11 kiperää kysymystä alapään terveydestä

Höylä vai epilaattori? Stringit vai ei? Tamponi vai kuukuppi? Asiantuntija kertoo, miten alapää pysyy onnellisena.

1. Saako alapäätä pestä saippualla?

Ei, sillä se saattaa ärsyttää limakalvoja ja sotkea pöpöbalanssin. Jos olet kova hikoilemaan eikä vesipesu säilytä raikkautta, intiimipesuaineista voi olla apua. Suosi apteekin valikoimia, sillä niiden alhainen pH säilyttää alapään luonnollisen mikrobitasapainon.

Huljuta paikat huolella puhtaalla vedellä, äläkä unohda kunnon kuivausta, sillä hiiva viihtyy kosteassa ympäristössä. Pesu päivässä riittää, jos ei treenaa paljon. Monta kertaa päivässä suihkuttelevien on maltettava olla hinkkaamatta alapäätään.

Syvät huuhtelut horjuttavat luonnollista bakteeritasapainoa ja saattavat jopa ylläpitää tulehduskierrettä. Älä siis tykitä vesisuihkua sisimpääsi, vaan pese ulkosynnyttimet huolella ja tyydy kevyeen huuhtaisuun hieman syvemmältä.

Lue myös: Pidä alapää terveenä – 4 hoitovinkkiä

2. Posliini vai peikko?

Naturelli tyyli on alapääystävällisin vaihtoehto, höylä puolestaan pahin, sillä se saattaa rikkoa häpyalueen herkkää ihoa ja saada karvatupet tulehtumaan.

Myös karvan juurineen kiskova epilaattori saattaa olla liian karu kaveri, mutta jos paikat kestävät, valitse intiimialueelle tarkoitettu laite. Punapilkullisen pimpin välttää valitsemalla karvojentaltutukseen miesten partakoneen tai ladyshaverin.

Hentokarvaisilla sokerointi saattaa toimia hyvin, mutta jos yksittäinen karva on vahva ja paksu, tuppi tulehtuu herkemmin uuden jouhen puskiessa pintaan. Häpyaukkoa ympäröivä karvoitus kannattaa kuitenkin jättää luonnontilaan.

3. Onko pikkuhousuilla väliä?

Alusvaatteet ovat nykyään pääsääntöisesti erittäin hyvälaatuisia, mutta tarkkaile tuntemuksiasi – jotkut pikkarit saattavat olla niin tiukkoja, tiiviitä ja paksuja, että alapääsi haukkoo henkeään.

Silkki ja pitsi lukitsevat kosteuden sisäänsä, mutta puuvilla on liikkujalle kelpo vaihtoehto. Tekniset alusvaatteet siirtävät kosteutta tehokkaasti iholta ja vähentävät alapään hautumista.

Pitkillä lenkeillä kannattaa huomioida, että ylimääräiset koristehärpäkkeet tai rispaantuneet saumat saattavat aiheuttaa ihoon hiertymiä. Stringit eivät ole treenaajan paras valinta, sillä ne liukuvat kovassa vauhdissa edestakaisin ja kuljettavat peppubakteereja, mikä saattaa aiheuttaa tulehduksia.

alapää

4. Miksi kutisee?

Jos kihinää tuntuu häpyhuulten yläpuolella, on ihosi yksinkertaisesti kuiva. Voit hoitaa sitä perusvoiteilla tai miedolla hydrokortisonivoiteella. Välilihan ja peräaukon tienoilla tuntuva kutina kielii hautumasta, joka sekin hoituu apteekin perusvoiteilla tai kortisonipitoisella rasvalla.

Hiivatulehduksesta johtuva kutina oireilee emättimen aukolla ja limakalvoilla, ja se on yleisin inhottavien alapäätuntemusten aiheuttaja. Vaivan voi hoitaa kertaluonteisesti apteekin käsikauppalääkkeellä.

Tabletti on näppärä, mutta aiheuttaa koko kropalle turhan lääkealtistuksen. Pieni puljaaminen kapselin kanssa on siis paikallaan. Jos hiivatulehdus toistuu, on syytä käydä lääkärissä.

Lue myös: Marja, 56, pääsi eroon virtsankarkailusta leikkauksella

5. Miksi kirvelee?

Hiivatulehdus aiheuttaa joskus myös kirvelyä, mutta vaivan taustalla saattaa olla myös sytolyysi eli liian hapan emätin. Sitä hoidetaan estrogeenillä. Myös mekaaninen rasitus kuten jatkuva hiertyminen pyörän satulassa, liian tymäkät pyykinpesuaineet tai tiukat housut saattavat aiheuttaa kirvelyä.

6. Miksi haisee?

Syyllinen on yleensä hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi. Jälkimmäinen on vaginan tulehdustila, joka syntyy, kun bakteeribalanssi menee vinksalleen.

Joskus bakteerivaginoosi paranee itsekseen, mutta tulehdus saattaa vaatia maitohappobakteeripitoisen paikallishoidon tai antibioottikuurin.

7. Taas hiiva – mikä neuvoksi?

Visiitti tohtorille sytolyysin poissulkemiseksi on paikallaan, mikäli hiivat toistuvat. Jos selittävää syytä ei löydy estrogeenihäikästä, kannattaa kurkata kriittisesti ruokavaliota. Hiiva nimittäin rakastaa sokeria.

8. Miksi seksistä saa virtsarakon-tulehduksen?

Uuden kumppanin kanssa seksin alkuaika on pohjimmiltaan pöpöjen vaihtamista. Luonnollisia bakteereja kuhisevat genitaalimme totuttelevat toisiinsa ja kuherruskuukauden aikana esimerkiksi virtsatientulehdukset ovat yleisiä.

Tilanne korjaantuu ajan kanssa, mutta ennen petipuuhia ja pitkiä unia kannattaa käydä pissalla, sillä täysi rakko lisää tulehdusriskiä.

9. Pikkuhousunsuoja 
vai ei?

Miksi suojata vaatetta, joka vaihdetaan kerran päivässä? Pikkuhousunsuoja hautoo ja hellii pöpöjä.

Satunnainen käyttö ei maata kaada, mutta jos alapää tiputtelee jatkuvasti häiritsevää vuotoa, kannattaa mieluummin selvittää sen syy kuin vuorata pikkarinsa.


10. Tamponi, kuukuppi 
vai side?

Kaikki kuukautissuojat ovat periaatteessa yhtä hyviä, kunhan ne vaihtaa riittävän usein. Kun vuoto alkaa muuttua niukemmaksi, kannattaa tamponi vaihtaa siteeseen tai pikkuhousunsuojaan, sillä paljon käytettynä tamponi saattaa kuivattaa limakalvoja.

Älä pihistele välineissä, sillä suoja pitäisi vaihtaa vähintään joka neljäs tunti. Puoli vuorokautta eritteitä kerännyt side hautoo alapäätä ja on bakteereille ihanteellinen kasvualusta.

11. Onko huuhteluaine ookoo?

Pikkarit kannattaa mieluummin pestä ilman huuhteluaineita, mutta jos olet huuhtisfani, pyöräytä ohjelman päätteeksi ekstrahuuhtelu.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mervi Halttunen-Nieminen Bulevardin klinikalta.

Lue myös: 

Virtsankarkailua ei kannata hävetä

Laita hiipunut seksielämä roihuamaan -; Katso neljä vinkkiä!