Paleo-kakku, mustaherukkapiiras ja raakajuustokakut piristävät kestejä ja illanistujaisia.
Mustaherukkapiirakka
8 palaa
Valmistusaika 1 h 45 minuuttia
Pohja
4 dl jauhoja
120 g voita
2 rkl tomusokeria
½ tl suolaa
2 munaa
3–4 rkl vettä
Täyte
500 g mustaherukoita
2,4 dl tomusokeria
2 tl vaniljajauhetta
2 rkl maissijauhoja
2 rkl siirappia
400 g vähärasvaista tuorejuustoa
Koristeluun
Syötäviä kukkia
1 Pohja: Yhdistä jauhot, voi, sokeri ja suola tehosekoittimessa tasaiseksi muruksi.
2 Lisää muna, munavesiseos ja 1–2 rkl vettä. Taikinan tulisi olla pehmeää, mutta ei tahmaista.
3 Nosta taikina tehosekoittimesta ja kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
4 Kuumenna uuni 180 asteeseen.
5 Kippaa taikina jauhotetulle pinnalle ja kauli noin puolen sentin paksuiseksi. Nosta taikina halkaisijaltaan noin 20 senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa tarvittaessa ylimääräiset reunat pois. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.
6 Esipaista pohjaa 15–20 minuuttia, kunnes reunat ovat kullanruskeita. Nosta uunista paistamisen lopussa, ja voitele seoksella, jossa on yksi muna ja 2 rkl vettä. Nosta takaisin uuniin kolmeksi minuutiksi.
7 Nosta ritilälle jäähtymään. Laske uunin lämpö 170 asteeseen.
8 Täyte: Kippaa paistinpannulle mustaherukat, sokeri, vaniljajauhe ja ripaus vettä. Kuumenna levy ja keitä seosta 10–15 minuuttia.
9 Siirrä pannu pois levyltä ja lisää maissijauhot ja siirappi. Jauha seos tehosekoittimessa tasaiseksi. Kaada seos siivilän läpi kulhoon, ja sekoita joukkoon tuorejuusto.
10 Lusikoi täyte pohjan päälle. Tasoita pinta kostella veitsellä.
11 Paista uunissa 30–40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Nosta ritilälle jäähtymään ja lopuksi jääkaappiin yöksi.
12 Tarjoile seuraavan päivänä. Koristele syötävillä kukilla, kuten sarviorvokeilla, ruiskaunokeilla tai kääpiösamettikukilla ennen tarjoilua.
Paleo-kakku omenoista ja päärynöistä
6–8 palaa
Valmistusaika 1 tunti
0,6 dl sulaa kookosöljyä (hieman ylimääräistä vuoan voiteluun)
1,6 dl saksanpähkinöitä
4,2 dl mantelijauhoja
1 ½ rkl arrowjuurijauhetta
ripaus suolaa
4 isoa munaa
1,5 dl vaahterasiirappia
2 tl sitruunamehua
2 tl vaniljajauhetta
2 tl soodaa
2 päärynää (Rocha)
2 omenaa (Gala tai Pink Lady)
1 Voitele kookosöljyllä halkaisijaltaan 20 cm leveä vuoka.
2 Jauha saksanpähkinät tehosekoittimessa. Kaada kulhoon ja sekoita yhteen mantelijauhojen, arrowjuurijauheen ja suolan kanssa.
3 Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Kaada valkuaiset isoon kulhoon, ja kippaa keltuaiset jauhojen sekaan.
4 Lisää kookosöljy, vaahterasiirappi, sitruunamehu ja vaniljauute keltuaisten ja jauhojen sekaan. Sekoita sileäksi vaahdoksi.
5 Vatkaa valkuaiset suolaripauksen kera sähkövatkaimella. Ripottele joukkoon soodaa.
6 Sekoita valkuaisvaahto taikinaan muutamassa osassa.
7 Lusikoi taikina vuoan pohjalle.
8 Leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi ja asettele taikinan päälle.
9 Paista 170 asteessa 35–45 minuuttia.
Mansikalta ja sitruunalta maistuvat raakajuustokakut
12 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia
Odotusaika 9 tuntia
Pohja
5 dl kaurahiutaleita
2,4 dl kokonaisia manteleita
0,5 tl suolaa
2 rkl kookossokeria
2 rkl vaahterasiirappia
0,8 dl kookosöljyä
Mansikkakerros
5 dl mansikoita
2,4 dl (kuumassa vedessä liotettuja) cashewpähkinöitä
225 ml kookoskermaa
3 rkl maissijauhoja
ripaus suola
3 rkl vaahterasiirappia
Sitruunakerros
2,4 dl (kuumassa vedessä liotettuja) cashewpähkinöitä
2,5 dl kookoskermaa
2 rkl maissijauhoja
1,2 dl sitruunamehua
ripaus suolaa
0,6 dl vaahterasiirappia
Tarjoiluun
chia-siemeniä
muutama halkaistu mansikka
1 Pohjakerros: Voitele halkaisijaltaan 23 senttisen vuoan pohja ja reunat. Aseta pohjan päälle leivinpaperi ja leikkaa reunaa kiertämään sopiva pala leivinpaperia.
2 Aja pohjan ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi muruksi. Painele kostealla lusikalla tiiviisti vuoan pohjalle. Laita vuoka pakkaseen.
3 Mansikkakerros: Soseuta mansikat tehosekoittimessa. Kaada mansikkasose kulhoon siivilän läpi. Kippaa tehosekoittimeen nyt liotetut ja valutetut cashewpähkinät, kookoskerma, maissijauhot, suola ja vaahterasiirappi. Aja tasaiseksi.
4 Sekoita pähkinäkermaseokseen mansikkasosetta niin, että seoksesta tulee kauniin vaaleanpunainen. Levitä mansikkakerros pohjan päälle ja pakasta kolmeksi tunniksi.
4 Sitruunakerros: Yhdistä kaikki kerroksen ainekset tehosekoittimessa. Aja sileäksi. Kaada jäädytetyn mansikkakerroksen päälle. Pakasta neljäksi tunniksi.
5 Tarjoilu: Nosta kakku pakkasesta ja kippaa leikkuulaudalle. Leikkkaa viipaleiksi ja koristele chiansiemenillä ja mansikanpuolikkailla.