Vegaani kehonrakentaja Emma Seteri on syönyt juustoa viimeksi vuonna 2015.
Kehonrakentaja Emma Seiteri, 22, muistaa yhä, miltä tuntui luopua viimeisestäkin eläinkunnan tuotteesta:
”Marraskuussa 2015 söin juustoa suoraan paketista, kun tajusin, ettei tämä ole sen arvoista. Heitin paketin roskiin enkä ole sen jälkeen koskenut eläinperäisiin tuotteisiin.
Olin potenut maailmantuskaa puoli vuotta, ennen kuin löysin veganismin. Lihan- ja maidontuotannon eettiset ongelmat ja ympäristösyyt olivat suurin syy siihen, että ryhdyin vegaaniksi.
Halusin vaikuttaa omilla valinnoillani maapallon hyvinvointiin. Koska lähipiirissäni ei ollut muita vegaaneja, googletin tietoa kaikki yöt.
Aluksi hurahdin somen vegaanitrendeihin, kuten Raw till four -dieettiin, jossa syödään vain raakaruokaa kello 16:een asti. Tajusin nopeasti, ettei hömpötys toimi minulla. En jaksanut treenata yhtä hyvin.
Lue myös: Manuela Bosco: ”Syön aamupalaksi lakritsijäätelöä, jos siltä tuntuu”
Kevyt ja energinen olo
Aloin syödä enemmän proteiineja ja hyviä rasvoja, ja voima ja lihakset alkoivat taas kasvaa.
Syön edelleen noin kolmen tunnin välein mutta määrällisesti aiempaa enemmän, koska kasviperäisessä ruokavaliossa on vähemmän energiaa kuin sekaruokavaliossa.
Suurin muutos on kuitenkin jaksamisessa. Ennen sulattelin isoa ateriaa kolmekin tuntia. Vaikka annoskokoni ovat kasvaneet, oloni on kevyt ja energinen.
Kaksi vuotta sitten hurahdin fitnessiin. Treenaan salilla seitsemän kertaa viikossa ja teen viisi voimatreeniä sekä kaksi kehonhuoltotreeniä.
Pidän yhden lepopäivän viikossa, joten joinakin päivinä treenaan kahdesti. Tavoitteeni on saada parempi fysiikka kasvattamalla lihaksia. En tavoittele fitness-kisoja, vaan haastan itse itseäni salilla.
Lue myös: Anni Kravi: ”Smoothie bowl on aamun meditaatiohetkeni”
Proteiinia herneistä ja hampusta
Monet ihmettelevät, miten voin elää ’pupun ruualla’, saati sitten kasvattaa lihaksia vegaaniravinnolla. Mistä saan proteiinit ja eikö minulla ole puutostiloja?
Päinvastoin, nyt syön monipuolisemmin kuin ennen: saan proteiineja palkokasveista, parsakaalista, vihanneksista ja täysjyvätuotteista. Käytän herne-, riisi- ja hamppuproteiinia samaan tapaan kuin kehonrakentajat käyttävät omia proteiinilisiään.
Aineenvaihduntani on kiihtynyt, ja jaksan treenata entistä isommilla painoilla.
Ennen söin paljon kananmunia, kanaa, rahkaa ja jäätelöä. Nyt aloitan aamun kaurapuurolla, johon laitan raakasuklaamuruja, maapähkinävoita ja protskujauhetta.
Lounaaksi ja päivälliseksi syön riisiä, tofua, parsakaalia, palkokasveja ja tempehiä. Tämä ateria käy myös ennen salia.
Treenin jälkeen teen usein pannareita kaurajauhoista ja soijaproteiinista. Ne toimivat myös välipaloina. Rahkavälipalat korvaan soijavalmisteilla ja raejuuston tofulla.
Jäätelöä teen sekoittamalla pakastettuja banaaneja ja raakakaakaojauhetta. Ravintolisinä käytän monivitamiinia sekä D- ja B12-vitamiineja, joista jälkimmäistä ei saa kasviperäisistä tuotteista.
Vegaaniuden myötä olen innostunut ruuanlaitosta ja kehittelen myös omia reseptejä. Otan aina omat eväät mukaan, vaikka yliopistolla saakin vegaaniruokaa.
Käytän ruokaan vähemmän rahaa kuin ennen. Kananrintafileet maksavat 6–8 euroa, mutta ison pussillisen kuivattuja papuja kuukaudeksi saa muutamalla eurolla. Kaupassa ainesosaluetteloita on tosin luettava tarkasti, koska moneen tuotteeseen on lisätty esimerkiksi maitojauhetta.”
Lue myös:
Ryhtyäkö vegaaniksi? Näin räätälöit täyttävän ja terveellisen ruokavalion
Haluatko alkaa syödä vegaaniruokaa? 3 vinkkiä aloittelevalle vegaanille
Energinen ja täyttävä kasvisruokavalio haltuun – näin onnistut