Vakaa talous tukee henkistä ja fyysistä hyvinvointia

Oma talous kannattaa laittaa tasapainoon. Se tukee henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Poimi asiantuntijoiden vinkit.

Hyvinvointi on muutakin kuin liikuntaa, lepoa ja terveellistä ra­­vintoa.

− Yksi hyvinvoinnin tärkeä tekijä on taloudellinen hyvinvointi, sanoo hyvinvointivalmentaja Merita Väänänen.

Hän on mukana Naiset puhuu rahasta -yhteisössä, joka jakaa muun muassa Instagramissa henkilökohtaiseen talouteen liittyvää tietoa.

Se, kuinka suuri merkitys taloudelliselle hyvinvoinnille annetaan, on yksilöllistä. Toisille tasapainossa oleva talous luo turvaa ja hallinnan tunnetta, toisille taas riippumattomuutta ja vapautta. Selvää kuitenkin on, että jos henkilökohtainen talous on kunnossa, se vaikuttaa positiivisesti muuallekin elämänaloille. Jos taas ­talousasiat huolestuttavat, stressi lisääntyy ja huoli ja häpeä saattavat heijastua henkiseen hyvinvointiin.

− Pahimmillaan raha-asioiden kanssa kamppaileva vetäytyy sosiaalisista tilanteista, ja ahdistuskierre sen kun syvenee, sanoo yhteisön toinen jäsen ­Päivi Ilmarinen.

Rahahuolien selättäminen on tärkeää myös fyysisen ­hyvinvoinnin kannalta. Kun raha­huolet stressaavat, yöunet saattavat häiriintyä eikä stressaantuneena ja väsyneenä jaksa liikkua.

Merita Väänäsen mukaan omaa talouttaan kannattaakin pohtia, jotta raha-asiat toisivat mielenrauhaa eivätkä ahdistusta ja stressiä. Jos havaitsee, että tilanne ei ole tasapainossa, olisi hyvä tehdä muutoksia.

− Kannattaa kuitenkin muistaa, että oppimiseen voi mennä vuosia.
Omien kulutustapojen muuttamiseen pätevät samat säännöt kuin esimerkiksi elämätapamuutokseen: takapakit kuuluvat asiaan. Silloin tarvitaan armeliaisuutta. Syyllisyys ja virheistä tunnettu häpeä ei vie eteenpäin.

Vaikka rahasta on tiukkaa, älä tingi terveellisistä valinnoista

  • Kun suunnittele ateriat etukäteen, ei tule tehtyä heräteostoksia.
  • Hyödynnä hävikki, jotta ruokaa ei mene turhaan hukkaan. Esimerkiksi edelliseltä aterialta ylijääneet lisukkeet kannattaa käyttää seuraavan päivän salaattiin.
  • Osta kausituotteita, sesongin tuotteet ovat edullisia.
  • Jos rahaa ei ole salikorttiin, ota ilo irti kotitreeneistä ja ulko­liikunnasta.
  • Mieti, voisitko vaihtaa jonkin suoratoistopalvelun kuukausimaksun salikorttiin.

Lue myös:

Unohdetaan hävikki – tehdään salaatti

Toteuta treeniloma: säästä Kakeibon avulla

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe