Nanna Karalahti oli koukussa sokeriin: ”Kerralla saattoi mennä karkkia, jäätelöä ja suklaapatukka”

Fitin kolumnisti Nanna Karalahti oli koukussa sokeriin, mutta onnistui jättämään liian herkuttelun, kun alkoi ottaa selvää terveellisestä ravitsemuksesta.

”Miten ihmeessä pysyt noin hoikkana? Noudatatko jotain dieettiä? Olen kuullut nämä kysymykset niin usein, että tiedän jo, millaista vastausta minulta toivotaan: kikkakolmosta, joka ratkaisisi kaikki paino-ongelmat. Ymmärrän kysyjiä paremmin kuin he ikinä arvaavatkaan.

Olen kokeillut kaiken maailman muotidieettejä – Atkinsia, 5:2:a, iltakuudesta aamukuuteen -paastoa, kalorien laskentaa – mutta koskaan niistä ei seurannut pysyvää painonpudotusta. Olin normaalipainoinen, mutta halusin karistaa ne viisi kiloa, joista niin moni muukin haluaa eroon. Kerta toisensa jälkeen kuitenkin epäonnistuin karmealla tavalla.

Lue myös: ”Jätin sokerin ja laihduin lukioaikaisiin mittoihini”

Pahin virheeni oli, että dieettien aikana aloin kieltää itseltäni tiettyjä ruoka-aineita. Sokeria pidin suurimpana pahiksena, joten se meni tietenkin kiellettyjen listalle. Siitä seurasi, että sorruin ja söin enemmän sokeria kuin kroppa kesti. Kerralla saattoi mennä puoli pussia karkkia, jäätelöä ja suklaapatukka ja vielä pari tikkaria päälle…

Sokeriöverin jälkeen olo on kamala. Tuntuu kuin vatsa halkeaisi, päässä huimaa ja oksettaa. Mikään normaali arjen askare ei suju, tiskikone jää tyhjentämättä ja märät pyykit koneeseen. Aamulla olo on vetelä. Iltapäivällä houkutus iskee uudelleen ja kierre on valmis.

Pääsin irti sokerikoukusta vasta, kun aloin ottaa selvää terveellisestä ravitsemuksesta. Tajusin, että peruspilarini piti rakentaa uudelleen. Nykyään voin luetella ne vaikka unissani: pääaterioilla paljon kasviksia ja makeilla aterioilla marjoja, hedelmiä, raakakaakaota ja hyviä rasvoja. Smoothiet, vesi ja kotiruoka kuuluvat arkeeni, valmisaterioita välttelen.

Lue myös: Liikaa karkkia? Tee sokeri-detox!

Vaati vuosia päästä tasapainoon, mutta kun olin saanut perustani kuntoon, huomasin, että sekaan mahtuu herkkujakin. Pitsa ja lasi viiniä lauantai-iltana? Kyllä, sillä en enää tarvitse kieltoja. En myöskään tarvitse itsekuria, sillä mielitekoni ovat hallussa. Pöhköt ravintoseikkailut ovat vaihtuneet tietotaitoon, överit ja koukut kohtuuteen.”

Nanna Karalahti on 29-vuotias personal trainer, ryhmäliikunnanohjaaja ja 1-vuotiaan pojan äiti, joka valmentaa elämäänsä muuttavia ihmisiä. Hän rakastaa salitreeniä ja kehonpainojumppia ja haaveilee syttyvänsä lajiin, joka lisäisi notkeutta. Tsekkaa Nannan insta: @nanna.koo

Lue myös:

Kaikki hyödyt sokerittomuudesta: ”Paino tippuu monella nopeasti”

Kokeile tätä: viikon sokerilakko

Syötkö sokeria jogurttipurkista?