Tiina Veijonen luotsaa y body & balance -saliaan Espoossa.

Uusi ura liikunnasta – ”En halua päätyä uuteen uraputkeen”

Haaveiletko uudesta urasta liikunnan parissa? Urakäännöksen tehnyt yrittäjää kertoo, kuinka onnistui. Positiivinen ajattelu on itsensä johtamisen paras työkalu − kun mieli on valmis, huomaa sattumatkin.

Tiina Veijonen seisoo tyylikkään keittiösaarekkeen edessä ja surauttelee aamusmoothieta. Keittiö sijaitsee Tiinan uutukaisella My Body & Balance -kuntosalilla, ja sen ympärillä tarjotaan aamutreenareille smoothiet ja iltajumppaajille täyteläiset puurot.

Vielä muutama vuosi sitten Tiina pyöritti Suomen kannattavinta kokemuksellisen markkinoinnin toimistoa Irokeesia. Henkilökuntaa oli noin viisikymmentä, osa-aikaisia lähes tuhat. Tiina piti tärkeänä, että oli aina tavoitettavissa sähköpostitse. Hän ei ikinä ollut käyttänyt mailiohjelman out of office -ilmoitusta, vaan oli opettanut ihmiset siihen, että Tiina kyllä vastaa. Nopeasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Töitä 24/7

− Irokeesin tarina oli kuin sadusta. Ensimmäiseen tapaamiseen menin läppäri Prisman muovikassiin sullottuna.

Kahdeksassa vuodessa liikevaihto nousi 10 miljoonaan. Tiinan asiakkaat olivat isoja. Muun muassa Coca Cola, Arla ja Nissan kuuluivat talliin. Kansainvälisten asiakkaiden vaikutuksesta syntyi paine laajentua maailmalle. Ratkaisuksi löytyi kansainvälinen ostaja, ja pieni helsinkiläinen markkinointitoimisto oli nyt osa isoa koneistoa. Yhtäkkiä Tiinan työyhteisö olikin Aasiassa, Euroopassa ja Amerikassa. Tiina operoi akselilla Lontoo–Madrid–New York.

− Minua alkoi jännittää. Takaraivossa oli koko ajan fiilis, etten jaksa tai pysty. Turun tyttö kävi kertomassa Nykissä success storyaan. Siitä sai virtaa, mutta into tekemiseen katosi.

− Olin tehnyt kymmenen vuotta töitä 24/7. En tiedä paloinko loppuun, mutta sen tiesin, että lapset tarvitsivat minua enemmän kotona.

Niinpä Tiina ja hänen miehensä päättivät pitää hengähdystauon ja vuokrasivat talon Australiasta kolmeksi kuukaudeksi. Perhe nautti elämästä, surffasi ja ui. Kun he palasivat takaisin, Tiinan ajatukset uran suunnasta eivät olleet kadonneet. Vaikka hänelle tarjottiin uutta pestiä vetämään oman toimialansa toimintoja Pohjoismaissa, tuntui kuin hän olisi ajautunut nurkkaan.

− Minulle tarjottiin hyvää palkkaa ja mahdollisuutta tehdä niitä töitä, jotka parhaiten osasin.

Uusi ura  hyvinvoinnin parista

Tiina oli uskonut firmansa tarinaan, ja luvannut että kun sillä menee hyvin, hän olisi enemmän läsnä perheelleen. Se ei kuitenkaan ollut onnistunut ison kansainvälisen konsernin imussa.

− En nukkunut enkä liikkunut. Olin ahdistunut. Tajusin, ettei asioita viedä pakolla eteenpäin. Onneksi työnantajani ymmärsi, että en olisi enää sama energinen Tiina, jos yrittäisin väkisin jatkaa työtäni. Päätös lopettamisesta oli vaikea mutta heti kun asia oli sanottu ääneen olin helpottunut. Sain taas hengitettyä.

Aikanaan yrityksen myynnistä saatu voitto takasi sen, ettei Tiinalla ollut kiire päättää, mitä tekisi seuraavaksi.

− Minulla ei ollut mitään tietoa tulevasta. Otin rennosti kolme neljä kuukautta. Matkustin joogaretriitille Italiaan. Kävelin. Harjoittelin hengittämään.

Tauon aikana Tiina ryhtyi taas liikkumaan niin, että siitä tuli jälleen osa hänen elämäänsä.

− Olin vuosia ollut Elixian kannatusjäsen, mutta nyt minulla oli aikaa palata salille. Palkkasin PT:n. Ensin tapasimme kerran viikossa, lopulta kolme kertaa.

− Kiinnostuin myös siitä, mitä syön. Nautin kun kropassani oli vahva, hyvä olo. Nukuinkin paremmin.

Kokonaisvaltainen hyvä olo sai innostumaan aiheesta niin, että Tiina päätti kouluttautua personal traineriksi. Harjoitusasiakkaita treenatessa syntyi idea omasta studiosta, paikasta, jossa asiakkaat saisivat persoonallista ohjausta ja kokonaisvaltaista tietoutta hyvinvoinnista.

− Huomasin, että vanhat verkostoni toimivat. Sain nopeasti asiakkaita, mutta treenipaikka puuttui. Suomessa kun sääolosuhteet tulevat vastaan, eikä ulkona voi aina tehdä kaikkea.

Korkokengät vaihtuivat lenkkareihin

Oman yrityksen perustaminen ei pelottanut, ja konsepti oli pian kasassa – pienryhmävalmennukset, personal training -palvelut, tiimipäivät yrityksille ja liikuntamatkat. Pääomakin kaikkeen tähän oli olemassa. Kiitos yrityskaupan. Ainoa, mikä hämmästytti, oli vaikeus löytää toimitiloja.

− Minun oli vakuutettava, että en ole aloitteleva yrittäjä tai epävarma maksaja, että kyllä yritykselläni on varaa maksaa vuokrat. Vuokranantajat eivät juuri ole kiinnostuneita yrittäjän taustoista tai varallisuudesta, vaan katsovat vain yrityksen perustamisvuotta.

Lopulta äänentoistoltaan, ilmanvaihdoltaan ja muokkauskyvyltään sopiva tila löytyi Espoon Friisilästä. Niin läheltä kotoa, että lasten on helppo tulla salille koulun ja eskarin jälkeen välipalalle ja tekemään läksyt.

Äitinä olo on nyt tärkeää. Tiina ei halua päätyä vauhtisokeana uuteen uraputkeen, vaikka kiirettä onkin uuden studion kanssa pitänyt.

− Tavoitteena on voitollinen liiketoiminta ja se, että ohjaajille olisi tarpeeksi töitä. Joka viikko onkin saatu lisättyä asiakkaita. Minua auttaa, kun kiinteät kulumme ovat entiseen verrattuna pienet, näin ei synny liikaa paineita.

Työurasta markkinoinnin parissa on ollut suunnattomasti apua. Verkostojen avulla on löytynyt yhteistyökumppaneita ja asiakkaita. Lisäksi Tiina tietää, miten sanan uudesta yrityksestä saa kiertämään, sosiaalisen median voima on nykyisin suuri. Luotto konseptiin on vahva, ja hän haaveilee jo laajentumisesta. Entiseen hän ei kaipaa.

− Korkokengät ja jakkupuku ovat vaihtuneet treenitrikoisiin ja lenkkareihin, Helsingin keskustan hulina Espoon rantaraittiin. Olen kuitenkin saanut takaisin sen, mitä 12 vuotta sitten lähdin rakentamaan, yksinkertaista, ruohonjuuritason toimintaa, sellaista, missä saa itse olla kädet savessa.

Lue myös:

Haaveissa elämäntaparemontti? 8 keinoa, kuinka pääset alkuun

Treeniä armollisesti – miten löytyy rentouden ja itsekurin tasapaino?

Teksti Päivi Ekola