Haaveilu on tärkeää, mutta unelmat eivät toteudu ilman konkreettista tekemistä.

Haaveista totta – tartu toimeen, älä haahuile

Jos haluat saavuttaa jotain, täytyy sinulla olla suunnitelma. Asiantuntija opastaa, kuinka teet haaveista totta.

Miten toiset kykenevät kulkemaan kohti unelmiaan ja luomaan haaveistaan totta? Usein kuulee, että ihmiset kyllä haaveilevat, mutta niistä ei synny mitään. Jäädään odottamaan lottovoittoa, ja sitä odotellessa moni takuuvarmasti missaa mahdollisuutensa.

Kyse ei ole siitä, että osa ihmisistä ei osaisi toimia. Tai että he olisivat surkuhupaisan epäonnisia. He eivät vain osaa tarkentaa haluamaansa ja edetä oikeaan suuntaan, oikein askelin.

Erikoispsykologi Satu  Pihlaja on kirjoittanut selkeän opaskirjan Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi (Atena). Kirja kuljettaa lukijaansa kohti päämäärätietoista tekemistä ja opastaa kuinka haaveet muuttuvat  teoiksi.

− Haaveilu on tärkeää, mutta unelmat eivät toteudu ilman konkreettista tekemistä, Satu Pihlaja painottaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tavoitteet selviksi

Tarvitaan tavoitteita ja  kykyä priorisoida asioita, joista on innostunut. Matkalla  unelmien päämäärään täytyy osata  nähdä lopputulos mielikuvana. Kun mieli jokulkee kohti lopputulosta, tavoitteiden asettelu helpottuu.

− Kieli on hyvä väline, joten kannattaa sanallistaa tavoite ja siihen liittyvät välitavoitteet, Pihlaja opastaa.

Hän ehdottaa listaamaan välitavoitteet ja päivämäärät, jolloin ne haluaa saavuttaa. Tulevaisuus tuntuu kummasti selkeämmältä, kun tietää konkreettisesti, mitä aikoo tehdä. Kunkin lista on toki omanlaisensa, mutta varmista, että siitä löytyy tarpeellinen koulutus ja yrittäjäkurssi. Pahitteeksi ei olisi kasvattaa unelmarahastoa, jonka turvin selviät ensimmäiset kuukaudet. Etsi myös joku, joka voi coachata sinua. Verkostoitumisessa on voimaa.

”Ajatuksia ja tunteita on helpompi johtaa, kun keskityt siihen, mikä vie eteenpäin.”

Tunteista kiinni

Uran suunnan muuttamisessa epävarmuuden tunteita on tuskin mahdoton täysin karistaa. Satu Pihlaja kuitenkin tietää, että tunteisiin pystyy vaikuttamaan. Vaikka mieli rakentaisi esteitä, niiden yli voi opetella kiipeämään.

− Ajatuksia ja tunteita on helpompi johtaa, kun keskityt siihen, mikä vie eteenpäin.

Omien tunteiden hallitseminen on muutoksessa ja päämäärätietoisessa toiminnassa vahvuus. Tunteita tulee ja menee, mutta niiden valtaan ei ole syytä ajautua. Ajatuksia voi muuttaa positiiviseen suuntaan ja siirtää mielikuvaharjoittelussa löytynyt hyvä fiilis vaikeisiin hetkiin, jolloin pitäisi toimia.

Epätoivon tilaan ei pidä heittäytyä. Esimerkiksi raha-asioiden kanssa pähkäillessä voi ahdistumisen sijaan hetkeksi pysähtyä mindfulness-harjoitteeseen. Rauhallisen hengittelyn avulla tyhjennetään mieli ja siirrytään ajattelemaan määränpäässä siintävää tunnetta. Hetken päästä jo tuntuu kevyemmältä.

− Hyvää fiilistä on mahdollista ylläpitää, vaikka välillä ei olisi helppoa ja jännittäisi. Positiivisiin tunteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Negatiivinen ajatus kapeuttaa, positiivinen avaa ajattelua.

Tässä on monen urallaan onnistuvan salainen ase: sattuma suosii valmistautunutta.

− Kun mieli on positiivisesti suuntautunut ja valmis muutokseen, se on turvallisessa tilassa ja huomaa mahdollisuudet, joita sattumalta eteen tupsahtelee.

Lue myös:

Haaveissa elämäntaparemontti? 8 keinoa, kuinka pääset alkuun

Toimi näin, kun haluat lisää itsetuntemusta

Helppo meditaatio! Kokeile aistiharjoitusta

Teksti Päivi Ekola