Letut käyvät ateriasta, kun ne täyttää jollain suolaisella. Kokeile näitä kolmea reseptiä.
Cachapas eli maissiletut juuston kera
Neljälle, valmistusaika 50 minuutta
600 g maissinjyviä
1 ½ rkl kevyttä ranskankermaa
1,2 dl maissijauhoja
3 rkl suolatonta voisulaa
1 tl suolaa
125 g pekonisilppua
kourallinen pinaatinlehtiä
200 g queso blancoa tai vastaavaa mietoa juustoa
ituja tai versoja
mustapippuria
Tee näin:
1. Yhdistä maissinjyvät, ranskankerma, maissijauho, voisula ja suola tehosekoittimessa. Aja paksuksi taikinaksi.
2. Kuumenna paistinpannu. Viipaloi pekonisuikaleet silpuksi. Kippaa pekonit pannulle ja paista kullanruskeiksi, noin 6–7 minuuttia.
3. Kaada kypsät pekonit lautaselle leivinpaperin päälle valumaan. Jätä pekonirasva pannulle.
4. Kaada taikinasta noin neljäsosa pannulle ja levitä ympyräksi.
5. Paista kullanruskeiksi molemmin puolin, 3–4 minuuttia per puoli.
6. Nosta lettu lautaselle ja täytä pekonilla ja parilla viipaleella juustoa. Taita lettu keskeltä kiinni ja peitä foliolla. Paista loput letut samalla tavalla.
7. Juuri ennen tarjoilua lisää lettujen väliin vielä pinaatinlehdet. Tarjoile itujen ja versojen kera.
Injera-letut ja linssisalaatti
Neljälle, valmistusaika 1 h 15 minuuttia, tekeytymisaika 49 h
Pannukakut:
5 dl teff-jauhoja (isoista marketeista tai ekokaupoista)
1/8 tl kuivahiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
2,4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Salaatti:
2,4 dl punaisia linssejä
3 rkl oliiviöljyä
1 tl Dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
3 isoa porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl ryytineidonsiemeniä eli mustakuminaa
kourallinen korianteria
Tee näin:
1. Sekoita teff-jauhot ja hiiva. Lisää seos hiljalleen veden sekaan koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista. Jätä seisomaan huoneenlämpöön, kunnes taikina kuplii ja maistuu kirpeän jogurttimaiselta. Taikina saa seistä 36–48 tuntia ja valmius määritetään maistamalla: taikinan tulee olla hieman hapanta, mutta ei kitkerää.
2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen sekaan. Kun taikina on seissyt, sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes taikina on niin löysää, että sitä voi kaataa kulhosta. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön vielä tunniksi.
3. Lisää suola taikinaan ja sekoita. Kuumenna iso paistinpannu. Kaada pannulle noin neljäsosa taikinasta ja levitä se ympyrän muotoon.
4. Paista 2–3 minuuttia, kunnes taikina alkaa tummua. Peitä kannella ja paista vielä 1 minuutti.
5. Nosta pannulta ja peitä foliolla. Paista loppu taikina letuiksi samalla tavalla.
6. Salaatti: Huuhtele linssit. Kippaa ne kattilaan ja lisää litra vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuutta. Madalla lämpöä ja hauduta vielä 5 minuuttia. Voit oikaista käyttämällä syöntivalmiita linssejä purkista.
7. Huuhtele kypsät linssit kylmällä vedellä. Sekoita oliiviöljy, sinappi, sitruunamehu ja ripaus suolaa ja pippuria kulhossa.
8. Pilko porkkana ja silppua valkosipuli, ja lisää salaatin joukkoon ryytineidonsiementen kera. Sekoita.
9. Jaa letut ja salaatti lautasille. Koristele korianterilla.
Mungpapulettu ankanlihalla täytettynä
Neljälle, valmistusaika 2 h 10 minuuttia
Ankka:
2 rkl auringonkukkaöljyä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl sakea tai kuivaa sherryä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruskeaa sokeria
2 ankankoipea
suolaa ja pippuria
Pannukakut:
4,2 dl jauhoja
2 rkl fermentoituja mustapapuja
2 rkl mungpavun ituja
1,5 dl kiehuvaa vettä
2 tl öljyä
Koristeluun:
4 kevätsipulia
mungpavun ituja
Tee näin:
1. Ankka: Kuumenna uuni 190 asteeseen. Sekoita öljy, soijakastike, sake, viinietikka ja sokeri. Lisää 0,5 tl mustapippuria ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet.
2. Hiero ankankoipiin marinadia ja asettele ne pellille. Paista paistia 1–1,25 tuntia, kunnes liha on kypsää ja helppo murentaa haarukalla. Anna jäähtyä.
3. Pannukakut: Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes taikina alkaa muodostua. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
4. Kippaa taikina pöydälle ja jaa neljään osaan. Kauli taikinapaloista noin 20 cm leveitä ympyröitä.
5. Kuumenna pannu. Paista pannukakkuja, kunnes ne alkavat saada hieman väriä, noin 5–6 minuuttia yhteensä.
6. Nosta pannarit lautaselle ja peitä foliolla.
7. Tarjoilu: Revi ankanliha kahdella haarukalla. Nostele liha pannareille ja koristele silputulla kevätsipulilla. Pirskota päälle vähän soijakastiketta ja riisiviinietikkaa, jos haluat.
8. Rullaa ja leikkaa pannarit kahtia. Koristele mungpavuniduilla.