Pissa karkailee

Mitä virtsankarkailulle voi tehdä?

”Olen 17-vuotias tyttö ja virtsanpidätyskykyni on todella huono. Virtsaa karkailee esimerkiksi nauraessa ja trampoliinilla hyppiessä. Tämä on hyvin häiritsevää, ja nykyään käytän pikkuhousunsuojia joka päivä, sillä pelkään karkailua arkipäivän tilanteissa. Tietääkseni huono virtsanpidätyskyky johtuu heikoista lantionpohjan lihaksista. Eikö virtsanpidätyskyvyn pitäisi heiketä vasta vanhemmilla ihmisillä? Tarvitsisin apua tähän vaivaan kipeästi!”

Asiantuntija vastaa:

Kuvaamasi vaiva on kiusallinen, ja sitä esiintyy myös sinun ikäisilläsi.

Suosittelisin sinulle ensisijaisesti ei-lääkkeellistä hoitoa. Usein taustalla on mainitsemasi Kitinojalantionpohjalihasten heikkous. Ensisijainen hoito onkin selvittää, miten sinun lantiopohjan lihaksesi toimivat, ja sen jälkeen tiedetään, mitä lihaksia olisi hyvä voimistaa. Tässä ovat fysioterapeutit parhaita ammattilaisia

Voisit ottaa yhteyttä omaan terveysasemaasi ja siellä omaan lääkäriisi, joka tietää kunnallisen fysioterapian tarjonnan. Jos kunnallisen fysikaalisen hoidon yksikössä ei ole fysioterapeuttia, joka osaisi antaa lantionpohjan lihasjumpan ohjeita, voit kääntyä yksityisten fysikaalisten hoitolaitosten puoleen.

Mikäli fysikaalisen hoidon lihasjumppaharjoituksilla tilannetta ei saada korjatuksi, kannattaa rakon tilannetta ja jatkohoidon tarvetta selvittää terveyskeskus- tai yksityislääkärillä.

Jouko Haverinen