Opi oikeaoppinen hengitys – aloita ottamalla farkut pois

Haluatko oppia hengittämään? Siinä tapauksessa kehotamme ottamaan kireät housut pois!

Huonoja uutisia tytöt, teitä on puijattu ja pahasti. Juonessa ovat olleet mukana niin jumppaohjaajat, tanssiopet kuin liikkamaikat. Taidat tälläkin hetkellä vetää mahaasi vaistomaisesti sisään? ”Napa kohti selkärankaa” on mantrasi?

Hellitä ja päästä vatsasi rennoksi. Päästitkö varmasti? Anna pullottaa oikein ronskisti. Vain siten opit hengittämään oikein. Ja jos jotain haluat osata, niin tämän taidon, sillä hyvä hengitys buustaa päivääsi, huono vie energiaa.

Iso osa ihmisistä hengittää rintakehällään. Tämä saa miehustan pullistumaan, vetää alaselän notkolle ja hartiat eteen. Hengityksen pitäisi lähteä palleasta, laskuvarjon muotoisesta keskivartalon superlihaksesta. Joogaopettajat harmittelevat monen kadottaneen kosketuksensa siihen kokonaan. Stressikropan pallea saattaa jopa toimia käänteisesti, eli kohota kun olisi aika laskea.

Ja siitä ongelmat alkavat. Pinnallinen ja tehoton hengitys lisää stressiä. Kun happea on niukasti, et jaksa keskittyä ja olo on vetämätön. Myös kehon lymfanesteissä majailevat puhdistuspartiot lamaantuvat ja vastustuskyky heikkenee.

Näin tunnistat hengitystekniikkasi

Solisluuhengittäjä nostelee hartioitaan sisäänhengityksen aikana. Työn tekevät niska- ja hartialihakset keskikropan sijaan. Ei hyvä.

Rintahengittäjällä kohoaa rintakehän yläosa. Hengitys on pinnallista ja tehotonta, sillä käytössä on vain keuhkojen yläkolmannes.

Syvähengittäjä liikkuu hengittäessään kyljistä, ylävatsasta ja selän puolelta. Hengittämistä säätelee pallea, joka laskeutuu sisäänhengityksen aikana. Pyri tähän!

Lue myös: Kylkeen pistää – kokeile tätä!

Pallea tykkää leggingseistä

Jotta saisit hengityksesi takaisin, anna pallealle tilaa. Se ei onnistu, jos änget itsesi liian tiukkoihin farkkuihin ja imet napaa kiinni ruotoosi. Jos korsettisi on kiristetty tukkoon, hengitys siirtyy yläkropalle. Vedät henkeä 20 000 kertaa vuorokaudessa, mikä on iso rääkki niskoille ja hartioille, joita ei ole tarkoitettu tuohon hommaan.

Vaikka vanha vitsi kertoo blondista, jonka kuulokkeista kuuluu käsky hengittää, sinun ei tarvitse uhrata koko hereilläoloaikaasi hapenoton kyttäämiseen. Riittää, että löydät palleasi.

Kun käsität, millä meiningillä happea otetaan sisään, voit palauttaa oikean tekniikan helposti arjen stressitilanteissakin. Ja kun treenaat hengitystäsi säännöllisesti, läähätät yhä harvemmin pinnallisesti ja väärillä lihaksilla.

Lue myös: 4 syytä opetella uusi hengitystekniikka

Kadonneen pallean metsästys

a) Krokotiilihengitys

– Makaa vatsallasi lattialla. Laita kädet otsan alle ja hengitä nenän kautta rauhallisesti. Yritä pullistaa vatsaa alustaa vasten. Se antaa palautteen siitä, tekeekö palleasi työtä.

– Pyydä kaveria laskemaan käsi ristiselkäsi notkoon, toinen hartioidesi päälle. Hengitä nyt alempaa kättä kohti.

– Kaverisi voi tunnustella myös sivusuuntaista hengitystä siirtämällä kädet kylki- ja lonkka­luiden välisiin kohtiin.

b) Tuntuma palleaan

– Makaa selälläsi lattialla ja tarkkaile hengitystäsi: Onko se nopeaa vai hidasta? Entä nykiikö palleasi hermostuneesti?

– Aseta vasen käsi ylärintakehäsi ja oikea ylävatsasi päälle. Jos pelkästään vasen käsi nousee, hengität rintakehällä. Yritä siirtää hengitys oikean käden alle eli pallean vastuulle.

– Etsi sopiva hengitysrytmi. Levossa se on noin 12 kertaa minuutissa.

Lue myös:

Helppo hengitysharjoitus

Kokeile näitä: 3 helppoa mindfulness-harjoitusta

Irvistele itsellesi kauniimmat kasvot