6 parasta kasviproteiinia

Valitsimme herkullisimmat ja kätevimmät kasviproteiinin lähteet.

Nyhtökauran miinuspuoli on vähäinen saatavuus. Mekin jäimme ilman.
Nyhtökauran miinuspuoli on vähäinen saatavuus. Mekin jäimme ilman.

1.  Nyhtökaura

Nyhtökaura on näppäristä näppärin – kaurat pannulle ja suuhun! Nyhtökaura on tehty kaurasta, pavuista ja herneistä. Se on kypsää ja käyttövalmista, mutta kuumennus tekee rakenteesta hieman pehmeämmän.

Nyhtistä saa sekä maustamattomana että kahdella tavalla maustettuna. Höysteiksi on valittu kaffirlimetti, seesaminsiemenet ja inkivääri sekä tomaatti, savupaprika ja lehtipersilja. Pelkän nyhdön maku on neutraali, mutta tarkka löytää pohjalta kauraa.

Nyhtökaura sopii monenlaiseen ruokaan, ja sitä voi käyttää broilerin tapaan esimerkiksi salaatissa. Kaurat sopivat fajitasten täytteeksi tai sloppy joe -hampurilaisten väliin tomaatin, paprikan ja worcestershire-kastikkeen kylkeen.

Nyhtis soveltuu myös pataruokiin korvaamaan riistan, jolloin metsäistä fiilistä saa katajanmarjasta ja sienistä. Jos käyttää kuivattuja sieniä, nyhtökaura kannattaa hauduttaa sienten liotusvedessä, jotta siihen saa lisää makua.

Kaupoissa nyhtökauran löytää kylmäkaapista lihojen ja broilerituotteiden läheisyydestä.

PLUSSAA Hauska, syymäinen rakenne. Luonnollisen näköistä.

MIINUSTA Kaupoissa on vasta pieniä testieriä, ja suuren kysynnän vuoksi nyhtökauraa on vaikeaa saada.

Quorn näyttää jahelihalta ja sitä käytetäänkin samaan tapaan
Quorn näyttää jauhelihalta ja sitä käytetäänkin samaan tapaan

2. Quorn

Quorn tehdään sienten mykoproteiinista, ja sitä saa monessa muodossa: rouheena, kuutioina, pihveinä, fileinä ja nugetteina. Näistä nugetit ovat vegaanisia, muissa on sidosaineena kananmunanvalkuaista. Kaikki tuotteet ovat kypsiä, mutta ne pitää kuumentaa.

Quornin maku itsessään on mieto mutta helposti maustettavissa – toisin kuin esimerkiksi soijarouhe, joka säilyttää pistävähkön ominaismakunsa. Quorn-rouhetta voi käyttää jauhelihan tavoin missä tahansa ruuassa, kuten bolognesessa tai kaalilaatikossa. Se toimii hyvin tomaatin parina. Rouheen voi heittää pannulle jäisenä sipulin kera ja lisätä mausteeksi valkosipulia, basilikaa, timjamia, rosmariinia ja paprikaa.

Helppo arkiateria syntyy salaatista ja paneroiduista nugeteista, jotka voi paistaa uunissa tai pannulla. Helppo ja hyvä dippi syntyy kaurajogurtista ja mausteista, kuten currysta, chilistä, valkosipulista ja yrteistä.

Kaupoissa Quornit ovat pakkasessa.

PLUSSAA Imee hyvin makua. Nugetit hyvin kanamaisia.

MIINUSTA Nugetit hyvin kanamaisia – osa kasvissyöjistä voi pitää liiankin hämäävinä.

Tempe valmistetaan soijapavuista ja myydään levyinä tai makkaroina.
Tempe valmistetaan soijapavuista ja myydään levyinä tai makkaroina.

3. Tempe

Levynä tai makkarana myytävä tempe on usein valmistettu soijapavuista kuten tofukin, mutta maku ei ole samanlainen. Tempen voimakas, kirpeä ominaismaku muodostuu, kun soijapapuja käytetään ja niiden väliin syntyy sienirihmastoa. Maku on hieman pähkinäinen.

Savunmaun ystävä ostaa tempensä savustettuna. Koska ominaismaku on vahva, tempeä saa maustaa reippaasti – joskin osa himoitsee tempeä suoraan paketista.

Tempe on kotoisin Aasiasta, ja siihen sopiikin kiinalais- tai japanilaistyyppinen maustaminen: soijakastike, chili, valkosipuli ja inkivääri. Kokeile tempeä myös thaimaalaiseen curryyn kookoskerman kera. Helpolla pääsee, kun marinoi tempepalat salaattiin tai kasvisvokkiin.

Tempeä löytää ainakin ekokauppojen jääkaapeista ja aasialaisputiikeista.

PLUSSAA Suomalainen Palkuainen tekee tempeä myös lupiinista ja herneestä.

MIINUSTA Voimakas maku ei ole kaikkien mieleen.

Tofukuutiot passavat sellaisenaan salaatin kyytipojaksi.

4. Savutofu

Jos itsessään melko mauton tofu tuntuu tylsältä murkinalta, savutofu on helposti lähestyttävä tapaus. Soijapavuista valmistettavaa savutofua voi melkein pitää kylmäsavulohen korvaajana.

Savutofu käy hyvin leivänpäälliseksi, ripottele vain päälle hieman suolaa tai muita mausteita. Savutofu on helppo myös salaatin lisukkeena. Sitä voi syödä sellaisenaan, mutta jos haluat, paista tofu hyvin kuumalla pannulla runsaassa öljyssä. Tärkein paistokikka on puristaa tofusta ensin kaikki ylimääräinen neste esimerkiksi talouspaperiin. Tofu on valmista, kun siinä on kullanruskea pinta.

Hyvät tofupihvit uunikasvisten kaveriksi syntyvät marinoimalla savutofua limessä, valkosipulissa ja öljyssä. Pyöritä pihvit seesaminsiemenissä ja paista pannulla.

Savutofussa on jo sellaisenaan makua, mutta jos haluat terästää sitä, lisää jotain raikasta, kuten minttua, limettiä tai sitruunaa.

Tofua löytää lähes jokaisen kaupan juustohyllystä.

PLUSSAA Valmista syötävää suoraan paketista.

MIINUSTA Paistaminen vaatii paljon öljyä, pitkää pinnaa ja hyvää pannua.

Oumphia saa suikaleina, paloina, nyhtönä ja kebabina.
Oumphia saa suikaleina, paloina, nyhtönä ja kebabina.

5. Oumph

Lupaava uutuus, jonka protsku on peräisin soijasta. Rakenne on hyvin lihamainen, ja myös oumph on valmista sellaisenaan – sen kun nakkaa pannulle tai uuniin.

Oumphia saa paloina, suikaleina, kebabina ja nyhtönä. Maustetut versiot on höystetty esimerkiksi valkosipulilla ja timjamilla.

Helppo lounas on lehtikaalipasta pulled oumphin kera: paista oumphia, lehtikaalta ja mausteita öljyssä, keitä pasta ja sekoita kaikki ainekset. Samasta versiosta oumphia syntyy myös pulled pork -tyyppinen burgeri. Kokoa myös eväsleivät oumphista, tomaatista, salaatista ja tulisesta kastikkeesta.

Oumph käy myös salaattiin, mutta makuhermojaan kannattaa helliä maustetulla versiolla tai marinoida oumph itse.

Pakastimessa säilytettävää oumphia myyvät toistaiseksi vain K-kaupat.

PLUSSAA Kätevä ja nopea. Todella lihamainen tuntuma.

MIINUSTA Maustamattomana muistuttaa pliisua soijasuikaletta.

Seitan jäljittelee rakenteeltaan lihaa ja maultaan viljaa.
Seitan jäljittelee rakenteeltaan lihaa ja maultaan viljaa.

6. Seitan

Seitan sopii lihantyyppistä purtavaa kaipaavalle, sillä rakenne on lihamainen ja maustamalla seitaniin saa kunnolla potkua. Seitan on käytännössä vehnägluteenia, ja makukin on viljainen, joskin voimakas. Seitania saa leikkeleinä ja paloina, pihveinä ja makkaroina.

Maustamattoman seitanin voi marinoida viinietikan, öljyn, pippurin, hienonnetun valkosipulin ja yrttien seoksella, paistaa pannulla ja syödä uunijuuresten ja kvinoan kera. Tuhdisti maustettu ja rapeaksi paistettu seitanpala hampurilaisen välissä on klassikko.

Jos kaipaat lihaista makua, mausta seitan kaupasta saatavalla valmiilla mausteseoksella, joka on tarkoitettu esimerkiksi naudalle tai porsaalle. Myynnissä on myös marinoituja versioita.

Seitania löytää kaupassa pakkasesta tai säilykehyllystä. Kokeilunhaluinen valmistaa seitania kotona vehnäjauhoista tai helpommin gluteenijauhoista veden seassa puristelemalla. Helppoja ohjeita löytyy netistä.

PLUSSAA Lihaisa suutuntuma, helppo maustaa.

MIINUSTA Ei sovi keliaakikoille eikä gluteeniherkille.