Hyvästit jännityksille

Osteopatia on mainio tapa purkaa kehossa piileviä jännityksiä.

Osteopatia tarkoittaa käsin tehtävää hoitomuotoa, joka pyrkii purkamaan kehosta sen toimintaa haittaavia jännityksiä ja jäykkyyksiä. Rennossa ja joustavassa kehossa elimistö pystyy suorittamaan omat luonnolliset tehtävänsä.

Kun kehoon syntyy jännityksiä, sen toiminta heikkenee. Osteopaatti etsii hoidon aikana kehon jännitysten syyt ja pyrkii laukaisemaan ne erilaisten hoitotekniikoiden avulla.

Osteopaatti Nora Sepän mukaan jännitykset aiheuttavat yleensä asentovirheitä. Esimerkiksi lantio saattaa olla väärässä asennossa, jolloin koko ryhti romahtaa.

– Osteopatian avulla keho pyritään saamaan mahdollisimman luonnolliseen asentoon, jossa on helppo ja rento olla.

Jännitykset voivat johtua esimerkiksi huonoista työasennoista, arjen pinttyneistä tavoista tai stressistä.

– Monilla oman kehon hahmotus on huono. Tiedostamattaan voi toimia kehon vastaisesti, vaikka käyttämällä tietokoneen hiirtä huonossa asennossa.

 

Kehotietoisuus kasvaa

Moni innokas liikkuja hyötyy osteopaattisesta hoidosta. Yksipuolinen liikunta kuormittaa kehoa aina samalla tavalla, jolloin syntyy helposti lihasepätasapainoa. Liikkuja itse ei välttämättä ole ollenkaan tietoinen asiasta.

– Lihaksisto tottuu yksipuoliseen liikuntaan, eikä elimistö enää tunnista kaikkia ärsykkeitä, kuten kipua. Moni treenaa monta vuotta niin, että keho on jatkuvasti epätasapainossa.

Moni hoitoon tuleva liikkuja ei ole itse ollenkaan tietoinen kaikista krempoistaan. Hoidon aikana ne saattavat kuitenkin nousta mieleen.

– Aika tavallista on, että liikkuva ihminen sanoo aluksi, ettei häntä vaivaa mikään. Kysyttäessä voi kuitenkin käydä ilmi, että hän kärsii esimerkiksi unettomuudesta, rintakehän ahdistuksesta tai vatsan alueen kivuista. Hoidon myötä kehotietoisuus kasvaa, jolloin ihminen tunnistaa alkavat oireilut nopeammin kehossaan ja pystyy reagoimaan niihin.