Anni Kravi: ”Smoothie bowl on aamun meditaatiohetkeni”

Ruokataiteilija Anni Kravin smoothie bowl -kuvat ovat monelle tuttuja Instagramista. Anni paransi stressin oireet vegaaniruualla.

”Rakastan terveellistä ruokaa, ihania ja värikkäitä kasviksia ja näen vaivaa sen eteen, että annokseni näyttävät kauniilta. Syön intuitiivisesti eli sitä, mitä kehoni kaipaa. Yleensä se on smoothiebowleja, raakapuuroja, kvinoasusheja ja ruokaisia salaatteja. Ja kyllä, saan kuittailua terveellisyydestäni, mutta olen jo aikoja sitten päässyt sen yli. Ystäväpiirissäni on onneksi aika perusjuttu kokata kukkaalipitsaa ja kesäkurpitsanuudeleita, Anni Kravi kertoo.

Syön vegaanisti mutten ole superkriittinen. Käytän hunajaa ja mehiläisen siitepölyä ja syön satunnaisesti kalaa. Jos juhlissa tarjotaan ruokaa, jossa on maitoa tai kananmunaa, pystyn joustamaan. Minulle riittää, että syön 90-prosenttisesti hyvin.

”Ruokavalioni on aika zen, enkä kärsi mieliteoista.”

Ruokavalioni on aika zen, enkä kärsi mieliteoista. Ja jos kärsinkin, se tarkoittaa yleensä, että olen ollut reissussa enkä ole saanut riittävästi kasviksia, joten kotiin tullessani vedän kilon lehtikaalia. Jos himoitsen avokadoa ja pähkinöitä, tiedän, että kroppani kaipaa lisäenergiaa rankan treenin jäljiltä.

Lue myös: Täydellisen vihersmoothien kaava

Vihreä makuaisti

Minusta tuli “smoothie bowl -tyttö” vähän sattumalta. Sain smoothiepohjan idean ulkomaisista blogeista, mutta itse keksin, että pinnalle voisi taiteilla erilaisia kuvioita. Tykkään piirtää ja maalata, ja ruuasta tuli yksi lisäkeino purkaa taiteellisuuttani.

Aloitan aamuni hitaasti hengitellen ja smoothie bowlia koristellen. Se on pieni meditaatiohetkeni, josta saan hyvän fiiliksen päivään. Tein pitkään makeita aamupaloja banaanista ja marjoista, mutta makuaistini on muuttunut koko ajan vihreämmäksi.

En ole käyttänyt valkoista sokeria vuosikausiin, joten se mikä on minulle makeaa, saattaa jonkun toisen mielestä kaivata kolme lusikallista sokeria.

Puurokirjaa tehdessäni innostuin kokeilemaan suolaisia puuroja, joiden pohjaksi tulee kauraa, kvinoaa, amaranttia tai mustaa riisiä ja täytteeksi esimerkiksi bataattia, lehtikaalia, avokadoa ja edamamepapuja.

”Aloitan aamuni hitaasti hengitellen ja smoothie bowlia koristellen.”

Kaikki ruoka on nykyään “free of jotakin”, mistä tulee vähän negatiivinen viba. Itse en keskity siihen, mikä on kiellettyä tai mitä ruokani ei sisällä, vaan fiilistelen mieluummin niitä kaikkia ihania, raikkaita ja värikkäitä raaka-aineita, joita minulla on käytössäni. Suomessa ihan ehdoton rikkaus ovat marjat, kuten mustikat, tyrnit ja lakat.

Katso resepti: Aineenvaihduntaa boostaavaa smoothie

Stressi muutti ruokavalion

Uskon siihen, että kroppa kertoo, mitä se kaipaa ja siten jokainen voi löytää itselleen parhaan ruokavalion.

Oma ruokavalioni muuttui stressin myötä. Kirjoitin ylioppilaaksi, hain kauppakorkeakouluun ja muutin Helsinkiin saman vuoden aikana. Stressi meni vatsaan ja ruuansulatukseen, ja oloni oli koko ajan tukala ja turvonnut.

”En saa enää keskipäivän nuupahduksia, nukun sikeästi ja herään pirteänä ilman herätyskelloa.”

Punaisen lihan olin jättänyt jo 12-vuotiaana ja ylioppilasvuonna jätin pääosin maidon, kananmunan ja vehnän. En sano, että vegaaniruoka sopisi kaikille, mutta minulle se on antanut hyvän ja energisen olon. En saa enää keskipäivän nuupahduksia, nukun sikeästi ja herään aamulla pirteänä ilman herätyskelloa.

Ruuan lisäksi liikunta on iso osa hyvinvointiani. Olen molempien suhteen kausi-ihminen: Kesällä syön smoothie bowleja ja raakapuuroja, talvella kaipaan lämmintä ruokaa. Valoisaan vuodenaikaan nautin aamulenkeistä ja teen lihaskuntoa kotona, mutta talvella siirryn salille. Tykkään saada lihakseni kipeiksi, mutta nautin myös joogan rauhoittavasta vaikutuksesta. Kausittain keksin treenirutiineihini myös jotain uutta, viimeksi syksyllä kävin käsilläseisontakurssin.”

Lue myös:

Katso Annin tekemän smoothiebowlin ohje täältä!

Hiilihydraatit eivät ole pahasta ja 9 muuta vinkkiä liikkujan ruokavalioon

Laihduttaako maidoton ja gluteeniton ruokavalio?

Hyvinvointiasiantuntija Virpi Mikkonen: ”Mietin, millaista mielentilaa haen, ja teen smoothien sen mukaan”