Näin valitset juuri oikeanlaiset urheiluliivit

Oikeanlaisten urheiluliivien löytäminen ei ole aina helppoa. Tässä 10 kysymystä, joiden avulla voit helpottaa niiden valintaa.

1. Missä lajeissa rinnat tarvitsevat eniten tukea?

Lajeissa, joissa rinnat liikkuvat voimakkaasti, kuten juoksussa, ratsastuksessa, hyppyjä sisältävissä lajeissa ja crossfitissä. Isot rinnat (D+) on tärkeää tukea myös kevyemmissä lajeissa. Esimerkiksi golfista tulee mukavampaa, kun rintojen liike ei haittaa lyöntiä.

2. Pitääkö eri lajeihin olla eri liivit?

Voimakkaimman tuen liiveissä voi toki harrastaa kaikkia lajeja. Omaan lajiinsa kannattaa kuitenkin valita malli, joka sopii juuri siihen. Esimerkiksi pilateksessa mukavin on liivi, joka kiinnitetään etupuolelta ja jossa selän alle ei jää hakasia.

Painonnostossa solisluiden kohdalla kannattaa olla mahdollisimman pehmeät olkaimet ja vähän leikkauksia, jotka painaisivat tangon alla. Vaeltaessa liivin tulee sopia yhteen rinkan kanssa.

Lue myös: Milloin urheiluliivit pitää uusia?

3. Mistä tiedän, että liivi tukee tarpeeksi?

Siitä, että voit unohtaa rinnat ja liivit kokonaan treenin aikana. Kun sovitat liiviä, tarkasta siitä kolme kohtaa: rinnanympärysnauha, kuppimateriaali ja olkaimet. Näiden pitäisi venyä mahdollisimman vähän. Käsin venyttäessä ympärysnauha saa joustaa 5–7 senttiä.

Liivi tukee rintoja vain, jos se on oikean kokoinen, eli peittää sekä rintakehän että rinnat. Kun olkaimet on säädetty sopiviksi, ne kohottavat rinnat kehoa vasten. Urheiluliivi saa tuntua hyvinkin napakalta. Jos se ei tunnu päällä, se ei myöskään tue.

4. Miksi urheiluliiveissä on näkyviä leikkauksia ja saumoja?

Leikkaukset vähentävät kankaan liikettä ja estävät sen venymistä. Saumoja tarvitaan, koska materiaalien välissä on tukikankaita. Hyvän liivin tuki perustuu venymättömiin tai mahdollisimman vähän venyviin materiaaleihin.

5. Miksi urheiluliivit ovat niin hintavia?

Mitä enemmän tukikankaita ja saumoja, sitä arvokkaampi liivi. Materiaalit ovat ohuita mutta kestäviä sekä venymättömiä, mikä tekee niistä kalliita. Hyvä urheiluliivi voi koostua jopa noin 80 palasta.

Lue myös: 4 x seksikkäät urheiluliivit

6. Mitä siitä seuraa, jos liivit eivät tue tarpeeksi?

Rinnat venyvät, niihin voi tulla raskausarpia ja ne kipeytyvät. Ryhti huononee, ja tulee niska-hartiavaivoja.

Kehon omat tukirakenteet rinnoille ovat hyvin heikot, sillä rinnoissa ei ole lihaksia. Rintoja pitävät paikoillaan vain iho ja elastiset, ohuet sidekudossäikeet. Sidekudokset venyvät 1–3 millimetriä vuodessa, eli 3–9 senttimetriä 30 vuodessa.

Venymistä ei voi täysin estää, mutta sitä voi oleellisesti hidastaa käyttämällä tukevia urheilu- ja rintaliivejä. Kun kudos on venynyt, se ei palaudu.

7. Mistä tiedän, että tukea tarvitaan enemmän?

Jos rinnat liikkuvat urheillessasi tai niihin sattuu. Jos joudut tukemaan rintojasi sivusta käsivarsillasi esimerkiksi juostessasi tai ratsastaessasi, liivi ei tue tarpeeksi. Hyvä urheiluliivi suoristaa monen ryhdin, kun olkapäät vapautuvat omille paikoilleen. Liivejä ei myöskään pitäisi olla useita päällekkäin – yksi hyvä riittää.

8. Olen pienirintainen. Onko väliä, millaisissa liiveissä treenaan?

Jo kävellessä ja hölkätessä A-kupin rinnat liikkuvat 4 senttiä vartalosta poispäin ja takaisin – eli yhdellä askelen aikana 8 senttiä. Kymmenen kilometrin lenkillä A-kupin rinta ”juoksee” 800 metriä. Pienikin povi tarvitsee tukea! Huonoon tukeen tottuu, mutta eron huomaa varmasti, kun yllä on tukeva liivi.

Lue myös: Treenivaatteissa yhdistellään nyt rohkeasti printtejä

9. Pitäisikö rinnat tukea uidessa?

Uinti on rintaystävällinen laji, sillä vesi kannattelee myös rintoja, eikä niihin kohdistu voimakkaita tärähdyksiä. Etenkin isot rinnat liikkuvat uidessa kuitenkin edestakaisin ja sivusuunnassa, mikä saattaa tuntua häiritsevältä. Uimapuvun alle voi halutessaan pukea urheiluliivit.

Kloori toki lyhentää liivien käyttöikää, mutta uinnista tulee mukavampaa. Parhaat urheiluliivit säilyttävät tukiominaisuutensa myös kastuessaan, mikä on hyvä uutinen myös esimerkiksi triathlonille osallistuville.

10. Mitä eroa on urheiluliivillä ja -topilla?

Urheilutoppi koostuu usein yhteen liitetystä etu- ja takakappaleesta, eikä tukea antaviin leikkauksiin ole kiinnitetty erityistä huomiota. Toppi vedetään päälle pään yli, eli materiaalin on venyttävä reippaasti. Kokoja on usein vain muutamia, kuten XS–XL.

Urheiluliiveissä puolestaan on tukirakenteita, ja niissä on käytetty materiaaleja, jotka eivät venähdä käytössä. Koko merkitään kuppikoolla ja rinnanympäryksellä (esimerkiksi 75C), eli vaihtoehtoja eri kokoisille naisille on enemmän. Kiinnitys hakasilla takaa istuvuuden, sillä liivin ei tarvitse venyä puettaessa.

Asiantuntijana myyntipäällikkö Karoliina Borodavkin, Shock Absorber.

Lue myös:

Treenin vastapainoksi tarvitaan lepoa – näin teet sen oikein

Näin pystyt pyöräilemään 50 kilometriä – Ota haltuun 8 viikon tehotreeni