Kasvissosekeitto on kätevä ja edullinen eväsruoka, jota voi myös pakastaa valmiiksi annosrasioihin. Blenderi laulamaan!
Parsakaalikeitto
Kahdeksalle, valmistusaika 25 minuuttia
1 tl oliiviöljyä
1 purjo
600 g parsakaalta
200 g mantelilastuja
1 dl leipäkuutioita
¼ tl muskottipähkinäjauhetta
2 rkl kermaa
Tarjoiluun:
Rapeaa leipää
1. Pilko purjo ja parsakaali. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota purjoa 5 minuuttia.
2. Lisää parsakaali ja ripaus suolaa. Täytä kattila 1,5 litralla vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 8 minuuttia tai kunnes parsakaali on kypsää.
3. Kippaa sillä välin mantelilastut, leipäkuutiot ja muskottipähkinä tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.
4. Valuta kypsä parsakaali siivilässä ja säästä keitinvesi. Napsauta sitten tehosekoitin käyntiin, ja kaada hitaasti ½ litraa keitinvettä blenderissä olevan seoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
5. Lisää parsakaali ja sekoita uudestaan. Lisää sitten keitinvettä sen verran, että seos on sopivan juoksevaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Kuumenna keitto kattilassa uudestaan. Annostele kulhoihin ja koristele oliiviöljyllä ja pienellä ripauksella kermaa. Rouhi päälle vielä ripaus mustapippuria. Tarjoile leivän kera.
Punajuuri-kikhernekeitto
Neljälle
Valmistusaika 35 minuuttia
2 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl chiliä
½ tl sumakkia
½ tl kuivattua minttua
1 l kasvislientä
480 g kikherneitä purkissa
600 g punajuurta
2 rkl tahinia
1 sitruuna
2 rkl tuoretta persiljaa
1. Kuori ja pilko punajuuri kuutioiksi. Keitä kuutiot kypsäksi tai paahda 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuli. Lisää valkosipuli, juustokumina, chili, sumakki ja kuivattu minttu. Paista miedolla lämmöllä pari minuuttia.
3. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Säästä osa kikherneistä koristeluun ja kippaa loput pannulle punajuurikuutioiden kera. Keitä kymmenisen minuuttia.
4. Kippaa keitto tehosekoittimeen. Lisää tahini ja aja tasaiseksi.
5. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Jaa keitto neljään kulhoon. Koristele persiljasilpulla, kikherneillä ja mustapippurilla.
Linssiporkkanakeitto
Kuudelle, valmistusaika 50 minuuttia
3 rkl öljyä
1 sipuli
2 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl mietoa curryjauhetta
2 isoa porkkanaa
200 g punaisia linssejä
1 1/4 l kasvislientä
4 dl kookosmaitoa
Tarjoiluun:
intialaista chapatia tai muuta vaaleaa leipää
paahdettua sipulirouhetta
tuoreita yrttejä, kuten persiljaa tai korianteria
1 lime
1. Silppua sipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulia ja inkivääriä.
2. Kuori ja pilko porkkanat. Silppua valkosipuli ja lisää pannulle yhdessä curryjauheen kera. Paista pari minuuttia. Lisää porkkanat ja linssit. Paista vielä minuutin ajan.
3. Kaada sekaan kasvisliemi ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja keitä 30 minuuttia tai kunnes linssit ja porkkanat ovat pehmeitä.
4. Kaada seos tehosekoittimeen ja aja sileäksi. Mausta suolalla.
5. Jaa keitto kuuteen kulhoon ja koristele paahdetulla sipulirouheella ja tuoreilla yrteillä. Tarjoile leivän ja limelohkojen kera.