Kannattaako tukka pestä treenin jälkeen? Ja muut kiperät kysymykset hiusten pesusta

Onko tukka pakko pestä joka treenin jälkeen, pilaako saunominen tukan ja monta muuta päänvaivaa aiheuttavaa hiustenpesukysymystä. Me kysyimme, asiantuntijat auttoivat.

1. Kuinka usein hiukset täytyy pestä?

Sopiva väli on yksilöllinen: toisille kerta päivässä ei riitä, toisille kerran viikossa saunan jälkeen on passeli. Molemmissa tapauksissa treenaaminen lisää pesun tarvetta. Jos päänahkasi rasvoittuu nopeasti ja tukka näyttää lehmän lipaisemalta jo työpäivän päätteeksi, älä edes mieti, vaan mene pesulle.

Jos taas päänahkasi on kuivempaa sorttia, et käytä roppakaupalla muotoilutuotteita etkä ole päänahastasi hikoilevaa tyyppiä, ei ole mitään syytä korkata sampoopulloa joka treenin jälkeen.

VINKKI: Lempeästi pesevän sampoon tunnistat sanoista sulfaatiton, väriä suojaava ja daily.

2. Kannattaako pestä joka treenin jälkeen?

Jos hikoilet reippaasti ja tukkasi on treenin jäljiltä märkä, pese se. Vesi ei irrota rasvaa, siihen tarvitset sampoota. Hiki ei haise hyvältä, ja yhdessä rasvan ja lakkajämien kanssa se pohjustaa bakteereille oivan kasvualustan.

Lievin seuraus on päänahan kutina, pahimmillaan hiuspohja tulehtuu. Eikä likainen tukkasi muutu ilmavaksi, raikkaaksi ja hulmuavaksi, vaikka miten puhaltaisit sitä föönillä.

Lue myös: Näin hiustenpesu sujuu ilman tavallista sampoota!

3. Ostin kalliin sampoon, voinko jatkaa sitä vedellä?

Et, sillä pesuteho kärsii. Kalliimmat sampoot ovat riittoisampia, eli tarvitset niitä vähemmän kuin marketti­kamaa. Normaalipaksuiselle, puolipitkälle tukalle riittää 20 sentin lantin kokoinen määrä. Lyhyelle tukalle 10 sentin ja pitkälle 50 sentin. Vaahdota tukkasi mieluummin kahteen kertaan pienellä määrällä sampoota kuin lotraat sitä kerralla.

VINKKI :Laatupesuaineet suojaavat aina myös väriä. Jos tukkasi ei ole helposti haalistuvaa sorttia tai räväkäksi värjätty, et tarvitse värjätyille hiuksille tarkoitettua sampoota.

4. Miksi tukkani likaantuu välillä tavallista nopeammin?

Me naiset olemme tässäkin asiassa hormoniemme uhreja; myös päänahka voi potea menkkakänkkää. Rasvan lisäksi hiuksia likaavat liian hoitavat tuotteet, ilmansaasteet, muotoilutuotteet, hautova pipo, rasvainen ruokavalio ja katupöly.

VINKKI :Käytä tuuheuttavia tuotteita ja föönaa tyvi irti hiuspohjasta pää alaspäin, niin päänahan rasva ei pääse latistamaan kuontaloasi liian nopeasti.

6. Mikä on oikea pesutekniikka?

Pese tukka lämpimällä vedellä, sillä se liuottaa liat irti. Hiero sampoo sinne, mistä tukka likaantuu, eli päänahkaan. Vaahdota tukka kahteen kertaan, jos käytät paljon muotoilumömmöjä. Nykypäivän sampoot sisältävät vähemmän peseviä aineita kuin entisajan kastehelmet.

Tuplavaahdotuksella takaat kuohkeamman kampauksen ja pidemmän pesuvälin. Huuhtele tukka viileällä tai jopa kylmällä vedellä, jotta hiuksista tulee kiiltävät.

Lue myös: Haaveissa tuuheat hiukset? Testasimme parhaat tuuheuttavat hiustuotteet!

7. Tarvitsenko myös syvä­puhdistavaa sampoota?

Jos tukkasi on nopeasti rasvoittuva tai käytät paljon muotoilutuotteita, kutrisi kaipaavat tehopesua ainakin muutaman kerran kuukaudessa pysyäkseen ilmavina ja kiiltävinä.

8. Onko pakko käyttää hoitoainetta?

On, koska pesu kuin pesu kuivattaa tukkaa. Mutta jos tukkasi ei ole rutikuiva tai puhkikäsitelty (vaalennettu, kiharrettu, suoristettu, raidoitettu), pelkkä latvojen ja hiuksen pinnan hoito riittää. Ehkäiset latvojen haaroittumisen, tukan pörrööntymisen ja sähköistymisen ja parannat kalliin hiusvärisi kestoa ja kiiltoa.

Uusin muoti kehottaa laittamaan hoitoainetta tukkaan ennen pesua, mutta se ei kannata, vaan toimii vähän kuin levittäisi naamarasvaa ennen meikinpoistoa. Jos latvasi ovat kulahtaneet, suojaa ne hiusöljyllä ennen pesua ja pese tukka normaalisti.

9. Mikä hoitoaine sopii minulle?

Nyrkkisääntö on, että normaaleille ja paksuille hiuksille sopivat paremmin poishuuhdeltavat hoito­aineet ja ohuille tai liukkaille suihkutettavat, jätettävät hoitoaineet.

Purkkamaisen venyväksi käsitelty, karhea tai kuiva tukka tarvitsee sekä poishuuhdeltavaa että jätettävää hoitoainetta, hiusöljyä tai latva­seerumia latvojen silotteluun ja paikkailuun joka pesun jälkeen ja vielä tehonaamiotakin kerran tai pari viikossa.

Lue myös: Parhaat kuivashampoot ruskeille hiuksille

10. Treenikassi on täynnä. Saanko käyttää 2-in-1-tuotteita?

Silloin tällöin kyllä, päivittäin et. Sampoon ja hoitoaineen yhdistelmä on aina kompromissi, eli ei kovin hyvä sampoo eikä briljantti hoitoaine.

11. Pilaanko tukkani saunomalla?

Et tietenkään! Tee muutama varotoimi ennen lauteille kiipeämistä: hiero hiusöljyä kasvatusvaiheessa olevan ja pitkän tukan latvoihin ja suojaa tukka pyyhkeellä etenkin oikein kipakoissa löylyissä. Pese tukka ennen saunomista, jos siinä on lakkaa tai muita muotoilutuotteita.

Saunan kuumuus nimittäin liimaa tökötit tukkaan ja tekee hiuksistasi harmaat ja kiillottomat. Jos olet jo sortunut moiseen, kampaa tukkaasi hoito­aineen kanssa. Tämä kikka irrottaa pinttymät paremmin kuin syväpuhdistava sampoo.

12. En jaksaisi taas pestä. Suihkaisenko hiuspuuteria vai kuivasampoota?

Hiuspuuterin ja kuivasampoon ero on se, että hiuspuuteri on muotoilutuote, joka kohottaa ja tuu­heuttaa, kuivasampoo taas imee talia ja likaa ja tekee tukasta raikkaamman tuoksuisen sekä vähän karheamman ja tuuheamman.

Suihkuta kuivasampoota hiusten tyveen jakaus kerrallaan parinkymmenen sentin etäisyydeltä ja anna sen vaikuttaa pari minuuttia.  Harjaa tai hiero sormin näkyvät jämät pois.

Kuivasampoo on muuten otsatukkaisen paras kaveri. Miksi pestä koko pää joka päivä, jos vain otsatukka on länässä?

Lue myös:

Vältä lässähtänyt kampaus – Näin kuivaat hiukset nopeasti tuuheiksi

6 vinkkiä, joilla hiukset voivat hyvin

15 kauneusvinkkiä, joista et ole koskaan kuullutkaan