Personal trainer Vertti Harjuniemi: ”Menestys maksoi kovan hinnan”

Personal trainer Vertti Harjuniemi, 34, kävi läpi pitkän tien saavuttaakseen unelmansa. Oman valmennus­yrityksen perustaminen vaati matkan varrella kärsiväl­lisyyttä, raakaa työtä ja nöyryyttäkin.

Ensimmäisen oman valmennuksen myyntiin laittaminen oli personal trainer Vertti Harjuniemelle pari vuotta sitten hetki, jossa viimein mitattiin onnistumiset ja ahkeruus. Kyseessä oli vihdoinkin toteutumassa oleva unelma, mutta se ei ollut tullut ilmaiseksi. Oma valmennusyritys ja kuntosali olivat vaatineet käsittämättömän määrän työtä, venymistä, jaksamista ja nöyrtymistäkin. Likoon oli laitettu kaikki, jopa tilanteissa, joissa Vertti ei olisi aina halunnut olla. Ensimmäinen täysin oma valmennus on jäänyt Vertin mieleen, mutta ei siksi, että häntä olisi pärjääminen ­pelottanut.

– Luotin omaan ammattitaitooni. Olin lapioinut tieltäni paljon vaikeuksia ja rakentanut omaa juttuani niin kauan, että tiesin onnistuvani.

Paksukädet salilla

Kahdeksankymmentäluvun Rovaniemellä ei tiedetty kännyköistä tai internetistä. Amerikassa kehonrakennuskisojen nokkamiehenä hääräili punttaajien idoli Arnold Schwarzenegger, mutta sekään ei alakouluikäistä Verttiä kiinnostanut. Sen sijaan isä veti iltaisin autotallissa leukoja, ja sitä Verttikin halusi tehdä.

– Ihailin isää, koska hän oli vahva ja liikunnallinen. Halusin tulla yhtä voimakkaaksi ja opin jo pienenä, että on tärkeää pitää huolta fyysisestä kunnosta.

Samoihin aikoihin ­Vertti aloitti painin ja uinnin harrastamisen, mutta ­lopulta teininä ”salihommat veivät ­mennessään”.

– Hankin paikallisen kuntosalin jäsenyyden ja kävin vakoilemassa, mitä paksukädet siellä oikein tekevät. Yritin sitten tehdä samat jutut perässä – ja teinkin, vaikkei oma touhu ehkä ihan oppikirjasta ollut, Vertti nauraa.

Jotain salilla kuitenkin tapahtui oikeinkin. Siellä syttyi intohimo oman kropan haastamiseen ja rakentamiseen.

Kisadieetillä

Joka syksyinen Lahdessa järjestettävä Fitness Expo oli monen treenaavan nuoren miehen vuoden kohokohta. Rovaniemeltäkin ajettiin kerta toisensa jälkeen ihmettelemään alan suurinta tapahtumaa. Messuilla Vertti tutustui ensimmäisen kerran fysiikkalajeihin.

– Kisadieetti tuntui tosi mystiseltä jutulta ja ajattelin, että tuo tapahtuma olisi mahtava voittaa. Niinpä aloin treenata sitä varten.

Vertille kova kisadieetti ei ollut iso elämänmuutos. Treenikertojen määrää jouduttiin jopa pudottamaan, niitä oli kertynyt parhaimmillaan viikossa 14.

Ruokiani olin tottunut punnitsemaan jo pitkään, sillä olin tehnyt sitä omaa treeniäni varten varmistaakseni, että saan panoksestani palkaksi täyden hyödyn.

Kisadieetillä kalorimäärät joudutaan usein vetämään minimiin, mutta Vertin päivän kalorit saattoivat olla 3700 aivan loppuun asti.

– Hyvä valmistautuminen on aina ollut treenaamiseni lähtökohta. Kun olin nostanut hiilarimäärää jo hyvissä ajoin ja adaptoinut kehoni muutokseen, ei dieetin loppukiri ja hiilarien pudottaminen ajanut minua kohtuuttoman pieniin määriin.

Ensimmäisissä kisoissa jännittävintä oli nähdä, millainen kroppa dieetillä saadaan kuorittua esiin.

– Tulin yllättäin toiseksi ja tajusin, että minullahan on ihan hyvät mahdollisuudet jopa voittaa.

Seuraavana vuonna 2015 Vertti nappasi ensin Men’s physique -sarjan voiton kevään Fitness Classic -kisoista ja syksyllä SM-kultaa Fitness Exposta.

– Sitten lopetin, koska en nähnyt itseäni siinä ­maailmassa.

Kokemusta ja sitä kautta uusia ovia alalle kisamenestys kuitenkin avasi, aivan niin kuin Vertti oli toivonutkin.

Luottotyyppi

Jotta intohimostaan voi tehdä itselleen duunin, joka ei koskaan aamuisin harmita, täytyy matkan varrella nöyrtyä tekemään asioita, jotka eivät ole niin ­mieluisia.

– Julkisuudessa en ole koskaan halunnut olla Verttinä, mutta ammattitaitoni esittelystä en ole kieltäytynyt, sillä se on vienyt uraani eteenpäin.

Kisamenestyksen jälkeen Vertti on nähty televisiossa muun muassa Jutan ja Vertin supersinkkudieetti ja Bull vs. Vertti -ohjelmissa sekä Gladiaattoreiden Titaanina. Ammattitaitoaan Vertti on rakentanut oman kokemuksensa kautta.

– Ei yhden päivän perusteella voi sanoa toimiiko joku asia vai ei. Dieettejä tai treenejä pitää tehdä pitkään ja mahdollisimman suurella otannalla, sillä muutokset ovat hitaita.

Määrätietoisuuden lisäksi menestykseen on vaadittu myös uskallusta ja päättäväisyyttä.

– Salaisuuteni on ollut se, että olen ollut aina valmis tekemään mitä vaan. Ihmiset ovat nähneet sen ja tukeneet minua, koska he ovat tienneet, että jos johonkin ryhdyn niin hoidan sen loppuun, vaikka se ­vaatisi mitä.

Jaksaa, jaksaa

”Kun teet kaikkesi ­unelmiesi eteen, ne toteutuvat” on hyvä neuvo, mutta vaarallinen sellaiselle, joka on todella valmis antamaan kaikkensa. Kisaamisen ja julkisuuden myötä homma alkoi karata käsistä, ankaran työmoraalin ­saattelemana.

– Olin tiukoilla dieeteillä, treenasin, toimin valmentajana, esiinnyin tv-ohjelmissa ja samalla tein rankkoja vuorotöitä palomiehenä.

Keikkoja oli ympäri Suomea, välillä lentokoneella matkustettiin päivän aikana useamman kerran ja vuorokauden ympäri valvominen alkoi olla normitila. Hullunmyllyä kesti yli vuoden, kunnes tuli hetki, jolloin Vertti ei enää pystynyt avaamaan ­tietokonetta.

Tajusin, että kohta käy huonosti ja pistin kaikki projektit seis.

Seuraavat pari viikkoa Vertti veti henkeä ja kävi huvikseen palokunnalla treenailemassa. Hän arvelee, että nimenomaan hyvä fyysinen kunto pelasti pahemmalta burn outilta.

– Visio siitä, mitä olen ollut rakentamassa, on määritellyt kaiken tekemiseni ja olen halunnut pysyä kunnossa unelmani takia.

Ilman hintaa menestys ei ole tullut. Tiukka ­tavoitteellinen tekeminen pakottaa usein luopumaan muun muassa monista sosiaalisista suhteista.

– Piiri kutistuu helposti niihin ihmisiin, keiden kanssa projekteja teet. Onneksi todelliset ystävät pysyvät rinnalla, vaikka elämä meneekin eteenpäin. Osa ihmisistä kuuluu tiettyyn elämänvaiheeseen ja se on hyväksyttävä.

Huipulle omilla ansioilla

Vähitellen omavaraiseksi ryhtyminen alkoi tuntua mielekkäältä ajatukselta.

– Kun on riippuvainen muiden panoksesta ja tiloista, ei voi koskaan tehdä ilman rajoitteita. Niillä, kenen kanssa tekee, täytyy olla sama intohimo samaan tavoitteeseen.

Vertti kertoo, että joskus työtä on täytynyt tehdä siten, että kunnia tuloksista on mennyt muille. Pari kertaa rahat itse ideoiduista valmennuksista päätyivät muiden taskuun.

– Hyväksyin sen, koska tiesin, että lopulta siitäkin olisi minulle hyötyä. Menestykseen ei ole oikotietä, joten alussa joutuu usein tekemään näkymätöntä työtä, eikä joka tunnista saa korvausta. Hyöty niistä hetkistä tulee myöhemmin.

Alalla, jossa on menestystä, on myös kilpailua ja sen mukana lieveilmiöitä. Vertti nauraa, että lappilaisena hän on ollut hieman huono käsittelemään epärehellisyyttä.

– Reagoin vääryyteen aika voimakkaasti. Menen aina kasvotusten kysymään, että mikä homma, vaikka monesti kannattaisi vain antaa olla.

Doping-aineita olisi ollut mahdollisuus käyttää, jos olisi halunnut.

– Tietyissä lajeissa huipulle pääseminen on mahdotonta ilman dopingia. En tuomitse ketään, mutta sitä en hyväksy, että tavallisille ihmisille myydään valmennuksia pohjautuen näyttöihin, jotka ovat mahdollisia vain lääkeaineilla.

Myös Vertin oma treenaaminen ja motivaatio pohjautuvat itse saavutettuihin tuloksiin.

– En tiedä saisinko treenaamisesta ja kehittymisestä samaa fiilistä, jos sitä olisi jotenkin avustettu.

Pakko onnistua

Lopulta valmentajan työn sovittaminen palomiehen työvuoroihin ja valvomisiin alkoi käydä liian raskaaksi. Unelmaan oli pakko satsata 100 prosenttia, vaikka se tarkoittikin tyhjän päälle hyppäämistä ja vakituisista ansioista ­luopumista.

– Ajattelin, että jos en rakenna omaa imperiumia, rakennan jonkun toisen.

Oma valmennusyritys Vahava aloitti toimintansa 2017, ensimmäinen valmennus oli pelkästään miehille suunnattu. Vaikka aika oli oikea, sen myyntiin laskeminen oli jännittävää. Ensimmäisen vuoden aikana konsepteja oli vain yksi. Nykyään tarjolla on 20 erilaista tuotetta, sekä oma monipuolinen harjoittelukeskus ­Vantaalla.

Riippumattomuus ja omat tilat tuntuivat mahtavalta. Se oli paras palkka tehdystä työstä.

Vaikka vakituisten vuositulojen jättäminen tuntui hieman mahanpohjassa, Vertti neuvoo muitakin toteuttamaan rohkeasti unelmiaan.

– Ne pitää nimenomaan tehdä todeksi. Täytyy olla ahkera ja ymmärtää, että on parempi epäonnistua, kuin olla tekemättä ollenkaan. En ole koskaan epäillyt itseäni ja sitä, ettenkö pystyisi niihin asioihin, joista olen haaveillut. Välillä jutut menevät ­metsään, mutta on tärkeää tajuta, ettei mikään ole ­lopullista. Sitten kokeillaan jotain muuta.

vahava.fi

Teksti Anna Povenius
Kuvat Elina Simonen