Esimerkiksi hormonitoiminta vaikuttaa siihen, miten nopeasti hiukset likaantuvat.

12 kiperää kysymystä hiuksista ja hiustenpesusta

Pitääkö hiukset pestä jokaisen treenin jälkeen? Entä mikä on oikea pesutekniikka? Asiantuntijat ratkoivat monia mietityttävät hiuspulmat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Miten usein hiukset pitäisi pestä?

Sopiva väli on yksilöllinen: toisille kerta päivässä ei riitä, toisille kerran viikossa saunan jälkeen on passeli. Molemmissa tapauksissa treenaaminen lisää pesun tarvetta. Jos päänahkasi rasvoittuu nopeasti ja tukka näyttää lehmän lipaisemalta jo työpäivän päätteeksi, älä edes mieti, vaan mene pesulle. Jos taas päänahkasi on kuivempaa sorttia, et käytä roppakaupalla muotoilutuotteita etkä ole päänahastasi hikoilevaa tyyppiä, ei ole mitään syytä korkata sampoopulloa joka treenin jälkeen.

Vinkki! Lempeästi pesevän sampoon tunnistat sanoista sulfaatiton, väriä suojaava ja daily.

2. Pitäisikö hiukset pestä jokaisen treenin jälkeen?

Jos hikoilet reippaasti ja tukkasi on treenin jäljiltä märkä, pese se. Vesi ei irrota rasvaa, siihen tarvitset sampoota. Hiki ei haise hyvältä, ja yhdessä rasvan ja lakkajämien kanssa se pohjustaa bakteereille oivan kasvualustan. Lievin seuraus on päänahan kutina, pahimmillaan hiuspohja tulehtuu. Eikä likainen tukkasi muutu ilmavaksi, raikkaaksi ja hulmuavaksi, vaikka miten puhaltaisit sitä föönillä. 

3. Voiko kallista sampoota jatkaa vedellä?

Et, sillä pesuteho kärsii. Kalliimmat sampoot ovat riittoisampia, eli tarvitset niitä vähemmän kuin markettikamaa. Normaalipaksuiselle, puolipitkälle tukalle riittää 20 sentin lantin kokoinen määrä. Lyhyelle tukalle 10 sentin ja pitkälle 50 sentin. Vaahdota tukkasi mieluummin kahteen kertaan pienellä määrällä sampoota kuin lotraat sitä kerralla.

Vinkki! Laatupesuaineet suojaavat aina myös väriä. Jos tukkasi ei ole helposti haalistuvaa sorttia tai räväkäksi värjätty, et tarvitse värjätyille hiuksille tarkoitettua sampoota.

4. Miksi hiukseni likaantuvat välillä tavallista nopeammin?

Me naiset olemme tässäkin asiassa hormoniemme uhreja; myös päänahka voi potea menkkakänkkää. Rasvan lisäksi hiuksia likaavat liian hoitavat tuotteet, ilmansaasteet, muotoilutuotteet, hautova pipo, rasvainen ruokavalio ja katupöly.

Muista pitää välillä päiviä, jolloin et lämpökäsittele hiuksiasi.

Vinkki! Käytä tuuheuttavia tuotteita ja föönaa tyvi irti hiuspohjasta pää alaspäin, niin päänahan rasva ei pääse latistamaan kuontaloasi liian nopeasti. 

5. Pitäisikö joinakin päivinä olla kokonaan föönaamatta hiuksia?

Kyllä. Harva hiustenkuivaaja on niin lempeä tai lämpösuoja niin tehokas, ettei hius yhtään kärsisi. Pyhitä hiuksille pari lepopäivää viikossa ja anna tukan kuivua pesun jälkeen vapaasti. Tai pidä välipäivä pesusta kuivasampoon avulla.

6. Mikä on oikeanlainen pesutekniikka?

Pese tukka lämpimällä vedellä, sillä se liuottaa liat irti. Hiero sampoo sinne, mistä tukka likaantuu, eli päänahkaan. Vaahdota tukka kahteen kertaan, jos käytät paljon muotoilumömmöjä. Nykypäivän sampoot sisältävät vähemmän peseviä aineita kuin entisajan kastehelmet. Tuplavaahdotuksella takaat kuohkeamman kampauksen ja pidemmän pesuvälin. Huuhtele tukka viileällä tai jopa kylmällä vedellä, jotta hiuksista tulee kiiltävät. 

7. Tarvitsenko syväpuhdistavaa sampoota?

Jos tukkasi on nopeasti rasvoittuva tai käytät paljon muotoilutuotteita, kutrisi kaipaavat tehopesua ainakin muutaman kerran kuukaudessa pysyäkseen ilmavina ja kiiltävinä. 

8. Täytyykö hoitoainetta myös käyttää?

On, koska pesu kuin pesu kuivattaa tukkaa. Mutta jos tukkasi ei ole rutikuiva tai puhkikäsitelty (vaalennettu, kiharrettu, suoristettu, raidoitettu), pelkkä latvojen ja hiuksen pinnan hoito riittää. Ehkäiset latvojen haaroittumisen, tukan pörrööntymisen ja sähköistymisen ja parannat kalliin hitamaan hoitoainetta tukkaan ennen pesua, mutta se ei kannata, vaan toimii vähän kuin levittäisi naamarasvaa ennen meikinpoistoa. Jos latvasi ovat kulahtaneet, suojaa ne hiusöljyllä ennen pesua ja pese tukka normaalisti.

9. Millainen hoitoaine sopii juuri minulle?

Nyrkkisääntö on, että normaaleille ja paksuille hiuksille sopivat paremmin poishuuhdeltavat hoitoaineet ja ohuille tai liukkaille suihkutettavat, jätettävät hoitoaineet. Purkkamaisen venyväksi käsitelty, karhea tai kuiva tukka tarvitsee sekä poishuu-deltavaa että jätettävää hoitoainetta, hiusöljyä tai latva seerumia latvojen silotteluun ja paikkailuun joka pesun jälkeen ja vielä tehonaamiotakin kerran tai pari viikossa. 

10. Saanko käyttää 2-in-1-tuotteita?

Silloin tällöin kyllä, päivittäin et. Sampoon ja hoitoaineen yhdistelmä on aina kompromissi, eli ei kovin hyvä sampoo eikä briljantti hoitoaine.

11. Menevätkö hiukseni pilalle saunomisesta?

Eivät tietenkään! Tee muutama varotoimi ennen lauteille kiipeämistä: hiero hiusöljyä kasvatusvaiheessa olevan ja pitkän tukan latvoihin ja suojaa tukka pyyhkeellä etenkin oikein kipakoissa löylyissä. Pese tukka ennen saunomista, jos siinä on lakkaa tai muita muotoilutuotteita. Saunan kuumuus nimittäin liimaa tökötit tukkaan ja tekee hiuksistasi harmaat ja kiillottomat. Jos olet jo sortunut moiseen, kampaa tukkaasi hoitoaineen kanssa. Tämä kikka irrottaa pinttymät paremmin kuin syväpuhdistava sampoo.  

12. En jaksa pestä nyt! Käytänkö mieluummin kuivasampoota vai hiuspuuteria?

Hiuspuuterin ja kuivasampoon ero on se, että hiuspuuteri on muotoilutuote, joka kohottaa ja tuuheuttaa, kuivasampoo taas imee talia ja likaa ja tekee tukasta raikkaamman tuoksuisen sekä vähän karheamman ja tuuheamman. Suihkuta kuivasampoota hiusten tyveen jakaus kerrallaan parinkymmenen sentin etäisyydeltä ja anna sen vaikuttaa pari minuuttia.  Harjaa tai hiero sormin näkyvät jämät pois.

Kuivasampoo on muuten otsatukkaisen paras kaveri. Miksi pestä koko pää joka päivä, jos vain otsatukka on länässä?

Asiantuntijoina Marjukka Naakka / Cutrin, Brit Haltunen ja  Paula Luoma-Kyyny / Davines, Jenni Ruponen / ID Hair, Hanna Mäenpää /  Goldwell ja KMS California, Susanna Lindqvist / Schwarzkopf, Laura Ainesjärvi / Wella Rami Luusua / Helsinki Hairdressers.

 

Lue myös:

4 x parempi hiustenpesu

4 syytä hiustenlähtöön

 

Teksti Riikka Väänänen
Kuvat Fotolia