Peruna on vitamiinipommi, joka sopii myös treenaajalle

Maailman suosituin ruoka-aine peruna yllättää edelleen. Tiesitkö, että pottu on oikea vitamiinipommi?

Peruna on huikea hiilarilähde liikkujalle, eikä potussa ole juurikaan rasvaa. Peruna on vähäkalorisempi kuin pasta tai riisi ja pitää niitä paremmin nälkää. Siitä huolimatta vanha kunnon pottu on jäänyt muiden hiilarilähteiden varjoon, moni pitää kotoista perunaa jopa vähän tunkkaisena ruokalajina. Niin ei kannata ajatella, sillä peruna on sellaisenaan paitsi ravitseva, myös huipputerveellinen. Harva vitamiinipillerikään sisältää yhtä monia vitamiineja kuin peruna! Perunassa on kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja C-vitamiinia, lisäksi peruna sisältää seleeniä, sinkkiä, jodia, kuparia, foolihappoa ja A, B1-, B6-, E- ja K-vitamiineja.

Kuka olisi uskonut, että Etelä-Amerikan Andien huipuilla 8000 vuotta sitten viljelty mukula ruokkisi jonakin päivänä koko maailman? Pottu levisi Perusta Eurooppaan 1500–luvun löytöretkien aikaan. Nykyään suurin osa maailmalla syödyistä perunoista on prosessoituja. Perunaa syödään erityisesti sipseinä ja ranskalaisina, mutta myös terveellisemmin, keitettynä ja muussina.

Perunan kuori on tyypillisesti ruskea tai keltainen, mutta myös punaisia, violetteja ja vaaleanpunaisia lajikkeita kasvatetaan. Kun peruna joutuu tekemisiin auringonvalon kanssa, sen kuori muuttuu vihreäksi ja myrkylliseksi. Vihreät kohdat kannattaakin leikata perunasta pois sitä valmistettaessa. Vaikka perunoita opeteltiin kuorimaan jo kouluruokalassa, nykyään ajatellaan, että myös kuoret kannattaa syödä, sillä niissä on arvokkaita ravintoaineita.

Paistetut perunankuoret

Perunankuoria
Oliiviöljyä
Sormisuolaa
Mustapippuria tai chipotle-pippuria
Raastettua cheddar-juustoa

1. Kuumenna uuni 225 ­asteeseen.
2. Leikkaa keitetyn tai uuni­perunan kuoret perunalastujen kokoisiksi palasiksi ja asettele ne uuninpellille leivinpaperin päälle.
3. Pirskottele kuorille oliiviöljyä (muutama tippa lastua kohden riittää) ja ripottele sormisuolaa niin, että jokainen kuori saa muutaman kiteen. Ripottele halutessasi kuorille myös pippuria ja raastettua ­cheddar-juustoa.
4. Paista uunissa noin 15 ­minuuttia, kunnes perunan­kuoret ovat saaneet väriä ja miltei palavat karrelle reunoistaan. Jos olet laittanut juustoa, varmista, että se on sulanut kokonaan.

Perunan ravintosisältö:

Kuorittu peruna, 100 g
Energiaa 75 kcal
Hiilihydraattia 15,5 g
Proteiinia 1,9 g
Rasvaa 0,1 g
Suolaa 2,5 mg
Sokeria 0,6 g

Teksti Jenna Parmala
Kuvat Adobe