Katosiko nälkä kokonaan? Näin saat tärkeän tunteen takaisin

Unohditko taas syödä? Nälkä on yksi kehomme hienoimmista ja tarkimmista välineistä. Se saattaa kadota, jos syömistä kontrolloi liikaa. Näin houkuttelet kehon tärkeimmän apulaisen takaisin hommiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miksi kaikki meistä eivät tunne nälkää?

Nälän tunteminen ja tunnistaminen voi häiriintyä, jos kehon nälkäviestit on jo pitkään jätetty huomiotta. Näin voi käydä esimerkiksi tiukan laihdutuskuurin tai muun dieetin aikana. Tahallinen nälkiinnyttäminen kadottaa yhteyden kehoon ja sen viesteihin, eikä mieli ehkä enää tunnista nälkää ja kylläisyyttä. Jos ruoka ja syöminen pelottaa tai tuntuu hallitsemattomalta, nälkä voi helposti tuntua väärältä ja kylläisyys epä­onnistumiselta.

Nälän tahallinen huomiotta jättäminen ei ole suositeltavaa, sillä jatkuva nälässä eläminen vähentää hyvinvointia. Liian vähäinen syöminen johtaa usein tarpeettoman runsaaseen syömiseen ja ahmimiseen. Se on elimistön luonnollinen reaktio nälkiinnyttämiseen. Puhutaan nälkävelasta, joka jossakin vaiheessa tulee takaisin maksettavaksi. Pitkään kertynyt nälkävelka aiheuttaakin usein pohjattoman nälän tunnetta.

Miksi nälkä on ­tärkeä tunne?

Nälkä on elimistön luonnollinen viesti siitä, että se haluaa pysyä hengissä ja hyvin ravittuna. Nälkä on ainutlaatuinen mekanismi, joka kertoo, paljonko ja kuinka nopeasti se tarvitsee energiaa. Nälkätyyppejä on myös erilaisia. Vaativan, energiaa hamuavan nälän lisäksi on olemassa esimerkiksi mielihyvänälkää. Mielihyvänälkä syntyy, kun haistamme tai maistamme jotakin herkullista ruokaa ja haluamme syödä sitä. Tai sitten otamme lisää, vaikka kehollamme ei varsinaisesti enää olisi nälkä.

Moni tunnistaa myös sydämennälän, jolloin keho saattaa esimerkiksi kipeän eron jälkeen vaatia hyvää ruokaa ja herkkuja. Silloin ruoka synnyttää kehoon hyvää oloa paikkaamaan toisen ihmisen jättämää tyhjiötä elämässä. Kaikkia nälkätyyppejä tulee kunnioittaa ja muistaa, ettei niihin ole väärin syödä. Nälän erilaiset muodot on kuitenkin hyvä opetella tunnistamaan, jotta ymmärtää, kaipaako ruokaa, rakkautta vai tunnetaitoja.

Tuntuuko nälkä ­kaikista samalta?

Ei tunnu. Olemme kaikki ainutlaatuisia, joten koemme myös nälän ja kylläisyyden tunteet erilaisilla tavoilla. Toisille tulee helposti nälkäkiukku, jos ruokaa ei saa heti nälän ilmestyttyä. Silloin keho reagoi usein vauhdilla ruoantarpeeseen ja verensokerin vaihteluun. Toiset pysyvät toimintakykyisempinä nälkäisinäkin. Kaikki kehon luontaiset reaktiot nälkään ovat hyviä ja sallittuja, mikään ei ole toista parempi.

Miten nälän voi ­saada takaisin?

Nälkää voi opetella tunnistamaan täsmäsyömisen avulla. Se tarkoittaa, että keho opetetaan säännölliseen ruokarytmiin. Riittäviä annoksia syödään tasaiseen tahtiin joka päivä. Vähitellen keho tottuu rytmiin ja alkaa ilmoittaa nälästä ruoka-aikoina. Yhtä oikeaa rytmiä ei ole, tärkeintä on, että ruokarytmi sopii omaan arkeen ja ruokailulle on tarpeeksi aikaa. Kiireisessä arjessa puhelimen hälytykset voi asentaa muistuttamaan ruoka-ajasta.

Miten nälkään kannattaa suhtautua?

Nälkää ei kannata kohdella vihollisena vaan tärkeänä viestintuojana. Se kertoo energiantarpeesta ja on todella tärkeä linkki toimivaan ja hyvinvoivaan kehoon. Nälän kuuntelemiseen ja ylipäänsä syömiseen ja ruokaan kannattaa satsata sekä ajallisesti että rahallisesti. Riittävään ja täysipainoiseen syömiseen sijoittaminen on yhtä lailla hyvinvointi­teko kuin kuntosali­jäsenyyteen ­panostaminen.

Asiantuntijana ravitsemus­terapeutti ja Syömishäiriö­liiton ­asiantuntija Katri Mikkilä

Lue myös:

Tanssija Saana Syrjämäki: ”Nälkä oli jatkuva, mutta en joustanut ruokavaliostani”

Teksti Jenna Parmala
Kuvat Pixabay