Kala sopii aktiiviliikkujien ja keventäjien ruokalautaselle, sillä se sisältää hyviä rasvoja, proteiineja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Kala sopii treenarin lautaselle, sillä se on oiva proteiinin lähde. Kalat sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä n-3-rasvahappoja. Kalan rasvat vaikuttavatkin positiivisesti vastustuskykyyn, luustoon, ihoon, keskittymiseen ja mielialaan.
Syö kalaa vähintää kaksi kertaa viikossa
Kalojen rasvapitoisuus vaihtelee. Vähiten rasvaa on vaaleissa kaloissa, kuten hauessa, ahvenessa ja kampelassa. Ne sisältävät varsin vähän energiaa, joten niitä kannattaa valita lautaselle, jos tarkkailee painoa. Kala on myös erinomainen D-vitamiinin lähde.
Niinpä kalaa kannattaa syödä 2–4 kertaa viikossa. Kannattaa suosia kotimaisia kaloja, joiden kasvatus ja kalastus on kestävällä pohjalla.
Aurinkoinen kalakeitto
kahdelle
1 sipuli
2 porkkanaa
1 oranssi tai keltainen paprika
1 fenkoli
1 rkl voita tai rypsiöljyä
1 tl currya
7,5 dl–1 l kalalientä
1 tähtianis
1–2 appelsiinia
400 g kalafileetä nahattomana
suolaa, tuoretta tilliä hienonnettuna
Tee näin:
Kuori sipuli ja porkkanat ja leikkaa kasvikset lohkoiksi. Kuumenna rasva kattilassa ja lisää curry. Lisää kasvikset ja kääntele hetki. Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä kasvikset kypsiksi. Raasta appelsiinien kuorta ja puserra appelsiineista mehu keittoon. Lisää paloitellut kalafileet ja tilli keittoon. Keitä 3–4 minuuttia.
Lähde: Pro Kala