Mistä apua luupiikkiin?

Olen diagnosoinut itselleni kantakalvon tulehduksen eli plantaarifaskiitin. Vaiva alkoi puolisentoista vuotta sitten, jolloin hiljakseen lopetin hyppimistä vaativat jumpat, koska jalat eivät kestäneet tärähdyksiä. Myös nilkat alkoivat oireilla. Muutaman kuukauden päästä siitä olin viikon reissussa, jossa kävelin noin 10 tuntia päivässä huonoilla kengillä. Tämän jälkeen vaiva paheni niin, että kivut alkoivat säteillä jalkapöytään, nilkkaan ja jopa jalan ulkosyrjää pitkin kohti polvea, joten hakeuduin lääkäriin.

Vaiva diagnosoitiin rasitusvammaksi, ja sain ensin tulehduskipulääkettä ja myöhemmin kipugeeliä, joista ei ollut apua. Hakeuduin fysioterapeutille, joka teki minulle pohjalliset. Ne tekivät kävelystä huomattavasti mukavampaa, mutta apua varsinaiseen vaivaan ne eivät tuoneet. Suurin kipu on kantapäässä, jossa välillä tuntuu luupiikki – tai niin ainakin kuvittelen. Astuminen sattuu. Pahimmillaan työpäivän tai lenkin jälkeen jopa jalan laskeminen maahan sattuu, ja silloin istun tyyny jalkapohjien alla.

Särkylääkkeistä en ole saanut mainittavaa apua, joten en niitä käytä. Miten voisin hoitaa vaivaani? Pohkeita osaan venytellä, mutta neuvoisitko jotain täsmäohjeita juuri tähän vaivaan? Kuinka usein harjoitteita tulee tehdä? Entä missä vaiheessa kortisoni tulee ajankohtaiseksi? Lääkäriin en enää jaksa marssia, kun eivät he viimeksikään osanneet oikein juuta eikä jaata sanoa.

Asiantuntija vastaa:

Kantakalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti on rasitusvamma, joka johtuu usein rasituksen lisäksi liiallisesta jalan kierrosta. Mikäli oireet eivät rauhoitu levolla tai korvaavilla harjoitteilla ja lääkkeillä eikä syiden korjauskaan onnistu kunnon jalkineilla tai hyvillä dynaamisilla tukipohjallisilla, on syytä harkita radikaalimpia toimenpiteitä.

Kortisoni-injektiolla voidaan sammuttaa kytemään jäänyt tulehdus ja mikäli 1–3 injektiotakaan ei auta, saatetaan joutua poistamaan haittaava kudos pienellä leikkauksella. On myös muita hoitokeinoja, esimerkiksi painepulssihoito (ESWT), mutta tulokset ovat vaihtelevia.

Luupiikki on kansanomainen ja hieman pelottava termi tulehduskohtaan kertyneelle kalkille, joka röntgenkuvassa näyttää piikiltä. Kyseessä on siis vain seuraus pitkään jatkuneesta tulehduksesta eikä itse ongelman aiheuttaja. Leikkauksella poistetaan kaikki haittaava kudos, ja luupiikkikin hoituu samalla.

Tapio Kallio

 

Katso myös nämä:

Vahvat luut

Viisi tuotetta, joilla saat kuivat jalat kesäkuntoon

Rauta, C- ja D-vitamiini… Tankkaa näitä ravintoaineita