7 hyvää syytä hankkia sporttikello

Sporttikellon tai aktiivisuus­rannekkeen osto on satsaus, jota moni miettii. Tavoitteiden asettaminen helpottuu ja ­motivaatio kasvaa, kun kädessä on henkilökohtainen ”valmentaja”.

1. Tavoitteiden asettaminen ­helpottuu

Kun olet päättänyt kävellä 10 000 askelta päivässä tai treenata tietyn määrän viikossa ja asettanut kelloosi tavoitteet, päätöksiä on helpompi noudattaa ja motivaatio kasvaa.

2. Arkiaktiivisuus lisääntyy

Moni istumatyötä tekevä elää superpassiivisesti vaikka harrastaisikin liikuntaa säännöllisesti. Huomaamattaan sitä istuu työpöydän ääressä liian pitkään tauottamatta päivää, eikä tunnin treeni auta, jos kotona päätyy sohvalle tv:n, kirjan tai kännykän ääreen istuskelemaan illaksi. Sporttikello muistuttaa, kun on aika jaloitella.

3. Auttaa peruskunnon ­kehittämisessä

Vaikka aktiivisuuskellojen sykemittaus ei ole täysin tarkkaa, antaa se hyvää osviittaa. Kun oppii tuntemaan omat sykealueet, osaa paremmin tahdittaa treeninsä. Moni tekee sen virheen, että lähtee liikkeelle liian vauhdikkaasti, jolloin edetään liian kovilla sykkeillä. Peruskuntoa kasvatetaan alhaisilla sykkeillä, eikä silloin mennä tappiin. Kunnon kasvatuksessa on tärkeää rakentaa ensin hyvä peruskunto, ja vasta sitten voi ruveta treenaamaan kovaa.

4. Kehittymisen seuraaminen konkretisoituu

Sporttikellon avulla huomaa, kuinka esimerkiksi lenkit edistyvät. On mukava nähdä, että tänään juoksikin piirun verran nopeammin kuin viikko sitten.

5. Valvoo unta

Unenseuranta on treenaajalle tärkeää, sillä uni palauttaa fyysisestä rääkistä. Kun oppii ymmärtämään unirytmiään ja unen laatuaan, on helpompi tehdä tarvittaessa muutoksia nukkumiseen. Paineita unenlaadusta ei kuitenkaan kannata ottaa, pääasia on, että tekee pieniä muutoksia kohti parempaa unta.

6. Muistuttaa palautumisen ­tärkeydestä

Joskus liikuntakärpänen puree niin tehokkaasti, ettei malttaisi pitää lepopäiviä. Kehittymisen kannalta on kuitenkin hyvä muistaa palauttavat päivät. Monet kellot muistuttavat, jos kokonaiskuormitusta on liikaa. Silloin kannattaa höllätä vauhtia. Myös kelloihin sisällettyjä hengitys- ja rentoutustaukoja kannattaa hyödyntää.

7. Lisäideoita treenaamiseen

Monet kellomerkit tarjoavat treeniohjelmia ja -vinkkejä joko ilmaiseksi tai lisämaksusta. Nämä ovat hyviä lisiä treenaamiseen esimerkiksi lomalla ja takaavat sen, ettei treenaaminen lopu, vaikkei salille pääsisikään.

Asiantuntija aitajuoksija, Fitbit Brand ­Ambassador Noora Toivo

Lue myös:

Älykello on sporttaajan lempilelu

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe