villikasvit

Salaattiainekset saattavat löytyä takapihaltasi – 4 villivihannesta, joita kannattaa kokeilla

Villivihannekset maistuvat muun muassa salaateissa. Oletko jo kokeillut puna-apilaa tai voikukkaa?

1. Nokkonen

Mikä: Lähes koko maassa kasvava ruohokasvi, jonka lehdissä ja varsissa on pistäviä poltinkarvoja.

Mitä siitä saa: Kuitua, magnesiumia, C-vitamiinia, folaattia, kaliumia – muun muassa. Kalsiumia on reippaasti, joten hyvä valinta vegaanille.

Miten käytetään: ­Versoja ja nuoria lehtiä voi kerätä suoja­käsineillä keväällä ennen kukintaa. Ryöpättyä tai kuivattua nokkosta voi käyttää samoin kuin pinaattia, vaikka lettuihin tai pastaan.

Erikoista: Kuivaaminen tai kiehuvaan veteen kastaminen vie poltinkarvojen pistävyyden.

2. Voikukka

Mikä: Onttovartinen ­ruoho, jonka varren tyvessä kasvaa lehtiä ja varren päässä keltainen kukinto. Kukkii toukokuusta heinäkuuhun.

Mitä siitä saa: Kalsiumia, C-, B6-, A- ja E-vitamiinia.

Miten käytetään: Nuorten lehtien latvaosat kerätään keväällä ja alkukesällä ennen kukintaa. Kukinnot kerätään nuppuina tai niiden avauduttua. Pippurisen kirpeistä lehdistä kannattaa poistaa karvas lehtiruoti. Käytä lehtiä ja kukkia vaikka salaateissa ja munakkaissa.

Erikoista: Myös voikukan juuria voi syödä vähän porkkanan tavoin.

3. Maito­horsma

Mikä: Keskikesällä punaisena kukkiva ruoho. Valtaa erityisesti aukeat paikat.

Mitä siitä saa: Kuitua, fosforia, B2-, C- ja A-vitamiinia.

Miten käytetään: Nuoria, punertavia tai vihreitä versoja voi syödä keitettynä parsan tapaan. Versoja voi silputa myös salaatteihin, piirakoihin ja paistoksiin.

Erikoista: Horsman juurista on aiemmin tehty jauhoja, leipää ja jopa kahvinkorviketta.

4. Puna-apila

Mikä: Ruoho, jossa on pallomainen, punertava kukinto. Kasvaa yleisesti koko maassa. Viljellään rehuksi.

Mitä siitä saa: Kaliumia, kalsiumia, kuitua, rautaa, flavonoideja.

Miten sitä käytetään: Lehdet kerätään alkukesällä ennen kukkimista, kukinnot niiden auettua. Kuivaa ja muserra keittoihin, muhennoksiin tai leipään.

Erikoista: Maku on mieto ja hunajainen, mutta käytä silti varoen: suuri määrä apilaa voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Lähde: arktisetaromit.fi, martat.fi, maatiainen.fi

Tilaa Fit!

Lue myös:

Mistä saan tarvittavat aminohapot? 7 kysymystä kasviproteiinista

Stressilääkkeitä ja palauttavia pillereitä – tunnetko jo adaptogeenit?

Tärkeimmät adaptogeenit: Mitä ovat ashwagandha, reishi, ruusujuuri ja ginseng?

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia