Mehustamalla saa vitamiinipitoisia tuoremehuja. Kokeile porkkana-punajuurimehua.
Satokausi on parhaimmillaan, joten jos vielä et ole tutustunut mehustamiseen, kannattaa nyt aloittaa. Mehua voi tehdä vaikka mistä – salaateista, juureksista, hedelmistä ja marjoista.
Kesällä kaaleista, tomaateista, kurkusta tai mansikoista syntyy pirteitä ja raikkaita yhdistelmiä. Ole rohkea ja kokeile. Loppukesästä omenat, pensasmarjat ja punajuuret maustavat mehun.
Vitaminiinitasot kuntoon mehustamalla
Kun aloitat mehustamisen jo silloin, kun vihannekset ovat tuoreita, on helpompaa jatkaa mehustamista läpi synkän syksyn ja kylmän talven. Lopputalvesta nimittäin vitamiinivarastot alkavat olla kulutetut itse kullakin. Silloin hyödyt parhaiten mehustamisesta. Koska itsetehdyt mehut eivät sisällä juurikaan kuituja, vitamiinit, mineraalit ja entsyymit imeytyvät suolistoon helposti. Sen lisäksi, että itse tehdyt mehut ovat maukkaita, niiden teko on edullista. Ei kannata huolehtia hukkaan heitetyistä kuiduista: vihannesmäskin voi hyödyntää ruuanlaitossa, kuten sämpylöiden tai munakkaan jatkeena. Hedelmälihan taas voi ujuttaa vaikka pannaritaikinaan.
Hyödynnä mehustamisesta syntynyt mäski ruoanlaitossa, niin saat vitamiinien lisäksi myös kuituja.
Porkkana-punajuurimehuun tarvitset
1 punajuuri
3 porkkanaa
2 omenaa
iso pala inkivääriäKuori kaikki raaka-aineet.
Mehusta ensin punajuuri ja porkkanat. Jos haluat käyttää juuresten kuidut ruuanlaittoon, siirrä ne pois mehustimen mäskikorista ja huuhtele kori.
Mehusta sitten omenat ja inkivääri. Voit käyttää niistä syntyneen kuitujätteen vaikkapa lettu- tai pannaritaikinaan.
Nauti heti, sillä kun ravintoaineet altistuvat hapelle, ne alkavat hajota.