Jos siitepöly vaivaa sinua, juokse aamulla tai sateella.

Älä anna siitepölyn häiritä treenaamista

Siitepölykausi sotkee monen liikkujan arkea. Helpottamalla allergiaoireita varmistat myös treenien jatkumisen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Ota lääkkeesi

Otatko antihistamiinia vain silloin, kun oireet ovat jo todella pahat? Moni alihoitaa allergiaansa. Jos treenaat tavoitteellisesti, vähäistenkin oireiden takia on hyvä käydä lääkärissä. Saat juuri sinulle sopivan lääkekombon, ja treenaaminen helpottuu huomattavasti. Allergialääkkeet, kuten antihistamiinit, silmätipat ja nenäsumutteet auttavat tehokkaasti, jos niitä käytetään riittävästi ja oikein. Käytä lääkkeitä säännöllisesti – silloin tällöin otettuna niiden vaikutus ei yllä parhaaseen tehoonsa. Monien nenäsumutteiden teho on parhaimmillaan 3–7 vuorokautta aloittamisen jälkeen ja silmätippojen parin päivän jälkeen. Jos mahdollista, aloita lääkitys heti siitepölykauden alussa, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Toisin kuin luullaan, nykyiset allergialääkkeet harvoin väsyttävät. Sen sijaan allergia itsessään saattaa väsyttää. Paljon aerobista treeniä harrastavilla ilmenee herkemmin kausittaisia astmaoireita, kun hengityselimistö reagoi siitepölyyn. Hoitamattomat astmaoireet voivat laskea yleisvointia paljonkin.

2. Pidä oirepäiväkirjaa

Jos et ole varma, johtuvatko niiskuttelu, tukkoisuus ja silmien vetisyys siitepölyallergiasta vai jostain muusta, tai epäröit oireiden voimakkuutta, pidä oirepäiväkirjaa. Kirjaa päivittäin ylös silmä-, hengitys- ja nuhaoireita. Merkitse paperille niiden ajankohta sekä voimakkuus tasoilla 1–3. Jos oireet ovat tasoilla 2–3, tarvitset hyvän lääkityksen. Oirepäiväkirjasta näet myös, mihin aikaan vuorokaudesta olosi on yleensä tukalin, ja voit ajoittaa treenisi niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin oireita on vähemmän. Netistä löytyy valmis oirepäiväkirja.

3. Kokeile siedätyshoitoa

Kevät ja kesä ovat sakeana juoksutapahtumista – ja ilma sakeana siitepölystä. Jos siitepölykausi vaikeuttaa vuosittain juoksutapahtumiin osallistumistasi ja aikojen parantamista, paras ratkaisu voi olla siedätyshoito.  Hoito kestää kolme vuotta ja tehdään joko ihon alle pistettävällä tai kielen alle annosteltavilla valmisteilla. Hoito suunnitellaan yhdessä lääkärin kanssa, ja se on hyvä aloittaa syksyisin. Hoidon avulla 85 prosentilla oireilu vähenee merkittävästi. Siedätyshoito on asiantuntijoiden mukaan paras ja pysyvin ratkaisu siitepölyallergiaan.

4. Juokse aamulla, illalla tai sateella

Tykkäätkö aikaisista aamulenkeistä tai kesäillan pyrähdyksistä? Siitepölyä on vähiten ilmassa varhain aamuisin, myöhään iltaisin sekä sateen jälkeen ja sen aikana. Jotta välttäisit pahimmat vinkumiset ja vuotamiset, suosi aamu- ja iltalenkkejä, tai ryntää ulos heti sateen jälkeen. Jos kastuminen ei haittaa, sateessa juoksemalla voit selvitä hyvinkin ilman nenäliinaa. Vältä juoksemista tai muuta ulkoliikuntaa päiväsaikaan sekä kuivalla säällä. Aurinkoisella kelillä ilmassa voi olla paljonkin siitepölyä, ja tuulinen sää levittää sitä ympäriinsä.

5. Keksi uusi lenkkireitti

Joskus toimiva tapa vähentää niiskuttelua voi olla lenkkireitin muuttaminen tai juoksumatolle siirtyminen. Pujon siitepöly ei lennä kovin pitkälle, joten oireita ilmenee yleensä vain kasvin lähellä. Vältä lenkkireitilläsi etenkin kuivat joutomaat, niityt ja tienvarret, joissa pujoa kasvaa eniten. Koivun ja lepän siitepölyt sen sijaan leviävät laajasti, joten niitä on vaikea välttää reittivalinnoilla. Heinäallergikkojen oireilukausi on vain heinäkuu, ja lyhyt jakso on helppo huomioida treeniohjelmassa. Kuntosalilla voit säästyä pahimmilta oireilta, mikäli tilat siivotaan hyvin eikä ikkunoita pidetä auki.

6. Pidä vaatteet ja  hiukset puhtaina

Pese treenivaatteet aina juoksulenkin tai muun ulkoliikunnan jälkeen. Älä kuivata niitä tai vuodevaatteita ulkona. Myös hiusten peseminen tai ainakin huuhtelu ennen nukkumaanmenoa auttaa vähentämään yöllistä niiskuttamista tai tukkoisuutta, eikä siitepöly leviä hiusten mukana lakanoihin pyörimään. Ylenpalttinen siivous ei kuitenkaan hyödytä, vaan huolellinen perussiivous ja nihkeällä rätillä pyyhkiminen  viikoittain riittää. Vältä pitkäaikaista ikkunoiden auki pitämistä ja tuuletusta.

 Asiantuntijana LT Péter Csonka, Allergia-, Iho-  ja Astmaliiton asiantuntijalääkäri lähde Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry., allergia.fi

Lue myös:

Oletko yliherkkä hajusteilla? Näistä merkeistä sen tiedät

Onko sinulla herkkä iho? Tarkista, että hoidat sitä oikein

Teksti Mirja Aarnio