Hollantilaiset pikkuletut ja norjalaiset pannukakut ovat viikonloppuaamun hitti.
Poffertjes eli hollantilaiset pikkuräiskäleet
Neljälle, valmistusaika 30 minuuttia, nostatus 1 tunti
Ainesosat:
2 tl kuivahiivaa
3,5 dl kevytmaitoa
4,2 dl jauhoja
2 rkl tomusokeria
ripaus suolaa
1 iso muna
1 rkl voita
Tarjoiluun:
300 g marjoja (mansikoita, mustikoita, punaherukoita jne.)
2 rkl pistaasipähkinärouhetta
tomusokeria
Tee näin:
- Poffertjes: Ripottele hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita. Anna seistä kymmenisen minuuttia. Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Lisää maito ja muna, ja sekoita tasaiseksi.
- Peitä kelmulla ja anna nousta huoneenlämmössä noin tunnin, kunnes seos on kuplivaa.
- Kuumenna pikkulettupannu. Voitele.
- Kun pannu on kuuma, kaada jokaiseen lettukoloon noin ruokalusikallinen taikinaa. Paista alapinta kullanruskeaksi, eli 1–2 minuuttia. Käännä ja paista myös toinen pinta.
- Kasaa letut lautaselle ja peitä foliolla.
- Tarjoilu: Tarjoile letut marjojen, pistaasimurun ja voin kera. Ripottele päälle hieman tomusokeria.
Sveler eli norjalaiset pannukakut
Neljälle, valmistusaika 1 tunti, nostatus 30 minuuttia
Karpalohillo:
2,4 dl jäisiä karpaloita
2 rkl agavenektaria
1 rkl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
Pannukakut:
2 munaa
0,6 dl tomusokeria
4,75 dl kefiiriä tai piimää
3,2 dl jauhoja
¼ tl suolaa
1/3 tl soodaa
¾ tl leivinjauhetta
Tarjoiluun:
4 rkl kevyttä kermaviiliä
minttusilppua
1 rkl tomusokeria
Tee näin:
- Karpalohillo: Yhdistä kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna ja hauduta välillä sekoittaen, kunnes marjat ovat pehmenneet ja seos alkaa muistuttaa hilloketta, noin 7–9 minuuttia.
- Kippaa seos blenderiin ja aja sileäksi. Kaada se takaisin paistinpannulle ja hauduta keskilämmöllä, kunnes seos paksuuntuu, eli 8–10 minuuttia. Nosta levyltä.
- Pannukakut: Vatkaa munat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi seokseksi. Lisää kefiiri tai piimä vähän kerrallaan. Yhdistä keskenään jauhot, suola, sooda ja leivontajauhe. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita. Anna seistä huoneenlämmössä 30 minuuttia.
- Kuumenna pannu ja nostele sille halkaisijaltaan noin 5 cm:n levyisiä taikinakekoja. Paista 2 minuuttia, kunnes alapinta on kullankeltainen. Käännä ja paista vielä minuutti tai pari.
- Nosta pannarit lautaselle ja peitä foliolla. Paista loput pannukakut.
- Tarjoilu: Kasaa pannarit lautasille ja täytä kermaviilillä, karpalohillolla, minttusilpulla ja tomusokerilla.
Teksti
StockFood/Tekstikuva
Kuvat
StockFood/Tekstikuva