Taiji pakottaa keskittymään hetkeen

Taiji on parantanut Taina Pääkkösen kykyä rauhoittaa mieli ja olemaan läsnä. Tämä on auttanut myös työelämässä.

Vanha kiinalainen taistelulaji taiji eli tai chi on hidasta ja soljuvaa liikettä. Pehmeästi virtaavan liikkeen katseleminen on lähestulkoon meditatiivista, samoin kuin kuulemma harjoitteleminenkin. Helsinkiläinen Taina Pääkkönen, 51, kuvaa taijia lankakeräksi, jossa seuraava liike tulee automaationa kehon muistista.

Pääkkönen löysi lajin sattumalta parisenkymmentä vuotta sitten. Silloisen työpaikan tyky-päivään tuli opettaja esittelemään lajia. Pääkkönen kokeili muiden mukana ja rauhallinen liikehdintä tuntui heti mielekkäältä. Vuoden päivät Pääkkönen muhitteli ajatusta lajin harrastamisesta, kunnes lähti alkeiskurssille.

”Taiji on taitolaji, joka kehittää kehon liikkuvuutta ja joustavuutta sekä tasapainoa. Se antaa hyvää vastapainoa päätteen ääressä ja kokouksissa istumiselle.”

Taiji on kehon ja mielen yhteistyötä

Yksityiskohtaisista liikkeistä suoriutuminen vaatii herkeämätöntä keskittymistä. Taiji kehittää kehonhallinnan lisäksi muistia ja ajattelua, sillä liikeradoissa on huomioitava koko kehon liike. Kädet ja jalat liikkuvat usein vastakkaisiin suuntiin. Tämä tekee taijista motorisesti haastavaa ja aivoja sekä hahmotuskykyä hyvällä tavalla rassaavaa liikuntaa.

Pääkkönen sanoo, että jos takana on kiireinen päivä ja ajatus harhailee, liike rikkoutuu heti. Silloin tarvitaan avuksi rauhallista hengitystä ja keskittymiskykyä. Kun liikkeestä saa taas kiinni, flow imaisee mukaansa ja muu maailma unohtuu.

”Kahden tunnin treenissä ensimmäisen sarjan aikana olo voi olla vielä työpäivästä herpaantunut. Toiston kautta keskittyminen löytyy, ja viimeistään viimeinen sarja menee jo flowssa.”

Taiji parantaa kykyä rauhoittua

Pääkkönen huomaa pääsevänsä samanlaiseen flowhun myös töissä.

”Pystyn sulkemaan muut asiat tai työkavereiden äänet pois ja keskittymään työtehtävääni. Taiji on parantanut kykyäni rauhoittaa mieleni ja keskittyä hetkeen. En esimerkiksi pyri tekemään montaa asiaa samanaikaisesti, vaan keskityn yhteen asiaan kerralla, jolloin myös onnistun paremmin.”

Pääkkönen on kokeillut myös mindfulnessia, mutta todennut, että löytää keskittymisen ja mielenrauhan helpommin nimenomaan liikkuessaan. Keskittymiskyvyn lisäksi taiji on kehittänyt Pääkkösen kärsivällisyyttä.

”Olen oppinut hyväksymään sen, ettei taijissa tule koskaan valmiiksi, mutta liikettä voi aina hioa sujuvammaksi. Jos töissä pitää olla nopeasti valmista ja päästää asiat käsistään, taijissa saan tyytyväisyyttä loputtomasta hiomisesta.”

Lue myös:

Liiku parempi keskittymiskyky

Karoliina Valontaival: 5Rytmiä opetti olemaan ihana kokonaan

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Niila Hasko