5 vinkkiä uimapukuostoksille

Hyvä treeniuimapuku on napakka yhdistelmä keveyttä ja kestävyyttä. Näin valitset sopivan uikkarin.

1. Istuvuus ja oikea koko ovat hyvän uimapuvun tärkeimmät ominaisuudet. Uuden uikkarin pitää tuntua kuivana todella napakalta. Jos epäröit kahden koon välillä, valitse pienempi.

2. Uikkarin malli voi olla melkein mikä tahansa: lah­keilla, vuorilla tai olkainten muodolla ei siis ole suurta merkitystä, kunhan puku tuntuu päällä hyvältä ja omalle kropalle sopivalta.

3. Materiaaleista polyesteri on kestävin. Se ei haalistu eikä venähdä, mutta voi tuntua päällä hieman paksulta ja tönköltä. Elastaani on ohut ja keveä materiaali, jota käytetään kilpapuvuissa. Sen miinuspuolena on nopeampi haurastuminen ja haalistuminen.

4. Hyvä valinta on sekoitus polyesteriä (vähintään 90 prosenttia) ja elastaania (alle 10 prosenttia). Sekoite on kestävä, miellyttävä ja pitää värit hyvin. Polyamidi on materiaaleista kehnoin, sillä kastuessaan se menettää muotonsa ja haalistuu nopeasti.

5. Älä laita uimapukua koskaan pesukoneeseen, vaan huuhtele se heti käytön jälkeen ilman pesuainetta ja ripusta kuivumaan. Uikkaria voi pestä harvakseltaan käsin miedolla käsinpesuaineella.

 

 Asiantuntijoina Uimaliiton koulutuspäällikkö Outi Kokko-Ropponen ja Swimgearin toimitusjohtaja Liisa Puranen.