Adama Sofia: Vanhemmuus opetti kohtaamaan negatiiviset tunteet

Adama Sofia Jallow opetteli hyväksyvän läsnäolon taitoja ollakseen parempi vanhempi.

Adama Sofia Jallowin päivät ennen haastattelua ovat olleet pienimuotoista kaaosta. Perhe on vastikään palannut rentouttavalta lomalta, mutta aikaeron vuoksi lapset ovat heränneet virkeinä jo neljältä. Kaiken lisäksi matkamuistona saatu vatsatauti on muuttanut sovittuja menoja. Haastatteluakin on pitänyt siirtää kahdesti.

Aikaisemmin Adama olisi stressannut muille aiheutunutta säätöä ja yrittänyt samalla työntää negatiiviset tunteensa sivuun. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että ikävät tunteet on kohdattava, jotta ne eivät jää vellomaan.

Kun Adaman esikoinen Leona oli noin neljän kuukauden ikäinen, tuore äiti huomasi, ettei kaikki ollut hyvin. Lapsen syntyessä hän oli ajatellut, että yrittäjyys jatkuisi samalla tavalla kuin ennenkin.

”Uskoin, että lapsi kulkee mukana kaikessa ja jaksan kuten aikaisemminkin. Enkä hyväksynyt sitä, että olen äitiyslomalla.”

Elettiin koronarajoitusten aikaa, ja Adama ja hänen puolisonsa yrittivät tehdä töitä pienessä mökissä, jonka he olivat vuokranneet läheltä Adaman äidin kesäasuntoa. Adaman piti toteuttaa sosiaalisen median kampanjoita ja hoitaa podcast-nauhoituksia yhdessä kollegoidensa kanssa sillä välin, kun vauva nukkui.

”Asioita oli liikaa, ja aloin olla stressaantunut. Ahdisti ja sain paniikkikohtauksia.”

Eräissä nauhoituksissa Leona ei nukkunutkaan, vaan oli itkuinen. Töiden tekeminen oli hankalaa, ja lopulta Adama lähti kesken kaiken pois. Matkalla tuli Adaman äiti vastaan, ja tytär purskahti itkuun.

”Tajusin, että minusta oli tullut stressaantunut yrittäjä-äiti. Oli pakko hidastaa.”

Adama päätti pitää äitiyslomaa ja perui osan sovituista työjutuista.

”Oli vapauttavaa, ettei tarvinnut painaa eteenpäin. Sain keskittyä vauvaan ja olla läsnä.”

 Sopimus kotitöistä

Ennen äidiksi tuloaan Adaman elämä pyöri työn ympärillä. Päivät olivat pitkiä, usein 14-tuntisia. Koska lapsen kanssa sama meno ei ollut mahdollista, syntyi paineita. Iski pelko siitä, hiipuuko ura, kun ei enää kykene samaan tahtiin.

Adama ei ollut yksin pelkojensa kanssa; viime keväänä julkaistun tutkimuksen mukaan uupuneimmat äidit löytyvät tasa-arvoisimmista maista. 40 maata käsitellyn vertailututkimuksen mukaan tasa-arvoinen koulutus, työelämä, terveys ja poliittinen päätöksenteko eivät takaa, että äidit kokisivat vanhemmuuden olevan tasa-arvoista.

Äidit kantavat edelleen suuren vastuun kodista ja lapsista, mutta samalla he haluavat osallistua tasa-arvoisesti työelämään. Näin syntyy tuplapaine, joka näyttäytyy muun muassa uupumuksena.

”Vaikka mieheni osallistui lapsen hoitoon, huomasin tekeväni paljon näkymätöntä metatyötä, mikä aiheutti riitoja.”

Adaman perheessä ongelma ratkaistiin niin, että puolison ehdotuksesta tehtiin kirjallinen sopimus. Siinä muun muassa määriteltiin, että Adaman äitiysraha vastaa kahdeksan tunnin työpäivää, ja kaikki sen ulkopuolelle jäävät kotityöt pitää jakaa.

”Riidat loppuivat sen jälkeen, kun mies tiesi mitä tehdä. Vaikka sopimuksellemme myös naurettiin, oli se meille pelkästään hyvä ratkaisu. Yhteisen arjen hallinta helpottui.”

Uudenlainen elämätilanne vaatii usein muutoksia omaan tekemiseen ja ajatteluun. Adama on vakuuttunut, että helpottaa, jos apuna on työkaluja. Perheen työkalu oli aluksi sopimus, joka konkretisoi kotityöt. Lisäksi kaikki menot ovat yhteisessä Google-kalenterissa.

”Joihinkin asioihin tarvitaan systeemi – näin asiat saadaan toimimaan. Kun tärkeimmät
menot ja suunnitelmat on kalenterissa, olemme niihin sitoutuneita. Luo myös varmuutta, kun
tiedämme, mitä on tulossa. On tärkeää jättää tilaa myös yllätyksille ja ekstempore jutuille.”

 Omaa aikaa ja läsnäoloa

Läsnäolo esiintyy Adaman puheessa tiuhaan. Hänen aikaisemmat positiivisen psykologian opintonsa olivat ohjanneet keskittymään positiiviseen, ja samalla hän tuli usein torjuneeksi negatiiviset tunteet.

”Olin ennen painanut eteenpäin ja ajatellut, että kaiken pitää olla hyvää ja että ja negatiiviset tunteet
unohtuu positiivisilla asioilla. Lapsen myötä oli kuitenkin pakko kohdata myös negatiiviset tunteet.”

Vaikka äitiys on muuttanut elämää, ei sen silti tarvitse olla stressaavaa. Siksi Adama on pyrkinyt tietoisesti löytämään keinoja hallitakseen vanhemmuuteen liittyviä kipukohtia. Jatkuva ärsytys ei ollut vain Adaman ongelma, vaan vaikutti myös lapseen ja parisuhteeseen.

Adama ymmärsi, että oli opittava tuntemaan ärsytyksen syyt ja kuulosteltava omia tunteitaan. Niinpä Adama päätyi opiskelemaan mindfulnessia eli hyväksyvän tietoisen läsnäolon taitoja ensin omaksi työkaluksi ja sitten ohjaajaksi saakka. 2022 syntyi myös Mindful Mama – äitien hyvinvointiin ja stressinhallintaan keskittyvä yhteisö ja valmennuskokonaisuus.

””Läsnäoloharjoitusten avulla olen oppinut kuuntelemaan omaa kehoani ja ottamaan tunteet
vastaan sellaisina kuin ne ovat ja hyväksymään sen, että välillä harmittaa.”

Aina läsnäolo ei ole helppoa, vaan Adama tunnistaa itsekin siihen liittyvät vaikeudet. Hektisessä arjessa on paljon ärsykkeitä, jotka vaikeuttavat pysähtymistä. Omalle hiljaiselle olemiselle on luotava tila, ja niinpä nuo hetket on näpytelty Google-kalenteriin. Se on periaatepäätös; jos kokee asian tärkeäksi, sille raivaa aikaa.

Samoin kalenterista löytyvät treeniajat, niin tennis- kuin pilatestunnit. Leonan ja kuopuksen Noan ikäero on vain hieman yli vuoden, ja raskauksista palautuminen on luonnollisesti ottanut aikansa. Adama on joutunut työskentelemään hyväksyäkseen muuttuneen kehonsa.

”Tiedän, että haluan vahvemman ja energisen olotilan. Treenaamiselle löytyy aikaa, sillä minulla on selkeät tavoitteet. Tiedän, miksi sitä haluan ja miten sinne pääsen.”

Lue myös:

Hyvinvointivloggaaja Adama Sofia: Suosittelen joka aamu kirjautumaan kännykän sijasta hetkeksi omaan elämään

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Elina Simonen