Millainen kosteusvoide on paras talvella?

Paras suoja kylmyyttä ja viimaa vastaan on säännöllinen kosteusvoiteen levitys. Pakkasvoiteita ei enää suositella, mutta millä kasvojen ihoa kannattaa kosteuttaa ja miksi?

Hiihtolenkki, retkiluistelu, laskettelupäivä tai ihan jo päiväkävely pakkasella kipristelee helposti kasvoilla – ainakin jos ihoa ei ole kosteuttanut aamulla kunnolla. Mitä paremmin ja säännöllisemmin ihoa hoitaa läpi vuoden, sitä paremmin se kestää myös lämpötilojen vaihtelut.

Kaikista tärkeintä on ihon kosteutus. Takavuosien vedettömiä pakkasvoiteita ei ulkoillessa enää suositella, sillä ne voivat altistaa paleltumille. Sen sijaan kannattaa kosteuttaa kasvojen ihoa aamuin illoin. Monet nykyvoiteet myös ehkäisevät kosteuden haihtumista sitomalla vettä ihoon.

Kun vettä sisältävän kosteusvoiteen levittää iholle noin puoli tuntia ennen ulos lähtöä, se ehtii imeytyä riittävästi eikä paleltumisriski kasva. Kovalla pakkasella kasvot on hyvä suojata myös kaulurilla tai huivilla. Ulkoilun jälkeen ihoa voi helliä rauhoittavalla voidenaamiolla tai sheet-maskilla.

Iho tarvitsee riittävästi kosteutusta

Kosteutus auttaa pitämään ihon terveenä talvellakin. Kun ihoa kosteuttaa riittävästi, sen luontaisella suojakerroksella eli mikrobiomilla on parhaat edellytykset pysyä tasapainossa. Jos ihon pinta pääsee kuivumaan, tasapaino järkkyy ja iho on alttiimpi ärtymään myös viimasta ja kylmyydestä. Epätasapainossa oleva iho reagoi herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin ja voi myös tulehtua.

Harva pärjää talvella samalla tuotteella kuin kesäaikaan, vaan kylmä vuodenaika vaatii täyteläisemmän tai tehokkaamman voiteen. Eri ihotyypit tarvitsevat erilaista kosteutusta. Siinä missä runsaasti talia tuottava rasvainen iho pärjää niin sanotulla vesikosteudella, kuiva iho tarvitsee myös lipidejä eli rasva-aineita, joita kuivasta ihotyypistä luonnostaan puuttuu.

Muista!
Kosteuttavan kasvovoiteen lisäksi myös meikkivoide ja puuteri suojaavat ihoa pakkasella. Viimeistään kevättalvella myös korkea aurinkosuoja on hangilla tarpeen.

Erityisen huolellisesti kannattaa hoitaa ja suojata ihoa, jonka suojakerros on jo valmiiksi kovilla ihosairauden, kuten atopian, aknen, ruusufinnin tai suunympärysihottuman, vuoksi. Jos iho on atooppinen, hajusteeton voide on turvallinen valinta, sillä hajusteet voivat ärsyttää herkkää ihoa. Ruusufinni-iho kaipaa usein punoitusta rauhoittavia ainesosia ja akneiho öljytöntä kosteutusta.

Kosteusvoiteen oikeat ainesosat

Kaikille sopiva tehokas kosteuttava ainesosa on hyaluronihappo, jota onkin nykyään melkein joka voiteessa. Hyaluronihapon valtti on sen tehokas kyky sitoa vettä itseensä. Lisäksi se aktivoi ihon omaa hyaluronihapon tuotantoa – eli auttaa ihoa kosteuttamaan myös itse itseään.

Toinen pitkään kosmetiikassa käytetty kosteuttaja on glyseriini, josta käytetään myös nimeä glyseroli. Se on humektantti, mikä tarkoittaa, että ainesosa imeytyy syvälle ihoon, vie sinne kosteutta ja auttaa sitä pysymään siellä. Lisäksi se tehostaa muiden kosteuttavien ainesosien vaikutusta.

Trendikkäitä kosteuttajia ovat niasiiniamidi eli B3-vitamiini sekä skvalaani, jota on ihotalissa myös luonnostaan. Sekä niasiiniamidi että skvalaani myös rauhoittavat ihoa tehokkaasti ja sopivat hyvin epäpuhtaan ja aknesta kärsivän ihon hoitoon.

Ihoa kosteuttavat ja rauhoittavat myös niin sanotut cica-voiteet, joissa on centella asiaticaa eli rohtosammakonputkea. Se tunnetaan myös nimillä gotu cola ja tiikeriruoho. Ainesosa vahvistaa ihon luonnollista suojaa ja voi myös nopeuttaa pienten ihovaurioiden paranemista. Rohtosammakonputki sopii myös epäpuhtaalle iholle.

Ihon suojat kuntoon

Rasva-aineilla on iso merkitys ihon suojakerroksen hyvinvoinnille. Kun ihosta puuttuu lipidejä, kuten keramideja, ihon suojautumiskyky heikentyy ja iho voi kuivua. Keramideja sisältävän kosmetiikan käyttö auttaa vahvistamaan ihon suojakerrosta. Mitä kuivempi iho, sitä enemmän lipideistä on puutetta.

Hyviä lipidipitoisia ainesosia ovat keramidien ohella ravitseva shea- eli karitevoi sekä monet kasviöljyt, kuten kaura-, tyrni-, hampunsiemen-, vadelmansiemen- ja ruusunmarjansiemenöljy sekä kosmetiikkakäytössä uudehko banaaniöljy. Niissä on runsaasti ravitsevia omegarasvahappoja sekä ihoa suojaavia antioksidantteja.

Kokeile!
Sekoita kasvovoiteesta ja -öljystä hoitava naamio ulkoilun jälkeen tai käytä valmista naamiota.

Öljyt eivät itsessään kosteuta ihoa, mutta ne lukitsevat alle laitetun kosteuden ihoon eli ehkäisevät kosteuden haihtumista. Kun ihoa haluaa kosteuttaa tehokkaasti, voi kerrostaa kosteuttavaa hoitonestettä, seerumia, kasvovoidetta ja taputella päälle pienen määrän öljyä. Kasvoöljyä voi myös käyttää kasvovoiteen alla tai sekoittaa tippoina kasvovoiteen joukkoon.

Lue myös:

Testissä kosteuttavat kasvovoiteet talvi-iholle

7 vinkkiä parempaan ihonhoitoon

Teksti Hanna Pesonen
Kuvat iStock