ravintovalmennus

Mikä ravintovalmennus kannattaa valita? Testasimme suosituimmat

Onko toiveissa ruokaremontti, painonpudotus tai haluatko kokeilla kasvisruokavaliota? Ravintovalmennuksesta saaT apuja aloittamiseen ja tsemppausta, jos motivaatio on vaarassa lopahtaa. Testasimme viisi erilaista ravintovalmennuspakettia.

1. Via Esca ravintovalmennus

Testaaja: Nainen, 30.

Tavoite: Tarkkailla omaa syömistä kriittisin silmin.

Hinta ja kesto: 150 e, 21 päivän aloitusmatka. Via Esca -sovelluksen käyttäjä tarvitsee myös aktiivisuusmittarin, jonka voi ostaa palvelunoston yhteydessä. Jos sinulla on jo valmiiksi Polarin, Garminin tai Fitbitin aktiivisuusmittari, se toimii yhdessä sovelluksen kanssa.

Lupaus: Oma ruokavalioon sopiva ruokaohjelma 21 päivälle. Voit valita esimerkiksi gluteenittoman tai kasviruokavalion, jolloin äppi tarjoaa vain niihin sopivia ruokia. Äppi seuraa kulutusta urheilukellon ja pohjatietojen avulla, ja tarjoaa jokaiselle päivälle reseptit viidelle aterialle. Äpistä näkee suoraan myös valmiit ostoslistat. Jos tavoitteena on laihduttaa, päivittäistä kalorimäärää voi säätää kulutusta pienemmäksi.

Miten toimi: Kun on aina syönyt lähinnä sen mukaan, mitä tekee mieli, tuntui erikoiselta, kun joku toinen yhtäkkiä määräsi syömisistäni. Toisaalta laiskoina päivinä oli ihanaa, kun aterioita ei tarvinnut kummemmin ideoida. Palvelua oli helppo käyttää. Aterioista on kuvat, joten ruokia oli hauska valita myös ulkonäön perusteella. Äpin kautta voi lähettää kysymyksiä Via Escaan ja vastauksen sai nopeasti.

Plussat ja miinukset:

+ Ravintovalmennus sai miettimään napostelua. Kun jokainen suupala piti merkata ylös, syömisestä tuli säännöllisempää ja harkitumpaa.

+ Aterioissa on huomioitu viralliset ravintosuositukset ja niiden glykeeminen kuorma eli vaikutus verensokeriin: sovelluksen ateriat pitävät verensokerin tasaisena.

+ Treenipäiviin on mahdollista lisätä palauttava välipala.

+ Kauppalista-toiminto oli näppärä apu.

– Terveellistä elämäntapaa vankasti noudattavalle tyypille sovelluksen vinkit voivat tuntua itsestään selviltä.

– Maitotuotteita ja munia sisältävässä kasvisruokavaliossa oli melko rajallisesti reseptejä.

– Alituinen sovelluksen täyttäminen tuotti päänvaivaa. Jokainen ateria tulee merkitä ylös ja ennen kaikkea tehdä.

– Reseptit on suunniteltu mahdollisimman helpoiksi, mikä on hyvä, mutta toisaalta se teki niistä välillä pliisuja.

Kenelle: Kätevä sellaiselle, joka haluaa säännöllisen ruokarytmin ja kokata terveellistä ruokaa.

2. Raikas ­ravintovalmennus

Testaaja: Nainen, 47

Tavoite: Saada ruokarytmi kuntoon ja jaksaa paremmin. Varmistaa, että syön riittävästi treenimäärään nähden.

Hinta ja kesto: 109 e, 8 viikkoa.

Lupaus: Auttaa selvittämään oman päivittäisen energiantarpeen, jonka pohjalta pääsee koostamaan itselleen monipuolisen, herkullisen ja terveellisen ruokavaliokokonaisuuden.

Miten toimi: Suljetusta nettiympäristöstä löytyi viikoittain artikkeleita ja videoita. Konkreettisilla videoilla näytettiin muun muassa miten paljon ruokaa oikeasti tarvitaan, jotta jaksaa, kehittyy treenaamisessa ja kiinteytyy. Painonpudotus ei ollut keskiössä, vaan terveellinen ja monipuolinen syöminen. Valmennusryhmä voi vaihtaa mielipiteitään suljetussa Facebook-ryhmässä. Testijakson aikana opin suunnittelemaan paremmin treenipäivien ateriat.

Plussat ja miinukset:

+ Ravinto-oppaan avulla oli helppo laskea energiankulutus ja tarkistaa kalorit.

+ 150 reseptiä sisältävä reseptikirja antoi uusia ideoita ruoanlaittoon.

+ Halukkaille järjestettiin myös tapaaminen, jossa treenattiin ja keskusteltiin ravinnosta.

– Aika kallis

Kenelle: Niille, jotka ovat yrittäneet laihduttaa miinuskaloreilla onnistumatta ja jotka tarvitsevat konkreettista tietoa ruoan merkityksestä jaksamisessa.

3. Vegmeals ateriasuunnitelma

Testaaja: Nainen, 40

Tavoite: Arjen ruokahuollon järkeistäminen. Oppia tekemään terveellistä ja vegaanista kasvisruokaa koko perheelle arjen aikataulujen puristuksessa. Säästää aikaa sekä hermoja ruokaostoksilla ja keittiössä.

Hinta ja kesto: 12,90 e, 4 viikkoa. Sisältää ateriasuunnitelman, jossa 16 ateriaa. Vaihtoehtona tilata Alepa Kauppakassin kautta raaka-aineet ja reseptit, noin 55 e + kuljetusmaksu/viikko.

Lupaus: Helpotusta ja hyvinvointia kiireiseen arkeen. Palvelu sisältää ateriasuunnitelman kuukaudeksi: 4 ravitsevaa gluteenitonta ja vegaanista reseptiä kauppalistoineen jokaiselle viikolle. Ateriasuunnitelman avulla säästät rahaa ja aikaa – ja syöt monipuolisesti ravintorikasta ruokaa. Kaikki reseptit valmistuvat noin 30 minuutissa kasvikunnan tuotteista.

Miten toimi: Ensimmäisen viikon tilasin Alepa Kauppakassin kautta. Tilaaminen oli helppoa, mutta toimituksen aikaikkuna on minimissään kaksi tuntia ja oli hankalaa löytää arki-illoista kahden tunnin slotti, jolloin kotona olisi varmasti joku vastaanottamassa lähetystä. Lisäksi osa ruokakassin tuotteista oli loppu, joten kauppareissulta ei kuitenkaan säästytty. Seuraavien viikkojen reseptien raaka-aineet hain suosiolla itse kaupasta. Ateriasuunnitelman mukana tuleva kauppalista oli mainio apu. Reseptit on tarkoitettu 3−4 hengelle, mutta annoskoot olivat sen verran reiluja, että useimmiten ohjeista riitti kahdelle aikuiselle ja kolmelle koululaiselle. Ohjeista poiketen aterioiden valmistamiseen meni helposti tunti. Arkisin kokkailuun ei ole niin paljon aikaa, joten raaka-aineiden valmistelu oli käytännössä tehtävä aina edellisenä iltana.

Plussat ja miinukset:

+ Vegaaninen kotiruoka kelpasi myös lapsille.

+ Kauppalasku pieneni, kun ruuat valmistettiin tuoreista raaka-aineista.

– Ruoat olivat melko työläitä ja hitaita valmistaa.

– Mausteiden käyttö oli turhan maltillista.

– Reseptien gluteenittomuus tuntui turhalta, koska perheessämme ei ole gluteenia välttäviä.

Kenelle: Vegaaniruokavaliota aloittavalle keliaakikolle, jolla on aikaa kokkailla.

4. Hero Sport Menu ravintovalmennus

Testaaja: Nainen, 42

Tavoite: Saada säännöllinen ruokailurytmi, jotta herkuttelu jäisi pois ja paino tippuisi.

Hinta ja kesto: 69 e, 8 viikkoa. Ravintovalmenuksen pystyy linkittämään Mealbeat-sovellukseen.

Lupaus: Motivoiva ravintovalmennus sopii kaikille liikkujille ja urheilijoille, jotka haluavat oppia syömään puhtaasti ja terveellisesti. Ohjelman sisältö, aterioiden ainesosamäärät mukaan lukien, kustomoidaan automaattisesti omiin tarpeisiin sopiviksi.

Miten toimi: Ensimmäiset neljä viikkoa syötiin 30 reseptin mukaan. Jokainen ateria sisältää seuraavat ateriakategoriat: helpoin, hyvä evääksi, kasvisvaihtoehto, haastetta, nopein ja peukalo keskellä kämmentä. Neljän viikon jälkeen ruokavalio muuttui entistä monipuolisemmaksi. Ruokavaliota oli helppo noudattaa, eikä nälkä päässyt yllättämään kertaakaan. Oli jopa hieman vaikeaa syödä kaikki viisi ateriaa päivässä. Olo tuntui hyvältä ja energiseltä. Parhaimpia olivat ihanat smoothiereseptit, joiden ansiosta edes suklaahimo ei iskenyt. Paino tippui 7 kiloa, vaikka en harrastanut kävelyä kummempaa liikuntaa.

Plussat ja miinukset:

+ Monipuoliset reseptit

+ Helppo noudattaa.

+ Nanna Karalahden kannustava tuki sekä suljettu Facebook-ryhmä.

– Syöminen vaati enemmän suunnittelua ja eväiden kantoa.

Kenelle: Sopii kaikille, myös vähän liikkuville.

5. Fitverstas Ravintopaketti, perus

Testaaja: Nainen, 48

Tavoite: Saada herkkä vatsa pois ”pallovatsamodesta”, sekä asiantuntijan näkemys nykyisistä ruokatavoista. Toiveissa energinen olo, jotta jaksan liikkua työpäivän jälkeen.

Hinta ja kesto: 49 e, 4 viikkoa. Ladattava SYKE-sovellus viestintää sekä ruokapäiväkirjan pitoa varten.

Lupaus: Löydä kultainen keskitie ja perusta fiksulle, terveyttä tukevalle ja joustavalle ruokailulle. Selkeät ja monipuoliset ohjeet terveellisen ruokavalion koostamiseen, esimerkkiruokavaliot ja ateriat, sekä ohjeet tasapainoisen aterian rakentamiseen vaikka työpaikan lounasruokalassa.

Miten toimi: Alkukartoitus tehtiin puhelimitse. Sen perusteella moni asia oli kohdallani jo hyvin, mutta suurin haaste oli ateriaväleissä ja aamiaisen riittävyydessä. Ruokapäiväkirjan pitäminen oli minulle helppoa ja motivoivaa, ja vaikkei se ollut pakollista, halusin itse kirjata syömiset ylös. Pidin päiväkirjaa ensimmäiset kaksi viikkoa ja koin hyötyväni siitä, että näin konkreettisesti mitä söin. Valmentaja antoi selkeitä viikkotavoitteita, kuten välipalan lisääminen iltapäivään ja proteiinin lisääminen aamupalaan – tavoitteita oli helppo seurata.

Plussat ja miinukset:

+ Neljän viikon aikana uuteen rytmiin syntyi rutiini.

+ Aamupalani ovat nyt selkeästi ravitsevampia ja pitävät paremmin nälkää lounaaseen saakka.

+ Iltapäivän välipala on jäänyt pois ja ruokarytmi on tullut järkeväksi.

– Sain uusia ehdotuksia reseptien myötä, mutta haasteena oli se, että kouluikäinen lapsi ei ollut yhtä innokas kokeilemaan uutta.

– Kasvisruuan lisääminen ruokavalioon ei ihan onnistunut.

Kenelle: Ihan kaikille.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Ravintovalmentaja Leeni Viio: ”Jos makeanhimo iskee, nukun enemmän”

Kiinnostaako clean eating? Näin syöt puhtaammin

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia