Älä rasita kuormittunutta kroppaa entisestään. Asiantuntija kertoo, milloin treenit on syytä skipata.
1. Edelliset treenit tuntuvat vielä lihaksissa ja kävelykin tahmeaa
Kova lihaskipu kertoo siitä, ettei lihasten aineenvaihdunta ole palautunut rankan treenin jälkeen. Jos lihaksia piiskaa lisää, ne saattavat ajautua alipalautumistilaan, jolloin niiden kasvamiseen ja korjaantumiseen tarvittavaa proteiinien rakentumista ei tapahdu.
Jos lihakset kipeytyvät treenistä toistuvasti, kannattaa kiinnittää huomiota alku- ja loppuverryttelyyn sekä palauttavaan harjoitteluun.
2. Luit myöhään tenttikirjaa tai valvoit vauvan takia
Olo voi olla aamulla uupunut, vaikka olisi nukkunut tarpeeksi, joten pelkkä väsymyksen tunne ei välttämättä ole paras treenikunnon mittari. Jos iltapäivällä tulee totaalisippi ja virta loppuu kokonaan, tarvitset enemmän unta öisin.
Pitkät päiväunet eivät tutkitusti hyödytä, mutta maksimissaan 15 minuutin tehounien päälle saattaa treenikin maistua. Unen laatua voi tarkkailla mobiilisovelluksilla ja -laitteilla kuten Sleep Cycle tai Beddit, joista saa hyödyllistä tietoa paitsi unen määrästä, myös sen laadusta.
3. Tyttöjenilta venyi pitkäksi
Vaikka et olisi juhlinut aamuun asti, nautittu alkoholi vaikuttaa kehoosi nostamalla sykettä ja verenpainetta, eikä hapenottokykysikään ole parhaimmillaan. Alkoholi on kuluttanut maksan sokerivarastoja, joten kun kroppasi huutaa treenatessa lisää energiaa, sitä ei välttämättä olekaan. Tällöin verensokeri saattaa romahtaa pitkäkestoisessa treenissä niin, että sippaat täysin ja saat kaupan päälle entistäkin huonomman olon. Kostean illan jälkeen kannattaa tyytyä kävelyyn.
4. Tunnet orastavia flunssan oireita: tukkoisuutta, päänsärkyä ja kurkkukipua
Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos oireet ovat kaulan alapuolella, eli on yskää, limaisuutta ja keuhkoputkien ärsytystä ja kokonaisvaltaisesti kipeä olo, treeni pitää suosiolla unohtaa. Kaulan yläpuoliset oireet, kuten tukkoinen nenä ja lievä kurkkukipu, eivät sinänsä haittaa treeniä, mutta lämpöä kannattaa tarkkailla – kuumeisena ei saa rasittaa kehoaan.
5. Pahin työputki on päällä ja kroppa ylikierroksilla
Joskus paineet purkautuvat parhaiten reippaalla juoksulenkillä, mutta loppuun ajetulle keholle parasta lääkettä on lepo. Stressi nostaa sykettä ja verenpainetta mutta hidastaa aineenvaihduntaa, joten pitkään jatkuessaan se voi saada suoliston huonoon kuntoon.
Ruoka ei sula, vastustuskyky alenee ja uupumus sekä sairaudet iskevät helposti. Silloin treenin lisääminen ei kehitä, vaan rääkkää kroppaparkaa lisää. Urheilusta on pidettävä täydellinen tauko, kunnes tilanne helpottaa.
Asiantuntijana urheilulääkäri Pippa Laukka.