Beata Leppilampi: Haluan olla valmentajana hyvä roolimalli

Beata Leppilampi kadotti taitoluistelu-uran jälkeen liikunnan ilon. Koronapandemian aikana hän löysi pehmeät lajit ja oppi nauttimaan hiljaisuudesta.

Hyvinvointi tarkoitti ­Beata Leppilammelle pit­kään suorittamista: rääkkitreenejä ja pitkiä lenkkejä. Kun hän lopetti uran taitoluistelijana, liikkumiseeni tuli pitkä tauko.

Beata Leppilampi nauttii kävelystä ja venyttelystä

”Olin tähdännyt olympialaisiin kymmenvuotiaasta kaksikymppiseksi, ja kun tavoitteita ei enää ollut, en enää pitänyt hyvinvoinnistani huolta. Uskon, että koska urani ei päättynyt niin kuin olisin halunnut, toimintani oli jollain lailla kapinointia. Vaikka olin tehnyt kaikkeni, ei se riittänyt. Miksi olisin enää liikkunut? Se on näin jälkikäteen ajateltuna surullista.”

Koronan alettua Beatalle jäi paljon aikaa. Kotona ollessaan hän päätti pitkästä aikaa pitää oman pienen venyttelytuokion.

”Yllätyin, kuinka hyvältä se tuntui kehossa. Ryhdyin käymään kävelyillä ja nautin merimaisemasta. Kun lähdin liikkumaan pitkän tauon jälkeen, aivoissani heräsi jotain ja tajusin, kuinka paljon rakastan liikkumista.”

Liikunnan ilon löydettyään, viikko-ohjelmaan löytyi kävelylenkkien lisäksi laitepilates.

”Lisäksi teen lihaskuntosarjoja yhdessä valmennettavieni kanssa. Liikunnan kautta olen löytänyt taas itseni ja oloni on hyvä.”

Hiljaiset venyttelyhetket ja kävelyretket ovat tärkeitä, koska silloin Beaata saa vain olla ilman puhelinta, televisiota tai keskusteluja.

”Voin hyvin, jos pystyn olemaan itseni kanssa täysin hiljaa. Aiemmin en ollut koskaan hiljaa. Vaikka en puhunut, suunnittelin asioita mielessäni. Meditointi tuntui aluksi vieraalta, mutta pääsin kiinni tietoiseen tekemiseen, kun mietin jokaisen lihaksen kohdalla, miltä venyttely lihaksessa tuntuu.”

Kävely toimii samalla tavalla: hän pyrkii tiedostamaan, miltä jalat tuntuvat askeltaessa, kuinka ilma puhaltaa kasvoille ja miten kädet liikkuvat.

”Minun ei tarvitse nollata aivoja Buddhan tavoin, vaan riittää, että olen läsnä hetkessä. Keskityn täysillä sen hetkiseen tekemiseen ja unohdan muun.”

Beata Leppilampi saa auttamisesta mielihyvää

”Olin urani päättymisen jälkeen hukassa. Olin kuitenkin hukassa onnellisesti, sillä vaikka elämällä ei ollut suuntaa, en tajunnut sitä vaan pystyin nauttimaan. Sain mennä, bilettää ja riehua, joten enää sille ei ole tarvetta. Nyt minulla on vahva halu auttaa nuoria ja lapsia.”

Auttamisesta hän saa itsekin mielihyvää. Valmentamisen kautta Beata Leppilampi on huomannut, ettei hänen tehtävänä ole opettaa pelkästään tekniikkaa, vaan työhön kuuluu paljon läsnäoloa. Treeneissä näkyy erilaisia tunteita, joista on osattava keskustella nuorten kanssa. Lisäksi heitä on osattava kuunnella.

”Toimin myös Pelastakaa Lapset ry:n tukihenkilönä, ja olen oivaltanut, että usein riittää, että kuuntelee. Kun koen, että minulla on tarkoitus ja että saan toteuttaa itseäni, elämäni on merkityksellistä ja voin hyvin.”

Positiivisia affirmaatioita treeneissä

”Haluan olla taitoluisteluvalmentajana hyvä roolimalli. Teen työtä lasten ja nuorten kanssa, joten sanomisillani ja teoillani on merkitystä. Olen valmentaja, joka uskoo ja kannustaa. Lapsena minua kehuttiin kotona paljon, joten se on vahvistanut uskoani itseeni. Samalla tavalla haluan vahvistaa valmennettavieni itsetuntoa. Siksi kaikki vetämäni treenit päättyvät hetkeen, jossa kehutaan. On ollut mahtavaa huomata, kuinka positiiviset affirmaatiot toimivat myös muualla lasten elämässä.”

Armollisuuden käsite on Beatalle tärkeä. Me kaikki teemme varmasti parhaamme, vaikka koko ajan ei suorittaisikaan. Hyvinvointi ei ole lista, joka pitää suorittaa alta pois. Riittää, kun hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Tämä ei tarkoita sitä, ettei haluaisi kasvaa ja kehittää itseään.

”Tähän ajatukseen perustuu myös Oma hetki -konsepti, jonka olen kehitellyt Evelina Lorekin kanssa. Se tarjoaa mahdollisuuden läsnäoloon ja sekä kehon että mielen lukkojen avaamiseen muun muassa kehonhuollon, hengitysharjoitusten ja venyttelyn kautta. Järjestämme ohjattuja hetkiä Instagramissa ja myöhemmin myös tapahtumia, joihin kutsumme eri alojen ammattilaisia pitämään luentoja tai vetämään ­harjoituksia.”

Lue myös:

6 keinoa opetella positiivinen elämänasenne

Näin kävely vaikuttaa terveyteesi – vain 30 minuuttia päivässä riittää!