Savulohipiirakka täytetään kasviksilla ja lohella, sekä koristellaan pinaatilla, lehtimangoldilla ja seesaminsiemenillä.
8 annosta, valmistusaika 1 h 40 minuuttia
Ainesosat:
Pohja
4,2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
100 g suolatonta voita
2 rkl seesamiöljyä
2–4 rkl kylmää vettä
Täyte
250 g parsaa
6 kevätsipulin vihreät varret
400 g savulohta paloina
4 isoa munaa
250 g ranskankermaa
2,5 dl maitoa
1,8 dl raastettua parmesaania
mustapippuria
Tarjoiluun
2 tl dijon-sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
½ tl hunajaa
1 dl oliiviöljyä
1 kourallinen lehtimangoldia
1 kourallinen babypinaattia
2–3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Tee näin:
- Pohja: Yhdistä jauhot, suola, voi ja seesamiöljy tehosekoittimessa muruksi.
- Lisää kylmä vesi 1 rkl kerrallaan, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
- Kuumenna uuni 170-asteiseksi.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin puolen sentin paksuiseksi. Nosta taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset pois. Painele pohjaan haarukalla reikiä. Jäähdytä jääkaapissa.
- Täyte: Kuori parsat ja poista puinen tyviosa. Kiehauta parsoja ja kevätsipuleita minuutin verran isossa kattilassa suolatussa vedessä. Valuta, jäähdytä kylmällä vedellä ja valuta uudestaan. Taputtele kuivaksi talouspaperilla.
- Asettele parsat, kevätsipulien varret ja savulohi piiraspohjan päälle.
- Sekoita munat, ranskankerma, parmesaani, suola ja pippuri kulhossa. Kaada seos piirakan päälle. Paista 45–60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Nosta ritilälle jäähtymään.
- Sekoita sinappi, viinietikka, hunaja, suola ja pippuri. Lisää oliiviöljy vähän kerrallaan vatkaten, kunnes kastike paksuuntuu.
- Koristele piirakka mangoldilla, pinaatilla ja seesaminsiemenillä. Tarjoile kastikkeen kera.
Ravintosisältö/annos
591 kaloria
27 proteiinia
26 g hiilihydraattia
4 g sokeria
42 g rasvaa, josta tyydyttynyttä 16 g
2 g kuitua
1,1 g suolaa
Lue myös:
Katkarapu-riisinuudelisalaatti
Helppo punajuurihummus ja pannuleipä