Vastuullisen shoppaajan muistilista

Sporttimuoti on vastuullisuuden edelläkävijä. Monet brändit valitsevat valmistukseen kierrätysmateriaaleja ja huolehtivat koko tuotantoketjun vastuullisuudesta. Myös tuoteteiden jatkokäyttö on pitkälle mietitty.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota:

➜ Suosi urheiluvaatteissa luonnonkuituja kuten luomupuuvillaa, mulesing-vapaata merinovillaa, muuntokuituja kuten Tenceliä ja bambua tai kierrätettyjä tekokuituja. Sporttivaatteissa suosittua polyesteria voidaan valmistaa muun muassa kierrätysmuovipulloista ja nylonia merestä kerätyistä hylätyistä kalaverkoista. Merinovilla maatuu 6-9 kuukaudessa, joten se on myös loppuhävikin kannalta ekologinen vaihtoehto.

➜ Tutki sertifikaatteja ja varmista, että vaate on valmistettu esimerkiksi Oeko-tex 100 -standardin mukaan. Tällöin sitä ei ole pintakäsitelty haitallisilla PFC-kemikaaleilla, jotka liukenevat luontoon jo tuotantovaiheessa. Vastuullisesta ja eläinystävällisestä untuvatuotannosta kertoo Responsible Down eli RDS-sertifikaatti.

➜ Kiinnitä huomiota tuotantoketjuun. Vastuulliset urheiluvaatevalmistajat seuraavat valmistusprosesseja tarkkaan ja pystyvät jäljittämään työvaiheet ja valmistusketjun. Heillä on myös pitkät suhteet alihankkijoihin ja he valvovat tehtaiden työoloja.

➜ Vastuullisuutta on ostaa vaate, jota voi käyttää mahdollisimman pitkään. Siksi satsaus aikaa kestävään kuosiin ja malliin on varma valinta. Käytä tuote loppuun asti ja toimita se sitten kierrätykseen.

Kuvassa vastuullisesta merinovillasta valmistettu Devold Valldal Woman Tee -paita, 59 e.

Teksti Anna Povenius
Kuvat Devold