Jooga muutti Susanna Vennon suhtautumisen ruokaan.

Susanna Vento on vegaani ja hipsterihippi, jonka ruokavalion jooga mullisti

Susanna Ventoa viehättää ajatus itse kerätystä, puhtaasta ja vegaanisesta ruoasta. Siksi hän sienestää ja valmistaa itse hapankaalin ja kombutsan.

”Jooga oli minulle sellainen porttiteoria, jonka jälkeen kiinnostuin kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kun pari vuotta sitten aloitin, ajattelin ensin, että minua eivät mantrat kiinnosta, vaan otan joogaamisen ihan sporttijuttuna.

Kun sitten tutustuin asiaan, pikkuhiljaa koko joogafilosofia alkoi kuitenkin kiinnostaa, ja yhtäkkiä osasin mantrat, meditoin, seurasin unen laatua ja aloin miettiä, mitä syön. Siihen mennessä olin syönyt kasvispainotteisesti, mutta myös kalaa ja kanaa. Maidon- ja lihantuotanto tuntui ahdistavalta.

Vietin pari viikkoa vegaanisiskoni luona Brightonissa ja ajattelin, että siinä on hyvä tilaisuus testata vegaanista elämää. Kokkasimme aina yhteiset ruoat, ja se tuntui yllättävän helpolta. Olen jatkanut samalla linjalla tänne asti.

Nykyään syön pääosin vegaanista ruokaa, mutta en ole niin tarkka: aamuisin laitan voisilmän puuroon, ja jos minun joskus tekee mieli lohta, saatan sitä syödä. Ajattelen, että valinnasta tulee kestävämpi, kun linja ei ole liian tiukka.

Joogan myötä innostuin perinteisestä, vanhan kansan ruokavaliosta, ja siitä pyörähti myös iso fermentointipyörä. Rupesin himoitsemaan kaikkea hapatettua, kuten hapankaalia, jota tein äidin kanssa pienenä. Kaali on mahtavaa! Niin halpaa, ja mikä valtava määrä vitamiineja, kuituja ja maitohappobakteereja. Kun teen hapankaalin itse, tiedän, ettei siinä ole säilöntäaineita tai muuta kummallista.

Kokkaan joka päivä kahdet eri ruoat: itselle vegaanista ja lapsille jotain perinteisempää.

Olen sellainen moderni mummo tai hipsterihippi. En keittele hilloja enkä rakasta ruoanlaittoa, mutta haluan tuottaa itse ruokaani. Valmistan itse kombutsaa, eli hapatettua volgansieniteetä, ja säilön suolasitruunoita, joita lisään vähän joka ruokaan. Idätän krassia ja rappukäytävän kahdella ikkunalla pidän yrttiviljelmiä, joita myös naapurit saavat käyttää.

En halua olla riippuvainen kauden vihanneksista. Meillä on pitkä talvikausi, jolloin vihanneshylly on aika surkea näky. Siksi vietän syksyisin muutaman viikonlopun metsässä ja poimin useamman takakontillisen verran sieniä, ja kuivaan ne talven varalle. Jokin aika sitten osallistuin villiyrttikurssille, jossa opastettiin kädestä pitäen, mitä ruohoja voi syödä.

Ajatus puhtaasta ruoasta viehättää. Haluan syödä ruokaa, joka on läheltä tuotua tai itse poimittua. Ruoan pitää kuitenkin maistua aina hyvältä. En tavoittele mitään erikoisuutta enkä alkaisi syödä käpyjä, vaikka maailma sillä pelastuisi. Vaikka kuinka olen hippi, niin joku raja kuitenkin.

Sienet Susanna säilöö usein kuivaamalla.

Kokkaan joka päivä kahdet eri ruoat: itselle vegaanista ja lapsille jotain perinteisempää. Makaronilaatikko voittaa heidän mielestään minun pöperöni. Olen selittänyt, etten halua syödä eläimiä, eivätkä lapset ole sitä hirveästi kummastelleet. Oman ruokavalionsa he saavat isona valita itse.

Vietän syksyisin muutaman viikonlopun metsässä ja poimin useamman takakontillisen verran sieniä

Tykkään ajatuksesta, että keho puhdistuu, ja siksi pidän joskus paastopäiviä. Sekin saa kehon puhdistumaan, kun juo pullollisen hapankaalimehua. Silloin kannattaa pysyä vessan lähellä.

Olen aika pedantti tyyppi ja kun saan jotain päähäni, haluan toteuttaa sitä mahdollisimman hyvin. Luin eräästä detox-leirille valmistavasta oppaasta, että vettä on hyvä juoda päivän aikana 6 prosenttia omasta kehonpainosta. Nyt pyrin siis juomaan 3,7 litraa, mutta harvemmin se onnistuu.

Kunnioitan itseäni ja kehoani aiempaa enemmän, koska pidän itsestäni myös parempaa huolta. En ole stressannut kahteen vuoteen mistään. Painoa minulta on lähtenyt tasaisen hitaasti, yhteensä 10 kiloa parin vuoden aikana. En viitsi enää käyttää alkoholiakaan, kun kalenteri on täyttynyt mielekkäämmistä harrastuksista. Otin saunaillassa kaverin siideristä pari hörppyä ja seuraavana päivänä oli hedari – en halua käyttää aikaani sellaiseen.”

Tilaa Fit!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lue myös:

Tanssija Saana Syrjämäki: ”Nälkä oli jatkuva, mutta en joustanut ruokavaliostani”

Bloggaaja Anna Saivosalmi: ”Syömisestä ei pitäisi tehdä hankalaa”

Minna Hepburn: ”Pääni menee sokerista sekaisin”

Kuka

Susanna Vento, 43

on Helsingissä asuva sisustusstailisti. Hänen perheeseen kuuluvat 5- ja 9-vuotiaat tyttäret ja kissa. Vento harrastaa astangajoogaa ja kuntosalia. Juoksuharrastus tauolla leikatun polven vuoksi.

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Katri Lehtola