Levottomat jalat voivat tuntua esimerkiksi kutinana ja pistelynä.

Vaivaako sinuakin levottomat jalat? Kokeile vinkkejämme avuksi

Levottomat jalat riivaavat usein yöllä. Voi tuntua kutinaa ja kuumotusta. Voi tulla pakottava tarve lähteä liikkeelle.

Levottomat jalat on varsin ärsyttävä riesa. Pisteleekö tai pakottaako sinunkin jalko­jasi usein? Tai tuntuuko siltä kuin kinttusi haluaisivat olla lenkillä juuri silloin, kun yrität saada unta? Kärsit todennäköisesti levotto­mien jalkojen oireyhtymästä eli restless legs syndromesta (RLS).

Tämän usein perinnöllisen piinan taustalla on keskushermos­ton tiettyjen välittäjäaineiden vajaus. Oireet voivat johtua myös raudan puutteesta tai joistakin mielialalääkkeistä. Moni raportoi raskaana ollessaan juoksevansa jatkuvia yömaratoneja, mutta oireet loppuvat yleensä heti ras­kauden jälkeen. 

Kuumotus, kutina ja tarve liikutella jalkoja iskevät useimmiten illalla vuoteessa ja saattavat vaikeuttaa nukahtamista merkittävästi. Moni joutuu nousemaan sängystä ylös tepastelemaan ym­päriinsä, sillä kävely auttaa levot­tomuuteen hetkellisesti. Levottomista jaloista kärsii jopa 10–15 prosenttia väestöstä, joten itsehoitokonsteja löytyy liuta.

Kokeile näitä levottomiin jalkoihin!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Liiku säännöllisemmin

Tutkimusten mukaan säännöllinen, kevyt tai kohtuullinen aerobinen liikunta vähintään kolme kertaa viikossa mieluiten päivittäin, voi vähentää oireita.  Liikunta kiihdyttää verenkiertoa jalkojen isoissa lihaksissa, vapaut­taa endorfiinia, joka auttaa nukahtamisessa ja nostaa dopamiinitasoja, mikä vähentää kivuntunnetta. 

2. Levottomat jalat kuriin treenejä siirtämällä

Kuntoile mieluiten päivä­aikaan, vähintään 3–4 tuntia  ennen nukkumaanmenoa: iltatreenit saattavat pahentaa levottomuutta, samoin raskas harjoittelu, erityisesti pitkät spin­ningtunnit ja juoksulenkit sekä is­kuja ja hyppyjä sisältävät treenit. 

3. Tee treenit kevyesti

Parhaiten sätkiviin koipiin aut­tavat päivittäiset kevyet treenit. Käy siis kävelyllä, uimassa, joo­gassa tai pilateksessa sekä huhki maltillisesti salilla. Myös venyttely ja jalkalihasten hieronta elvyttävät verenkiertoa ja hel­pottavat pakotusta.

4. Kokeile voiteita tai ravintolisää

Kokeile kylmävoiteita, säännöllistä magnesiumlisää tai tukisukkia ja vältä illalla kahvia, alkoholia ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Jos oireesi ovat voimakkaita ja aiheuttavat jatku­vaa unettomuutta, lääkäri voi määrätä sinulle levottomuutta lieventävän lääkityksen.

LÄHTEET: unesta.fi, rls.org

Lue myös:

Personal trainer vastaa: Miksi krampit kiusaavat treenaajaa?

Näin apua treenin pilaajiin: hikka, kylkipistos ja suonenveto

Pitääkö suonenvedoista huolestua? 6 kysymystä ja vastausta

Teksti Mirja Aarnio