Halaus virittää tunnetasolla lähemmäs kumppania, jolloin raskaaksi tulemisen mahdollisuudet kasvavat.

Raskaaksi tuleminen helpottuu, kun löysäät treenejä ja muokkaat ruokavaliota

Jos vauvakuume nostaa päätään, vaali hormonitoimintaa vaihtamalla rääkkitreeni lempeämpiin lajeihin. Muista, että raskaaksi tulemisen mahdollisuudet pedataan jo kuukausia ennen hedelmöitystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Anna hormoneille työrauha

Munasarjan toimintaa ohjaavat aivolisäkkeestä erittyvät hormonit, jotka erittyvät pulsseina sykähdellen. Tuota sykähtelyrytmiä ohjaa pulssigeneraattori – vaikea nimi, mutta tarpeellinen juttu. Kuukautiskierron eri vaiheissa sykähtelyt erittyvät eri tahtiin. Jos pulssigeneraattori häiriintyy, myös kierto voi mennä sekaisin. Esimerkiksi liiallinen liikunta, niukka syöminen tai pitkään jatkunut stressi voivat hidastaa sykkimistä tai jopa sammuttaa sen kokonaan. Säätelyhormonien määrä voi laskea liki murrosikää edeltävään tilaan. Silloin kuukautisia ei tule.

Jos häiriö on lievä, voi olla, että menkat pysyvät ja ovulaatio näkyy tikulla testattaessa, mutta munasolujen laatu on silti heikko. Poppaskonsteja ei ole, mutta terveellinen, kohtuutta vaaliva elämäntyyli vaalii pulssigeneraattorin toimintaa parhaiten.

Tasaa överitreeniä

Urheilija raskaaksi sairaslomalla tai uran loputtua – tuttu tarina. Esimerkiksi maratoonari, joka joutuu sivuun rankoista harjoituksista jalka paketissa, tulee helpommin raskaaksi kuin tiukan treeniputken keskellä oleva kisakumppani. Syy on ilmeinen: liian kova ja erityisesti pitkäkestoinen harjoittelu aiheuttaa keholle kuormitustilan, jossa ei ole otollista kypsytellä munasoluja.

Vaikka munasarjoissa kehittyisikin varhaismunarakkuloita, ne eivät sisällä hyväkuntoisia munasoluja, joista raskaus voisi kehittyä.

Raskaaksi tuleminen on aina kahden kauppa. Myös tulevaa isää on hyvä muistutella, että esimerkiksi tolkuton triathlontavoite voi rasittaa elimistöä liikaa. Silloin dna-rihma paketoituu siittiöissä huonosti, mikä vaikeuttaa hedelmöittymistä.

Painoindeksin ruuvaaminen normaalitasolle on nopein tie tehdä vauvahaaveista totta.

Älä kärvistele kalorivajeessa

Painoindeksin ruuvaaminen normaalitasolle, 19–25 välille, on nopein tie tehdä vauvahaaveista totta. Erityisesti jos vähäisetkin kalorit kulutetaan liikkumiseen, kehossa ei yksinkertaisesti ole paukkuja pitää hormonitoimintaa hyrisemässä ja kasvatella terveitä munasoluja. Liikkuja saattaa syödä huomaamattaan liian kevyesti, sillä ei koe kropan jatkuvan viritystilan vuoksi kunnon nälkää. Pelkkä salaatti ja broileri eivät ole riittävän energiatiheää ruokaa korjaamaan rankasta harjoittelusta aiheutuvaa kalorivajetta.

Lapsista haaveilevan timmin urheilijan on syytä lisätä ruokavalioon riittävästi hiilihydraatteja.

Kokeile joogaa

Jooga on erinomainen harjoitusmuoto rauhoittamaan elämänrytmiä, laskemaan kehon kierroksia ja tasaamaan hormonitoimintaa. Joogan ja muiden lempeämpien liikuntamuotojen välttely voi olla merkki siitä, että rauhoittumisen taidossa olisi petrattavaa, ja kevyempi liikunta tai mindfulness-laji tulisi tarpeeseen. Keho ja mieli kulkevat käsi kädessä.

Pääosin viestit kulkevat kehoon ulkoa sisälle, mutta joogatessa suunta vaihtuu. Hengitys rauhoittaa kehoa sisältäpäin ja hyvän olon informaatiota kulkee kropan läpi aivojen harmaille aivosoluille. Syvällä mielen sopukoissa, alitajunnassa saakka rauhoittunut olotila petaa otollista maaperää hedelmällisyydelle.

Muista harrastaa myös halailua: hyvä resepti on viisi minuuttia kolmesti päivässä.

Muista foolihappo

Heti raskaushaaveiden syttyessä on hyvä ostaa purkki foolihappoa, sillä foolihapon ajatellaan olevan suotuisaa jo varhaiskypsyville munasoluille. Lisäksi elimistö tarvitsee foolihappoa monin tavoin solujen uusiutumiseen. Raskauden alkuvaiheessa foolihapon tarve kasvaa ja riittävä saanti vähentää muun muassa hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä, mikä voi vahingoittaa sikiötä.

Suosi luomua

Se, missä olosuhteissa sikiökehitys käynnistyy, vaikuttaa suojelevasti tai haitallisesti tulevan lapsen terveyteen. Koska kemikaalien ja ympäristömyrkkyjen vaikutuksista ei tiedetä kaikkea, on paras pelata varman päälle ja suosia luomua. Urbaaneilla legendoilla, kuten greipin syömisellä tai vihreän teen lipittämisellä ei ole raskaaksi tulemista vauhdittavaa taikaa.

Sen sijaan vihreitä kasviksia on hyvä syödä runsaasti, jotta saa munasolujen laatua parantavaa ja sikiön kehitykselle hyväksi olevaa folaattia myös ravinnosta.

Pysähdy halailemaan

Puitteet lisääntyä nykymaailmassa ovat ihanteelliset, sillä ruokaa ja lämpöä riittää. Sen sijaan oma mieli laittaa hanttiin monella vauvasta haaveilevalla. Kun pään kireät tuntemukset siirtyvät kehoon, se ei enää toimikaan luonnollisen rennosti, ja lisääntymisbiologia häiriintyy. Aina ei tarvitse olla vahva ja pärjäävä. Kun uskaltaa hellittää ja olla joskus herkkä, kehon hormonitoiminta tasoittuu. Kokeile istua vaikka puistonpenkillä joka päivä kymmenen minuuttia eläytyen hetkeen ja hengittäen rauhaa. Muista harrastaa myös halailua: hyvä resepti on viisi minuuttia kolmesti päivässä. Levähdys voi virittää tunnetasolla lähemmäs toista, jolloin raskaaksi tulemisen onnistumismahdollisuudet kasvavat.

Asiantuntijana LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora, Felicitas Mehiläinen

Lue myös:

7 vinkkiä: miten saada treenit käyntiin synnytyksen jälkeen?

Voiko kokematon mennä odotusajan joogaan?

Näitä avaavia joogaliikkeitä voi tehdä lepopäivänäkin

Teksti Noora Valkila