Lihasten rasittaminen ja sitä kautta rentouttaminen voi helpottaa vatsakramppeja.

Häiritsevätkö menkat treenejä? 8 kiperää kysymystä ja vastausta

Älä anna menkkojen sotkea treenejäsi. Oloa kuukautisten aikaan saa helpotettua monin tavoin!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Menkkakivut häiritsevät treeniä. Millainen kipulääke kannattaa ottaa?

Tulehduskipulääkkeet auttavat parhaiten, ja kokeilemalla erilaisia löytää itselleen parhaiten toimivat. Lääke kannattaa ottaa heti, kun tuntee kivun alkavan, sillä silloin se auttaa parhaiten. Etukäteen lääkettä ei tarvitse ottaa. 

Kuukautiskipu johtuu kipuhormoneista, joita vapautuu, kun kohdun sisällä oleva limakalvo irtoaa ja vuotaa. Ibuprofeiini ja naprokseeni alentavat kohdun supistelua aiheuttavaa prostaglandiinia, ja siksi niitä sisältävät tulehduskipulääkkeet tehoavat.

Jos lääkkeet eivät auta, on hyvä käydä lääkärin luona. Hormonaalinen ehkäisy voi vähentää kipuja, sillä se ohentaa kohdun limakalvoa ja kipuvälittäjäaineita vapautuu näin vuodon aikaan vähemmän. 

2. Millainen liikunta auttaa kipuun?

Liikunnan vaikutusta kuukautiskipuun ei täysin tunneta, mutta joilla kuilla liike helpottaa kipuja selvästi. Lihasten rasittaminen ja sitä kautta rentouttaminen voi helpottaa vatsakramppeja. Lajilla ei ole väliä, vaan itselle paras löytyy kokeilemalla.

Pelkkä venyttelykin voi auttaa. Jos kärsii endometrioosista, juoksun ja jumpan tärinä tuntuu yleensä pahalta erityisesti ennen kuukautisia. Jos lääkkeetöntä vaihtoehtoa kaipaa, kannattaa kokeilla löhöilyä ja lämpöhoitoa. Mikrossa pyöräytettävä lämpökauratyyny vatsalla tai alaselällä voi auttaa.

3. Voiko kuukautiskierto vaikuttaa treenitehoon?

Urheilijat saavuttavat ennätyksiä kaikissa kierron vaiheissa. Tutkimusten mukaan on yksilöllistä, vaikuttaako kuukautiskierto suorituskykyyn ja jos vaikuttaa, miten. Yksi tuntee itsensä erityisen skarpiksi ja vahvaksi vuotopäivinä, mutta toinen ei voi ajatellakaan treenejä pms-oireiden, kuten päänsäryn, pahoinvoinnin tai ihan vaan ärsytyksen takia.

Turvotusta voi esimerkiksi helpottaa välttämällä liikaa suolan ja kahvin käyttöä menkkojen aikana.

4. Miten turvotusta voi helpottaa?

Turvotus alkaa usein jo ennen kuukautisia, ja paino voi nousta parikin kiloa. Hormonaaliseen turvotukseen hikoilu tai nestettä poistavat ruoka-aineet eivät valitettavasti tepsi. Ylimääräistä turvotusta kannattaa toki välttää jättämällä liika suola ja kahvi sekä huolehtimalla riittävästä vedenjuonnista.

Liikunta voi helpottaa turpeaa oloa. Jos kroppa on niin turvonnut, että olo käy kovin tukalaksi, voi harkita ehkäisypillereitä. Ne saattavat tasata oireita.

5. Millainen suoja treeneihin?

Jos on käynyt juoksulenkillä side housuissa, muistaa varmasti miltä se tuntuu: hiostaa, hankaa ja kostuu. Iho ärsyyntyy. Tamponit ja kuukupit ovat molemmat kelpoja ratkaisuja, kunhan tamponin vaihtaa ja kupin pesee tarpeeksi usein. Eri merkkejä testailemalla löytää itselleen sopivimmat.

6. Kuukautiseni ovat hyvin runsaat. Voiko minulla olla raudan puute?

Liikkujan rautavaraston pitää olla kunnossa, jotta happi kulkee ja treeniteho pysyy hyvänä. Runsaiden kuukautisten aikana rautaa poistuu elimistöstä veren mukana, mutta jos hemoglobiini on hyvä, huolta ei todennäköisesti ole. Jos taas hemoglobiini on matala, on järkevää syödä rautalisää varsinkin vuodon aikana.

Kannattaa myös suosia rautapitoisia ruokia, kuten papuja, maksaa, pinaattia ja täysjyväviljoja. Jos väsymys ja huimaus häiritsevät liikkumista ja normaalia elämää, hemoglobiiniarvo on syytä mittauttaa. 

 

7. Treenaan todella paljon. Kuinka usein menkkoja voi siirtää? 

Jos käyttää vakituisesti e-pillereitä, voi syödä kuukauden levyjä vaikka 12 putkeen ja antaa kuukautisten tulla vain kerran vuodessa. Osalle tosin tulee läpivuotoja tai turvotusta. Jos ei käytä ehkäisypillereitä, siirtäminen onnistuu reseptillä saatavilla keltarauhashormonitableteilla, jotka aloitetaan viimeistään kolme päivää ennen oletettua vuodon alkamista. Tällä tavoin kuukautisia voi siirtää enintään kahden viikon päähän niin usein kuin haluaa. 

8. Menkkoja ei kuulu. Pitäisikö huolestua?

Jos liikkuu hyvin runsaasti ja syö vähän, kuukautiset voivat harventua, niukentua tai jäädä  kokonaan pois. Hyvin hoikan ja kovaa harjoittelevan ovulaatiot voivat jäädä pois, kun estrogeeniä ei erity tarpeeksi. Kun estrogeenitaso on matala, osteoporoosin riski kasvaa, mikä ei tietenkään lupaa liikkujalle hyvää. Reippaaseen tahtiin tottunut kroppa tarvitsee kestävät luut. Jos kuukautiset pysyvät hyvästä ruokavaliosta huolimatta kuukausia poissa, tilanne kannattaa arvioida yhdessä lääkärin kanssa.

 

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia