. Uskon, että 2–3 lasillista viiniä viikossa tuo hyviä antioksidantteja keholle ja nautintoa arkeen.

Täytän tänä vuonna 40 ja aion juhlia isosti. Ikä on vain numeroita, ja oma olemus on paras käyntikortti. Vanheneminen ei pelota. Liikkumalla pysyn iskussa, ja kosmetiikka auttaa totuuden kaunistelussa. Jos en enää voi jostain syystä keikkua tangolla, siirryn luultavasti rauhallisemman laitepilateksen pariin.”

Plussat ja miinukset

Urheilulääkäri Pippa Laukka kommentoi Piaa:

+ Venyttely. 30 ikävuoden jälkeen luontainen liikkuvuus alenee ja lihasten kiinnityskudosten verenkierto heikkenee, jos liikkuvuuttaan ei ylläpidä. Säännöllinen venyttely nopeuttaa Pian palautumista ja ehkäisee vaivoja.

+ Korsettitreeni. Varsinkin istumatyöläisiä vaivaavat selkäkivut liittyvät usein keskivartalon huonoon hallintaan ja lihaskontrollin puutteeseen.

+ Itsensä kuuntelu. Ikävuosien karttuessa nuoruuden kaikkivoipaisuus väistyy ja vammat ovat saattaneet opettaa malttia. Pia tuntee ja luottaa omaan normaalinsa, eli osaa huilata ja ottaa kehon viestit vakavasti.

+ 80/20-ruokafiosofia. Kun aikuinen nainen toteuttaa toisinaan mielihalujaankin, hän ei sorru mättämään salaa övereitä.

– Peruskestävyysharjoittelun puute. Vaikka Pian treenikattaus on ihailtavan monipuolinen, matalasykkeinen peruskestävyysharjoittelu kerran pari viikossa olisi paikallaan.