Tee hiusten- ja ihonhoito oikein talvella – 6 täsmävinkkiä

Talvella on monta ihoa ja hiuksia rasittavaa tekijää: hikoilu kylmässä, lämpötilanvaihtelut ja viima. Tässä parhaat vinkit talven treenipäivälle hiusten- ja ihonhoitoon.

Moni ajattelee ihoaan vasta, kun se halkeilee kuivuuttaan. On helpompaa suojata ja ylläpitää kuivan ihon tasapainoa, kun pohjatyö on tehty huolellisesti. Talvisessa ihonhoidossa riittää usein rasvaisempien hoitotuotteiden käyttö, vesipesun välttäminen ja kosteusvoiteen sekä meikin levittäminen vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua. 

Kylmät treeniolosuhteet asettavat hoitotuotteillekin haasteita. Niiden pitää imeytyä hyvin, tarjota pitkäaikaista kosteutusta ja suojaa sekä kestää myös hikoilua ja kulutusta.  

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Viimaa vastaan hengittävää kangasta

Paras pakkassuoja viiman vihmoessa, esimerkiksi lasketellessa, hiihtäessä ja luistellessa, on hengittävä vaatekappale ihoa vasten ja huppu pään ympärillä. Lisäsuojaa saa purkista tai meikistä, kuten puuterista, joka muodostaa ilmataskuja ja suojaa siten ihoa kylmältä. 

2. Ihonhoitoa pakkasta vastaan voiteilla

Vuodesuojauksen a ja o on kasviöljyjä tai keramideja sisältävä öljyliukoinen kosteusvoide. Varsinaisista pakkasvoiteista on kahta koulukuntaa jopa ihotautilääkäreiden kesken: osa suosittelee vesipohjaisia, osa pelkästään rasvaisia voiteita.

Hiki voi kuitenkin jäätyä minkä tahansa paksun, hengittämättömän voiteen alle ja saattaa jopa aiheuttaa paleltuman. Vältä siis paksuja suojavoidekerroksia ja valitse kevyt, joustavan pinnan jättävä ulkoilu- tai pakkasvoide. 

3. Muista aurinkovoide

Täyteläinen aurinkovoide korkeilla suojakertoimilla suojaa palamiselta. Mitä korkeammalle kapuat, sitä voimakkaammin aurinko säteilee.

Lumi heijastaa auringonsäteitä jopa viisinkertaisesti rantahiekkaan verrattuna. Levitä voide vähintään vartti ennen ulkoilua ja lisää parin tunnin välein. 

4. Meikkipohja kuntoon

Pakkassäällä pysyvin meikkipohja on kosteuttava, koska se pitää ihon kimmoisana eikä kuivu ja hilseile pois. Unohda siis ihoa entisestään kuivattavat mattatuotteet – rinteessä ei nenä rasvasta kiiltele.

Suosi kosteuttavia meikkivoiteita tai hoitavia mineraalimeikkejä. Irtopuutereistakin löytyy hoitavia vaihtoehtoja.

5. Suojaa kuontalo

Hiukset kuivuvat pakkasen ja sisälämmityksen vuoksi. Pipohiusten yleisimmät ongelmat ovat sähköisyys, pörröisyys ja  lättänyys. Pese niin usein kuin haluat ja suosi pörröisten tai kuivien hiusten tuotteita ja tarvittaessa tehohoitoja.

Suojaa kuontalo ulkoilua varten hiusöljyllä. Hiero pari tippaa öljyä käsiin, karheaan ja paksuun tukkaan voit käyttää enemmänkin, ja levitä se kosteiden tai kuivien hiusten pituuksiin. Kuivaa hiukset ennen ulkoilua. 

6. Hillitysti saunassa ja avannossa

Nopea lämpötilan vaihtelu avantopulahduksen jälkeen voi saada ihosi punoittamaan. Suojaa se siis hoitovoiteella ennen saunomista tai jätä avannon jälkeen tujut löylyt väliin, vaikka ne kuinka houkuttelisivat.

Tilaa Fit!

Lue myös

4 x parempi hiustenpesu

12 kiperää kysymystä hiuksista ja hiustenpesusta

Teksti Satu Varjonen