”Olen ikuinen jojoilija” ja muut haitalliset uskomukset painonhallinasta

Vaaka näyttää taas +5 kiloa, vaikka luulit jo onnistuneesi? Asiantuntijat kertovat, miten pääset jojoilusta pysyvästi.

Olen ikuinen jojoilija

”Painoni on jojoillut niin kauan kuin muistan. En enää jaksa uskoa, että voisin löytää ihannepainoni. Ajattelen usein, että pysyvän ihannepainon saavuttaminen on vaikeaa ja vaatii järkyttävän paljon työtä.”

Tee näin

Toista seuraava lause useamman kerran päivän aikana: ”Pystyn saavuttamaan ihannepainoni helposti rennolla ja iloisella otteella.” Ajatuksia on mahdollista muokata siinä missä lihaksiakin. Tärkeintä on riittävä toisto. Positiivisia itsesuggestioita kannattaa syöttää aivoihin etenkin juuri herättyään ja ennen nukahtamista, koska silloin tietoinen mieli häiritsee vähiten.

Lue myös: Jojoilevatko kilosi? Vinkit parempaan painonhallintaan

En uskalla tuntea

”Minulle ruoka on muutakin kuin kehon polttoainetta. Jos oloni on masentunut, ahdistunut tai yksinäinen, käyn hakemassa suklaata ja mieli piristyy hetkessä.”

Tee näin

Moni syö tiedostamattaan liikaa, jotta ikävät tunteet eivät pääsisi pintaan. Etenkin makea tuntuu lohduttavalta, koska se liitetään tiedostamatta makeaan äidinmaitoon. Anna itsellesi lupa päästää ikävätkin tunteet pintaan, esimerkiksi illalla kotona. Jos käytät ruokaa rakkauden tunteen korvikkeena, tee seuraava harjoitus. Sulje silmät, hengitä rauhallisesti ja kutsu se osa itsestäsi esiin, joka syö rakkaudettomuuden tunteeseen. Lohduta tätä (usein pientä tyttöä) ja sano itsellesi: ”Rakastan itseäni tunteakseni itseni ehjäksi.”

Lue myös: Kannattaisiko sinunkin lähteä huolilenkille?

En ansaitse parasta

”En tunne oloani kotoisaksi kehossani. Minulla ei ole aikaa pitää huolta itsestäni, koska työt vievät suurimman osan päivästäni.”

Tee näin

Kun rakastat ja arvostat itseäsi ja kehoasi, teet parempia valintoja: syöt terveellisemmin, huollat kehoasi ja sinulla on aikaa liikkua. Ala omaksua uutta ajatusta: ”Olen arvokas ja huolehdin hyvinvoinnistani.” Toista lausetta 3–4 kertaa joka päivä kolmen kuukauden ajan. Voimalausetta voi toistaa esimerkiksi suihkussa tai liikennevaloissa. Lisäät tehoja, jos katsot samalla itseäsi silmiin peilistä.

 

Lue myös:

Syö näin, kun haluat kiinteytyä

Näin laihduttajan kannattaa syödä proteiinia

11 syytä, miksi paino ei tipu