Ruokahävikki on meidän kaikkien ongelma.

Näin saadaan ruokahävikki haltuun

Ruokahävikki verottaa suomalaisten perheiden kukkaroa 300 eurolla vuodessa. Niinpä kannatta muuttaa tapoja niin, että hävikki hiipuu.

23 kiloa vuodessa. Sen verran jokainen suomalainen heittää ruokaa hukkaan vuodessa. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun jokaisessa vaiheessa, muutta suurin keko syntyy kotitalouksilta. Pois heitetty ruoka rasittaa kukkaroa. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan nelihenkinen suomalaisperhe heittää ruokaa vuosittain menemään 300 euron edestä.

Suomi on sitoutunut toimimaan EU:n kiertotalouspaketin ja YK:n kestävän kehityksen agendan tavoitteiden mukaisesti. Sen tarkoitus on puolittaa maailman ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Meidän jokaisen on siis ryhdyttävä toimiin

Ongelmaa voi ryhtyä ratkaisemaan palvelujen avulla, jotka myyvät käyttökelpoista, roskisuhan alla olevaa ruokaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

5 keinoa vähentää ruokahävikkiä

1. Omenasieppari valmistaa käsityönä pihojen ylimääräisistä omenoista tuoremehua. Se, että kaatopaikoille joutavat omenat pelastetaan on jo vastuullista. Lisäksi Omenasieppari työllistää ihmisiä, joiden olisi muutoin vaikea saada työtä.

2. Matsmart.fi myy 20−90 prosentin alennuksella muun muassa elintarvikkeita, kosmetiikkaa ja lisäravinteita, joiden kohtalona on päätyä jätteeksi. Valikoimissa on tuotteita, joiden parasta ennen -päivä häämöttää. Parasta ennen päivä ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä, vaan maku ja laatu ovat kyllä kohdillaan. Viimeistä käyttöpäivää kannattaa noudattaa, sillä vanhentuneet elintarvikkeet voivat olla terveydelle haitallisia. Osa Matsmartin tuotteista on sellaisia, joiden pakkaukset on uudistettu ja vanhat ovat jääneet myymättä.

3. ResQ Club ja Lunchie Market -appien avulla voi etsiä alennettuun hintaan ravintola-annoksia, jotka muuten menisivät hukkaan.

4. Helsinkilaäinen Ravintola Loop kerää pois heitettäviä raaka-aineita ja valmistaa niistä kasvisruokaa.

5. 20.9.2018 avataan Helsingin Redissä Kirkon Ulkomaanavun pyörittämä WeFood-hävikkiruokakauppa. Siellä myydään 30−50 prosenttia normaalihintoja halvemmalla syömäkelpoista ruokaa, joka päätyisi muutoin roskiin. Kauppa toimii vapaaehtoisvoimin.

Lue myös:

6 tapaa vähentää muovia treenikassista

Lisää puhtia treeneihin − valitse välipala oikein

Teksti Päivi Ekola