Keho kertoo, mitä se tarvitsee -ohje ärsyttää, jos oma kroppa huutaa pitsaa ja irtokarkkeja. Anni Kravi kertoo, miten mielihaluja oikeasti pitäisi tulkita.
”Teen lähes kaiken ruokani alusta asti itse ja välttelen lisäaineita. Mitä puhtaammin syön, sitä selkeämmin tunnen mielihaluina, mitä kroppani tarvitsee. Jos söisin ravinneköyhää moskaa, kehoni viestittelisi mitä sattuu, eikä syömiseni olisi fiksua.
Hyvä esimerkki on kananmunanhimo, joka iski vegaaniaikoinani. En epäröinyt tarttua kennoon, sillä uskon, että mieliteko kertoi vitamiini- ja energiapuutoksesta. Nyt popsin hyvällä halulla uppomunia, joita aikaisemmin ällösin. Syön silti edelleen kasvispainoitteisesti ja noin kerran kuussa kalaa.
Kuuntelin kroppaani myös silloin, kun aloin aamuisin himoita avokado-tahinileipiä ja pinaattipannareita.
Olin vuosia startannut aamuni makealla, kuten smoothiella tai raakapuurolla. Ajattelen kroppani viestitelleen verensokerivaihteluista ja kehon suolatasapainosta sekä yksinkertaisesti siitä, ettei samoja ruokia pitäisi syödä liian kauan.
Kuuntelen kroppani toivomuksia herkällä korvalla mutta ihan jokaiseen viestiin en välttämättä vastaa. Jos minun tekee jonain tiistaina mieli pähkinöitä, se ei välttämättä kerro yhtään mistään. Jos taas mieliteko jatkuu pitkään, mietin esimerkiksi, saanko tarpeeksi proteiinia.
Olen pohtinut ruoka-asioita niin paljon, että teen fiksuja valintoja nykyään melko automaattisesti. Pyrin ehdottomuudesta kohti armollisuutta – kaikessa ei tarvitse olla täydellinen. Huonolaatuisella ruualla en kuitenkaan halua rääkätä kroppaani. Laadukas mättöruoka, kuten hyvistä raaka-aineista tehty pitsa, maistuu kyllä, mutta en aidosti kaipaile juustonaksuja – olisi tosi outoa, jos keho alkaisi kuolata niitä.”
Annin periaate:
Ravitse kehoasi puhtailla ruuilla, niin alat kuulla sen viestit kirkkaammin. Pitkään jatkunut mieliteko saattaa olla merkki vitamiinin tai ravintoaineen puutoksesta.
Lue myös: