Epämiellyttävä tunne jaloissa katoaa niitä liikuttelemalla. Mutta mistä vaiva johtuu?
Levottomat jalat on oireyhtymä, jossa jalkojen epämiellyttävä tunne aiheuttaa niiden pakonomaisen liikuttelutarpeen. Tunne ilmenee erityisesti levossa, pahenee iltaa kohden ja voi aiheuttaa nukahtamisvaikeutta sekä heräilyä. Vaikka levottomat jalat ei vaikuta liikuntakykyyn, se voi heikentää elämänlaatua.
Epämiellyttävä tuntemus paikantuu tyypillisesti säärien sekä pohkeiden alueelle symmetrisesti. Tuntemus ei ole kivulias, vaan sitä kuvataan lähinnä pakkaavan kihelmöiväksi. Jalan liikauttamisen, lihaksen venyttämisen, hieromisen tai esimerkiksi kylmähauteen seurauksena tuntemus ja pakonomainen liikuttamisen tarve väistyy hetkellisesti.
Syytä levottomille jaloille ei täysin tiedetä. On arvioitu, että oirekuva liittyisi esimerkiksi keskushermoston välittäjäaineiden epätasapainoon tai poikkeavaan raudan käsittelyyn. Aivojen dopamiinipitoisuutta lisäävillä lääkkeillä onkin todettu nopea ja selkeä oireita lievittävä vaikutus. Toisinaan levottomien jalkojen yhteydessä todetaan elimistön niukat rautavarastot, jolloin rautakuuri voi korjata oireen.
Riittävä yöuni, monipuolinen ruokavalio ja sopivasti annosteltu liikunta voivat auttaa hallitsemaan oireita. Levottomien jalkojen voimakkuus voi vaihdella, mutta minkään itsehoitomenetelmän ei tiedetä poistavan oireita.
Raskauden aikana jopa neljännes naisista kokee levottomat jalat -oiretta. Synnyttäneillä naisilla esiintyvyys on jonkinverran miehiä yleisempi. Merkittäväasteisesta vaivasta kärsii arvioiden mukaan muutama prosentti väestöstä.
Tutkimustieto tai käytännön kokemus ei tue ajatusta, että levottomat jalat olisi treenaajilla muuta väestöä yleisempi. Olipa kyseessä treenaaja tai sohvaperuna niin jalkaoireen taustalla voi olla muukin syy, ja tässä asiaan perehtynyt lääkäri osaa auttaa.
Asiantuntija Sakari Simula, LT, neurologian erikoislääkäri, Terveystalo Mikkeli