Näin apua treenin pilaajiin: hikka, kylkipistos ja suonenveto

Hikka, kylkipistos tai suonenveto voivat yllättää urheilijan lajissa kuin lajissa. Lue, mikä auttaa ongelmiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Hikka kuriin 

Hikkakohtaus kesken joogan – raivostuttavaa! Riesa johtuu pallealihaksen äkillisistä supistuksista. Ilmaa virtaa nopeasti suun kautta sisään ja kun äänihuulet sulkeutuvat samanaikaisesti kurkunpään kanssa, kuuluu hik.

Mikä avuksi?

Hikka kolmonen poikineen – yhtä, kaikkiin pätevää keinoa ei ole. Kokeile pidättää hengitystä niin kauan kuin voit, puhalla rauhallisesti ulos. Tai rentouta pallea, hengitä syvään ja hitaasti ilman taukoja. Villitkin keinot voivat tepsiä. Työnnä kielesi ulos suusta: tämän väitetään aktivoivan äänihuulten ja kurkun alueita ja siksi auttavan.

Voit myös puhallella paperipussiin tai niellä teelusikallisen sokeria. Veden juomisesta riittää versioita: yksi uskoo juomiseen lasin ulkolaidalta pää alaspäin, toinen juomiseen hengittämättä.

2. Kylkipistoksesta eroon

Argh, kesken lenkin pistää. Ihan kuin joku tökkisi terävällä tikulla kylkeen. Tekisi mieli kellahtaa polun varteen kippurassa. Pistos johtuu yleensä pallealihaksen krampista: voimakkaassa hengitystahdissa keuhkot ja vatsalihakset puristavat palleaa, ja etenkin sisään hengittäminen sattuu.

Mikä avuksi?

Paina pistokohtaa kädellä ja jatka hölkkäämistä.  Kokeile myös vaihtaa hengitystahtia eli puuskuttele hetki äänekkäästi ulos. Jos kipu ei hellitä, höllää tahtia tai pysähdy hetkeksi, kumarru eteenpäin ja venytä kylkeä.

Seuraavalla kerralla venyttele vatsa lihakset ja kyljet hyvin ennen lenkkiä. Syö vähintään pari tuntia ennen starttia. Salilla kannattaa vahvistaa korsetin lihaksia, jotta juoksuasento pysyy napakkana ja hengittäminen sujuu luonnollisesti.

3. Suonenvedon taltutus

Suonenveto on lempeähkö nimi vähemmän lempeälle  lihaskouristukselle – tuskainen kramppi voi olla vaarallinen esimerkiksi kaukana rannasta olevalle uimarille. Kipu johtuu lihaksen äkillisestä supistumisesta. Liikkuminen on yleensä melkoisen hankalaa, joten lihassupistus on saatava laukeamaan.

Mikä avuksi?

Paina jännittynyttä lihasta lattiaa tai maata vasten tai hiero sitä rauhallisesti. Kun kipu katoaa, vilkastuta verenkiertoa tekemällä reippaita päkiöille nousuja. Seuraavalla kerralla venyttele jalat kevyesti jo pukkarissa.

Ota altaan reunalle vesipullo, jossa on hyppysellinen suolaa. Tärkeää on huolehtia magnesiumin saantisi kuntoon. Jos kärsit suonenvedoista myös öisin, ota magnesiumisi ennen unia ja käytä villasäärystimiä. 

Lähteet: Huffingtonpost.com, Terveyskirjasto.fi ja Klinik.fi

Lue myös:

8 tyypillistä pulmaa: Mitä ja milloin syödä ennen lenkkeilyä?

Kipuja ja kolotusta näistä merkeistä tunnistat istuvasi liikaa

Teksti Noora Valkila