Osaatko johtaa itseäsi?

Itsensä johtamisesta on tulossa yhä tärkeämpää kaikissa töissä. Se on oleellinen taito myös tavoitteellisessa urheilussa. Mutta mitä itsensä johtaminen oikein tarkoittaa?

Tuntuuko joskus siltä, että tehtävien loppuun vieminen on haastavaa? Deadlinet paukkuvat, ja loppukiri uuvuttaa? Tai skippaatko treenit ja valitset mieluummin loikoilun, vaikka jossain takaraivossa kolkuttaa, että liikkuminen juuri tänään olisi tehnyt hyvää niin ruumiille kuin sielulle?

Aina ei toki tarvitse suorittaa, mutta jos tehtävistä laistamisesta ja viivyttelystä on tullut enemmänkin sääntö kuin poikkeus, tarvitaan itsensä johtamisen taitoja.

”Itsensä johtamisessa tulee enemmän tietoiseksi omasta tekemisestään ja suunnittelee sen entistä paremmin”, toteaa Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Tuukka Kostamo.

Hänen mukaansa teemme suuren osan toiminnastamme rutiinilla. Rutiinit ovat monessa mielessä hyvä asia, koska yleensä ne toimivat ja säästävät aikaa.

”Varjopuolena on se, että meillä ei ole tapana pysähtyä ja tarkastella omaa toimintaamme. Mietimme liian vähän sitä, miten teemme asioita ja voisimmeko parantaa näitä tapoja.”

Itsensä johtaminen lähtee itsensä tuntemisesta. Tämä tarkoittaa syvällisemmillään omien arvojen ja oman elämän tarkoituksen kirkastumista. Kevyemmin ajateltuna itsensä tunteminen tarkoittaa, että tietää, mitkä ovat itselle parhaat tavat ja ympäristöt toimia.

On tärkeää tulla tietoiseksi ympäristöstään, sillä eri töissä on eri määrät vapautta vaikuttaa tekemiseensä. Tavoitteellisissa harrastuksissa taas on hyvä miettiä, mitä haluaa saada aikaiseksi.

”Jos minulla on tavoite, millaisella järkevällä suunnitelmalla pääsen sinne? Vai harrastanko tätä lajia siksi, ettei minun siinä tarvitse miettiä jatkuvaa kehittymistä?”

Yhteisön pitää tukea

Volvo Tudering -autotehtailla toimitusjohtaja huomasi, että vapaa-ajallaan työntekijät tuunasivat ilolla autojaan, mutta töissä he olivat happamia. Toimitusjohtaja alkoi miettiä, voisiko työn järjestää niin, että työntekijät nauttisivat siitä.

Hänen johdollaan työntekijät loivat tehtaalla systeemin, joka pohjautui itseohjautuviin tiimeihin. Työntekijät saivat kertoa, mikä heitä kiinnostaa auton rakentamisessa ja missä he haluaisivat kehittyä. Tiimit valitsivat itse, miten he rakentavat auton. Työntekijät alkoivat viihtyä ja tehdä työnsä paremmin.

”Itsensä johtamisen yksi ongelma on se, että sana viittaa minuun, yksilöön. Puhunkin mieluummin yhteisöohjautuvuudesta. Et voi olla itseohjautuva yhteisössä, joka on tiukasti hierarkkinen”, Tuukka Kostamo sanoo.

Yhteisöohjautuvuudessa tavoitteesta tulee yhteinen. Työyhteisössä tulee miettiä, miten työntekijät saavat enemmän vapautta.

”Ihmisille pitää myös antaa taitoja ja tukea, jotta he voivat muuttua itseohjautuviksi. Aluksi voidaan tarvita aika paljon kädestä kiinni pitämistä.”

Itsensä johtaminen vaatii yleensä, että pitää alkaa tehdä asioita toisin kuin on aiemmin tehnyt. Jos on esimerkiksi vaikea pysyä määrärajoissa, täytyy etsiä konkreettisia keinoja helpottaa aikatauluissa pysymistä.

Näillä keinoin johdat itseäsi

1. Tunne itsesi

Mieti, milloin olet parhaimmillasi. Jos häiriinnyt helposti äänistä, onko sinun mahdollista työskennellä töissä hiljaisessa huoneessa tai kotona? Kannattaako laittaa älylaitteista pois sovellusten ilmoitusäänet? Jos taas tarvitset ihmiskontaktia pohtiaksesi asioita, voitko sopia ideoiden pallottelusta jonkun kanssa?

2. Verkostoidu

Tukiverkkojen tulee olla kunnossa. Omalta porukalta saat tukea työorganisaatiossa ja harrastuksissa. Uutta urheilulajia aloittaessa tarvitset apua esimerkiksi personal trainerilta, valmentajalta tai edistyneemmiltä harrastajilta.

3. Arvioi edistymistäsi

Tekemäänsä matkaa ei välttämättä näe, jos sitä ei pysähdy tarkastelemaan. Voit kirjoittaa ylös, mikä taidoissasi on parantunut milloinkin, niin huomaat kehityksesi paremmin.

4. Ole kärsivällinen

Itsensä johtaminen on taito kuten muutkin taidot. Välillä siinä onnistuu ja välillä epäonnistuu. Itsensä johtamisessa ei myöskään tule koskaan valmiiksi. Uudessa elämäntilanteessa pitää päivittää, mitkä ovat nyt oman tekemisen rajoitteet ja mahdollisuudet.

5. Tiedä rajasi

Jos sinulla on kiire töissä ja kotona lapsia, kannattaako lisäksi tavoitella entistä parempaa juoksuaikaa? On hyvä, että on pyrkimys jatkuvaan kehittymiseen, mutta kunnianhimoa pitää osata säännöstellä, jotta ei pala loppuun. Ei nimittäin ole mitään ylärajaa siinä, kuinka paljon voit kehittyä töissä ja vapaa-ajalla. Pitää oppia myös armollisuutta itseään kohtaan.

 

Lue myös:

Pysyvä elämäntapamuutos tarvitsee itsemyötätuntoa

Teksti Elisa Helenius
Kuvat iStock