Maarianhamina tarjoaa luontoseikkailuja

Lyhyelläkin Maarianhaminan-visiitillä ehtii ihastella Ahvenanmaan ainutlaatuista luontoa. Pyörä alle ja menoksi!

Raunioita ja näköalapaikkoja

Päästä hieman huippaa, kun uskaltautuu aivan kallion reunalle ihailemaan maisemaa. Edessä siintää pieniä saaria, joita riittää silmänkantamattomiin. Meri on alhaalla lahden poukamassa ihmeellisen turkoosi, ja vastarannalla näkyvät vanhan puolustustornin rauniot.

Bomarsundin vaellusreitti sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Maarianhaminasta koilliseen, ja se kiertää Bomarsundin linnanraunioita. Laaja venäläisten rakentama linnoitus tuhoutui jo ennen valmistumistaan vuonna 1854 brittiläis-ranskalaisten joukkojen hyökkäyksessä Oolannin sodan aikana. Jäljelle jäi vain kivi­kasoja ja muutamia seinärakennelmia, jotka kertovat venäläisten mahtipontisesta rakennushankkeesta.

4,2 kilometrin mittainen vaellusreitti kulkee kulttuuri­maiseman ja luontoreittien kautta upeille näköalapaikoille. Korkein kohta, Djävulsberget, sijaitsee 62 metriä meren pinnasta, ja sieltä näkee tornit ja päälinnakkeet. Notvikstornetilla saa ihailla merestä nousevia jyrkkiä kallioseinämiä ja ihmetellä vanhoja tykkejä.

Maasto on korkeuserojen vuoksi välillä hieman haastavaa, joten varsinkin liukkaalla kelillä kunnolliset, pitävät kengät ovat paras valinta. Reitti on merkitty hyvin; kun seuraa tolppiin ja puihin tehtyjä sinisiä merkintöjä, ei voi eksyä. Matkan varrelle on sijoitettu infotauluja, joista voi
lukea alueen historiasta.

Kummitustunnelmaa ja kulttuurimaisemaa

Lyhyen matkan päästä Bomarsundin raunioilta löytyy Prästön vaellusreitti. Liikkeelle on helpointa lähteä Bomarsundin vanhan luotsituvan pihalta, josta jatketaan pienille sorateille ja poluille kauniissa kulttuurimaisemassa. Reitin varrelle osuvat vanha, Venäjän vallan aikainen lennätinrakennus ja sähköttäjien asunto, jotka ovat Bomarsundin ainoat tuolta ajalta säilyneet rakennukset. Historiasta muistuttavat myös sotilassairaalan rauniot.

Reitin tunnelma muuttuu kummitusmaiseksi, kun saavutaan hautausmaa-alueelle, jossa on omat aidatut hautausmaat eri uskontokuntien edustajille. Sinne on haudattu Bomarsundin linnoituksessa työskennelleitä sotilaita, siviilejä ja sotavankeja, joista monet kuolivat kulkutauteihin. Hautakiviä on jäljellä vain muutamia kymmeniä. Tarkkasilmäisen bongaamat kaatuneet, harmaat puuristit ja kookkaat kiviset muistomerkit sammaloituneella metsäisellä aukealla ovat kuin teinikauhusarjan lavasteista.

Reitti on melko tasainen lukuun ottamatta paria kallionousua Prästön tornille, joka on enää vain kivikasa. Paikalliset kun ovat hyödyntäneet talojensa kivijaloissa Bromarsundin raunioiden antia.

Kukkaketoja ja satumetsää

Päivän Ahvenanmaalla voi kuluttaa pääsaaren kaunista luontoa ihaillen. Maarianhaminan satamaa vastapäätä sijaitsevasta RoNo-vuokraamosta saa fillarin huokealla alleen, ja siitä voi suunnata kuuden kilometrin päähän Nåtön luonto­polulle.

Reitti kulkee pittoreskin pientaloalueen läpi ja pienten saarien kautta maantielle. Siltoja ylittäessä kannattaa hidastaa, sillä maisemat ovat upeita,ja saatat nähdä myös erilaisia vesilintuja. Määränpää on Nåtön biologinen tutkimusasema, jonka parkkipaikalle pyörät voi jättää parkkiin.

Hieman yli kolme kilometriä pitkä luontopolku on helppokulkuinen, mutta sitäkin enemmän tarjoaa luonto. Nåtö on harvinaista lehtoniittyaluetta, jossa kasvaa muun muassa pähkinäpuita, saarneja ja tammia. Polun varrella on myös kauniita kukkaketoja.

Puiden lyhyiksi jääneet, paksut rungot ja latvasta tuuhea oksisto saa paikan tuntumaan peikkometsältä. Puiden omalaatuinen muoto on syntynyt, kun puut ennen vanhaan latvottiin ylhäältä ja leikatut oksat syötettiin eläimille. Kukkakedot ovat alkukesästä taianomaisia; bongata voi muun muassa orkideoihin kuuluvia kämmeköitä. Opastaulujen kohdalle kannattaa pysähtyä, sillä niistä voi oppia uutta lehtoniityistä ja saaristoluonnosta.

Polun varrella on muutama taukopaikka, joissa voi pysähtyä syömään eväitä. Myös rantakalliolle voi heittäytyä pitkäkseen ihmettelemään linnun laulua ja vesilintujen elämää.

Kokeile myös näitä Ahvenanmaalla

Frisbeegolf

Ahvenanmaalla on panostettu pandemia-ajan yhteen hittilajiin, frisbeegolfiin. Saarilta löytyykin 14 rataa. Maarianhaminan länsisatamassa, Badhusparkenin puistossa, on 9-väyläinen rata. Jos omat kiekot eivät ole sattuneet matkaan, voi niitä vuokrata Visit Ålandin toimistossa. Myös monet hotellit lainaavat pelivälineet asukkailleen. ­

Melonta

Kajakilla pääsee näkemään Ahvenanmaan luonnon toisenlaisesta vinkkelistä. Jos haluaa kokeilla ­melomista, mutta ei ole kovin kokenut lajin harrastaja, voi harkita opastettua retkeä. Kun pysyy sisäsaaristossa, kaukana laivareiteiltä, saa nauttia veden liplatuksesta suojaisissa poukamissa. Vuokraamosta kannattaa kysyä hyviä rantautumispaikkoja. Jos suppailu kiinnostaa melontaa enemmän, sekin onnistuu.

Rantapäivä

Maarianhaminassa on muutama uimaranta, jossa voi levähtää lämpimänä päivänä. Kävelymatkan päässä keskustasta on Lilla Holmenin lapsiystävällinen uimaranta. Rannalla on

aituri, lautta, rantalentopallokenttä ja kiipeilylaiva. Lisäksi läheltä löytää lintutalon, kaneja häkeissä ja vapaana kulkevia riikinkukkoja. Merikorttelin vieressä sijaitsevan Mariebadin uimahallin yhteydessä on hieno hiekkaranta, jossa voi pulikoida ja nauttia uimahallin palveluista.

Lue myös:

5 syytä matkustaa Ahvenanmaalle – vain yksi niistä on pyöräily

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Visit Åland