Suunnistaja Minna Kauppi: ”Oikeat ratkaisut löytyvät ajan ja työn kautta”

Urheilu-uralla parhaat suoritukset kariutuivat joskus liikaan yrittämiseen.

Minna Kauppi on 37-vuotias suunnistuksen yhdeksänkertainen maailman­mestari ja Vuoden Urheilija 2010. Omaelämänkerta Minna Kauppi Suunta/vaisto ilmestyi huhtikuussa.

Opin kuuntelemaan kehoani jo urheilu-urani aikana, jolloin elin ja harjoittelin tunne ja päivä kerrallaan. Uskon, että se on ollut yksi osatekijä onnistumisiini. Kun ihminen kuuntelee harjoittelussaan ja elämässään enemmän kehonsa ja päänsä signaaleja, kuin sykemittarien tai ulkopuolisten kehotuksia, itseluottamus ja -tuntemus tekemiseen löytyvät varmasti paremmin.

Kokemukseni mukaan oikeat ratkaisut löytyvät useimmiten ajan ja työn kautta. Esimerkiksi suurin osa omista vammoistani on lähtenyt lopullisesti fysioterapialla ja riittävällä levolla. Keho valitettavasti tarvitsee joskus palautumiseen enemmän aikaa, kuin mitä olemme sille valmiita antamaan.

Keho valitettavasti tarvitsee joskus palautumiseen enemmän aikaa, kuin mitä olemme sille valmiita antamaan.

Tasapaino on mielestäni paras taikarohto, jolla löytää iloa, onnistumisia ja hyvää oloa tekemiseensä. Urheilu-uran jälkeinen rentous näkyy omalla kohdallani yllättävästi myös suunnistussuorituksissa. Juoksen vielä muutamia viestikisoja vuodessa ja onnistun lähes aina paremmin kuin etukäteen olisin voinut kuvitella.

Suorittamisen ja onnistumisen pakko liittyy väistämättä huippu-urheiluun, mutta jos voisin palata ajassa taaksepäin, antaisin mieluusti tätä armollisuutta ja ei niin vakavaa mielentilaa entiselle huippuminälleni, jonka potentiaali saattoi välillä kariutua yliyrittämiseen.

Teksti Anna Povenius
Kuvat Like Kustannus / Marek Sabogal