Aurinkoinen kalakeitto maustetaan currylla ja tähtianiksella.

Aktiiviliikkujan lautaselle aurinkoinen kalakeitto

Kala sopii aktiiviliikkujien ja keventäjien ruokalautaselle, sillä se sisältää hyviä rasvoja, proteiineja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kala sopii treenarin lautaselle, sillä se on oiva proteiinin lähde. Kalat sisältävät runsaasti monityydyttymättömiä n-3-rasvahappoja. Kalan rasvat vaikuttavatkin positiivisesti vastustuskykyyn, luustoon, ihoon, keskittymiseen ja mielialaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syö kalaa vähintää kaksi kertaa viikossa

Kalojen rasvapitoisuus vaihtelee. Vähiten rasvaa on vaaleissa kaloissa, kuten hauessa, ahvenessa ja kampelassa. Ne sisältävät varsin vähän energiaa, joten niitä kannattaa valita lautaselle, jos tarkkailee painoa. Kala on myös erinomainen D-vitamiinin lähde.

Niinpä kalaa kannattaa syödä 2–4 kertaa viikossa. Kannattaa suosia kotimaisia kaloja, joiden kasvatus ja kalastus on kestävällä pohjalla.

Aurinkoinen kalakeitto

kahdelle

1 sipuli

2 porkkanaa

1 oranssi tai keltainen paprika

1 fenkoli

1 rkl voita tai rypsiöljyä

1 tl currya

7,5 dl–1 l kalalientä

1 tähtianis

1–2 appelsiinia

400 g kalafileetä nahattomana

suolaa, tuoretta tilliä hienonnettuna

Tee näin:

Kuori sipuli ja porkkanat ja leikkaa kasvikset lohkoiksi. Kuumenna rasva kattilassa ja lisää curry. Lisää kasvikset ja kääntele hetki. Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä kasvikset kypsiksi. Raasta appelsiinien kuorta ja puserra appelsiineista mehu keittoon. Lisää paloitellut kala­fileet ja tilli keittoon. Keitä 3–4 minuuttia.

Lähde: Pro Kala

Lue myös:

5 kalaa, jotka tarvitset ruokavalioosi

Kala-katkarapukeitto

Raikas sitruunaturska ja pastasalaattia

Teksti Päivi Ekola